Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 50€
%ce%9c%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae
ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ

ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ

Κωδικός: #CD211896
Δισκογραφική Εταιρία: MINOS EMI CD
Format: CD 1
Τραγούδια:

1. Η Ειμαρμενη (Μήλο Μου Κόκκινο)
2. Γράμματα Στην Άμμο (Τζιβαέρι)
3. Ανοιξιάτικο Πρωινό (Ένα Καράβι Από Τη Χιό)
4. Προσευχή (Από Ξένο Τόπο)
5. Ο Περιπλανώμενος (Καλαματιανός)
6. Η Ξενιτιά Της Αγκαλιάς (Μανώλαρος)
7. Χαμένα Όνειρα (Ανάθεμα Τον Αίτιο)
8. Της Αγάπης Τσάκισμα (Στείλε Με Μάνα Για Νερό)
9. Αλικα Χείλη (Στο ‘Πα Και Στο Ξαναλέω)
10. Το Παράπονο Του Ναύτη (Κανελόριζα)
11. Ένας Άγγελος Σφυρίζει (Αχ Αννούλα)
12. Η Ώρα Του Αποχωρισμού (Μέρα Μέρωσε)
13. Παράθυρο Στη Θάλασσα (Σαμιώτισσα)
14. Το Βάσανο Του Έρωτα (Μια Σμυρνιά Στο Παράθυρο)
15. Μια Βαρκούλα Στο Παράθυρο (Θαλασσάκι Μου)
16. Νυχτερινός Περίπατος (Μπαρμπούνι Μου Θαλασσινό)
17. Επιθυμία (Μεσοπέλαγα Αρμενίζω)
 


Δείτε την περιγραφή

greekbooks.gr: 11,12€
Διαθεσιμότητα: Απόστολή σε 5-7 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον προμηθευτή
Προσθήκη στο καλάθι Προσθήκη στην wish list

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιγραφή

Όπως αναφέρει ο Χρήστος Ζερμπίνος:
«Ανέκαθεν ένιωθα έναν κρυφό θαυμασμό για τους ανώνυμους δημιουργούς της λαϊκής μας παράδοσης, στο χώρο του τραγουδιού, της δημοτικής ποίησης, της ζωγραφικής και γενικότερα για τον λαϊκό μας πολιτισμό. Ειδικότερα, το γεγονός πως τα παραδοσιακά τραγούδια παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο, χωρίς το παραμικρό σημάδι φθοράς, αποδεικνύουν με μοναδικό τρόπο τον εσωτερικό πλούτο και την δύναμη που διαθέτουν.
Όταν κατέληξα στην επιλογή των τραγουδιών, διασκευάζοντάς τα για ακορντεόν και πιάνο, θέλησα να τα επεξεργαστώ με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που έχουν περάσει στην συλλογική συνείδηση του Έλληνα, με μιαν άλλη αισθητική αντίληψη. Προσπάθησα λοιπόν να τα δω με άδολη ματιά, να αφουγκραστώ τους ήχους μέσα απ’ τα χρώματα, το φώς, την αλήθεια και το ήθος τους, στοιχεία που ενυπάρχουν καλά κρυμμένα μέσα σ’ αυτά, σε μια όσο το δυνατόν ελεγειακή ατμόσφαιρα.»
Στα χέρια σας έχετε την νέα δουλειά των δύο ταλαντούχων εκτελεστών, εμπνευσμένη από την λαϊκή μας παράδοση. Ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης είπε γι’ αυτή την ξεχωριστή δουλειά:
Θα χαρακτήριζα αυτό το μουσικό έργο σαν μια μαγική γέφυρα που συνδέει το δημοτικό μας τραγούδι με το σύγχρονο των δεκαετιών του ’50 και του ’60.

Αν σκεφτεί κανείς την στενή σχέση ανάμεσα στη βυζαντινή και τη δημοτική μας μουσική, τότε επιβεβαιώνεται η εσωτερική ενότητα από το Βυζάντιο ως τις μέρες μας.

Η Ποίηση και η Μουσική είναι η πιο στέρεη και αληθινή ραχοκοκκαλιά ενός λαού. Ο τρόπος ερμηνείας των δύο ερμηνευτών με την απαράμιλλη μουσικότητα που τους διακρίνει, βοηθά χωρίς ασφαλώς να το έχουν επιδιώξει, την επιβεβαίωση των παραπάνω σκέψεων, γιατί ο τρόπος ερμηνείας τους ανήκει στη σχολή Χατζιδάκι, δηλαδή ενός βασικού πυλώνα του νεότερου ελληνικού τραγουδιού.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να αποκαταστήσει μια εσφαλμένη αντίληψη, ότι τάχα η ακτινοβολία της δημοτικής μας μουσικής θάμπωσε κάτω από την επίδραση της λαϊκής μας μουσικής.

Παραβλέπω το γεγονός ότι το δημοτικό τραγούδι είναι μια από τις κύριες ρίζες της λαϊκής μας μουσικής. Λ.χ. στο τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν» είναι περισσότερο από εμφανής η παρουσία της δημοτικής μας μουσικής. Το ίδιο και στην «Αχιβάδα» του νεότερου τότε Μάνου Χατζιδάκι, που στηρίζεται θα έλεγα 100% στο δημοτικό τραγούδι αποδεικνύοντας πόσες και ποιες τεράστιες δυνατότητες προσφέρει για τον έντεχνο συνθέτη.

Μετά από αυτές τις σκέψεις, είναι φυσικό να θεωρώ ότι η προσπάθειά των δύο αυτών ερμηνευτών, πέρα από το αισθητικό της αποτέλεσμα, βοηθά να ξαναγυρίσουμε τόσο στις ρίζες της εθνικής μας μουσικής όσο και στο ίδιο το δέντρο που το πότισαν και το γιγάντωσαν τόσοι και τόσοι άξιοι Έλληνες δημιουργοί και ερμηνευτές.

Ειδικά σήμερα, που δέρνουν τη χώρα μας άγριοι άνεμοι με σκοπό να ξεριζώσουν μαζί με τους εργαζόμενους Έλληνες και όλα τα ΕΡΓΑ που μας έκαναν να γίνουμε αυτό που ήμασταν πάντα και που εξακολουθούμε να είμαστε και σήμερα: Ωραίοι και Ελεύθεροι!

Αθήνα,  15.5.2012
Μίκης Θεοδωράκης

Γράψτε τη δική σας κριτική