Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 50€
%ce%92%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1
ΟΔΥΣΣΕΑΣ (ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ)

ΟΔΥΣΣΕΑΣ (ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ)

Κωδικός: #BK93463
Εκδόσεις: ΚΕΔΡΟΣ
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 9789600403886
Αριθμός σελίδων: 816

Δείτε την περιγραφή

Αρχική τιμή: 34,84€
greekbooks.gr: 31,35€
Κερδίζετε: 3,49€ (10%)
Διαθεσιμότητα: Κυκλοφορεί. Αποστολή σε 1-2 εργάσιμες ημέρες
Προσθήκη στο καλάθι Προσθήκη στην wish list

Περιγραφή

Ο "Οδυσσέας" είναι ο απολογισμός μιας μοναδικής μέρας, της 16ης Ιουνίου 1904. Ο χώρος είναι συγκεκριμένος, το Δουβλίνο. Ένας πολίτης αυτής της πόλης, ο Λεοπόλδος Μπλουμ, ξυπνάει το πρωί και φεύγει για τη δουλειά του. Οι κοινωνικές, οι επαγγελματικές και οι συναισθηματικές υποχρεώσεις του καθυστερούν την επιστροφή του μέχρι τις πρώτες ώρες της επόμενης ημέρας.

Αυτή η αργοπορία επιστροφής δεν συνιστά τη μοναδική ομοιότητα με το αρχαϊκό του πρότυπο. Ο Λεοπόλδος Μπλουμ περνάει μέσα από μια αντιστοιχία περιπετειών ανάλογων μ' εκείνες του Οδυσσέα. Το κατέβασμα στον Άδη βρίσκει την αντιστοιχία του στην μετάβαση του Μπλουμ στο νεκροταφείο, το οποίο επισκέπτεται συνοδεύοντας στην τελευταία του κατοικία ένα φίλο που πέθανε απροσδόκητα. Το νησί του Αιόλου βρίσκει την αντιστοιχία του στα γραφεία μιας εφημερίδας, όπου φυσάνε όλοι οι άνεμοι. Οι Σειρήνες είναι τα κορίτσια του μπαρ του ξενοδοχείου Όρμοντ, στο οποίο καταφεύγει ο Μπλουμ για ένα καθυστερημένο γεύμα και ακούει από τη διπλανή αίθουσα μερικούς φίλους να τραγουδούν με την συνοδεία του πιάνου. Η σπηλιά του Κύκλωπα είναι το μπαρ Μπάρνεϋ Κίερναμ, όπου συχνάζει κάποιος φανατικός εθνικιστής που κατονομάζεται ως Πολίτης και που διακηρύσσει τη μισαλλοδοξία του απέναντι σε καθετί που δεν είναι ιρλανδέζικο και που προκαλεί ένα μικρής έκτασης πογκρόμ στον Μπλουμ ο οποίος είναι εβραϊκής καταγωγής. Η Κίρκη είναι ένα πορνείο της νυχτερινής πόλης, το οποίο επισκέπτεται ο Μπλουμ για να βοηθήσει ένα μισοπεθαμένο νεαρό που συνάντησε πριν λίγο και που νιώθει γι' αυτόν ένα ισχυρό αίσθημα πατρικής φροντίδας.

Η δράση είναι ελάχιστη, όμως η τεχνική του "εσωτερικού μονόλογου" που επινοεί ο συγγραφέας για την έκθεση της αφήγησής του, του παρέχει την δυνατότητα να σχολιάσει με ακρίβεια και με λεπτομέρειες όλο το πλέγμα των σχέσεων των προσώπων που λαμβάνουν μέρος σ' αυτό το σε μικρογραφία έπος. Ο μεσήλικας κύριος Μπλουμ, καθώς και ο νεαρός Στήβεν Ντένταλους (που παίζει τον ρόλο του ομηρικού Τηλέμαχου), ανασυνθέτουν και επανεξετάζουν μέσα στους συλλογισμούς τους όλα τα προβλήματα που θίγει και ο Έλληνας ποιητής. Το ενδιαφέρον του σύγχρονου αναγνώστη εστιάζεται τόσο στις ομοιότητες του μύθου όσο και στις διαφορές και στις ανατροπές του, οι οποίες τον βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων κατ' αρχήν για μια σύγκριση του κόσμου μας με τον κλασικό κόσμο και δεύτερον για την ανίχνευση της ηθικής και πνευματικής πορείας του σύγχρονου κόσμου μας μέσα στον οποίο ζούμε.

 European Aristeion Prize - Translation [1992]
 

Κριτικές Πελατών

  • 28/02/2016
    APOSTOLOS
    ΦΟΒΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΑΡΓΑ-ΑΡΓΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΞΕΙ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ. ΠΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ, ΣΙΓΟΥΡΑ, ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΦΥΣΙΚΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ... ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ! ΑΝΤΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΑ, ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ.
  • 19/06/2002
    Βασίλης Σωτηρόπουλος
    O Oδυσσέας του Τζόυς ειναι η Τομή στην Ιστορία της Πεζογραφίας. Το μυθιστόρημα μετά τον "Οδυσσέα" ειναι άκυρο, αν ο συγγραφέας του δεν έχει μελετήσει αυτήν την Τομή. Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα πιο πολύ γράφουμε παρά διαβάζουμε.Ποτέ όμως δεν ειναι αργά. Διαβάστε, Κύριοι Συγγραφείς τον "Οδυσσέα" του Τζόυς. Κι αν μετά από αυτόν κρίνετε ότι η γραφή σας μπορεί να έχει υπόσταση, τότε μονο νομιμοποιείστε να λέγεστε Συγγραφείς.

Γράψτε τη δική σας κριτική