Αγκάθα Κρίστι : η βασίλισσα του μυστηρίου που κατέκτησε τον κόσμο

Η Αγκάθα Κρίστι στέκεται αναμφίβολα ανάμεσα στους σπουδαιότερους συγγραφείς της λογοτεχνίας του 20ου αιώνα. Η Αγκάθα Μαίρη Κλαρίς Μίλερ γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1890 στην πόλη Torquay της Αγγλίας. Ήταν η τρίτη από τα τρία παιδιά του Φρέντερι Άλβα Μίλερ και της Κλάρας Μίλερ. Ήδη από μικρή ηλικία, η Αγκάθα επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για τη γραφή και τη φαντασία.

Το όνομα της Αγκάθα Κρίστι είναι συνδυασμένο με δεκάδες αστυνομικά μυθιστορήματα, μερικά από τα οποία έχουν γίνει κλασικά του είδους. Το πρώτο της βιβλίο, "Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς," δημοσιεύτηκε το 1920 και από τότε ακολούθησαν περισσότερα από 60 ακόμα μυθιστορήματα, συνολικά πουλώντας περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Άλλα πολύ σημαντικά έργα της είναι "Δέκα Μικροί Νέγροι,” και το "Ο Φόνος στον Όριαν Εξπρές."

Εκτός από την εξαιρετική της συγγραφική ικανότητα, η Αγκάθα Κρίστι έζησε μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και αντιφάσεις, που συχνά εισχωρούσαν στα έργα της. Φεύγει από τη ζωή στις 12 Ιανουαρίου 1976, σε ηλικία 85 ετών, αφήνοντας πίσω της μια πλούσια κληρονομιά λογοτεχνικών θησαυρών.

Ας μάθουμε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για εκείνη :

1. Δεν πήγε σχολείο 

Παρόλο που πριν κλείσει τα έξι της χρόνια μπορούσε να διαβάσει ένα βιβλίο και να αποστηθίσει τις ιστορίες του, δεν πήγε ποτέ σχολείο! Την ύλη της, την κάλυπτε ο Αμερικανός στην καταγωγή πατέρας της. Αυτό μέχρι τα 11 οπότε και φεύγει από τη ζωή και η μητέρα της κάνει τα πάντα να πάρει τα απαραίτητα εφόδια. Της άρεσαν πολύ τα παραμύθια που έλεγαν τότε οι γονείς στα παιδιά τους και από πέντε χρονών έμαθε να διαβάζει για να μπορεί να αποστηθίζει τις ιστορίες…

2. Εξαφάνιση για 11 ημέρες

Το 1926, η Αγκάθα Κρίστι εξαφανίστηκε για 11 ημέρες. Βρέθηκε στο ξενοδοχείο Harrogate της Αγγλίας χωρίς να θυμάται τίποτα από αυτή την περίοδο της ζωής της. Αυτό το περιστατικό ενέπνευσε μελλοντικά έργα.

3. Εργάστηκε ως φαρμακοποιός 

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εργάστηκε σε ένα πανεπιστημιακό φαρμακείο στην Αγγλία. Κατά τη διάρκεια της εργασίας της εκεί έμαθε σχεδόν τα πάντα γύρω από την παρασκευή δηλητηρίων. Όπως ήταν λογικό πολλές από τις πληροφορίες που έμαθε τις συμπεριέλαβε με τον δικό της τρόπο στα βιβλία της. Οι δραστικές ουσίες των φαρμάκων και των δηλητηρίων είχαν το δικό τους ρόλο στις ιστορίες και οι δράσεις τους, πραγματικές!

4. Η πρώτη της ερωτική σχέση

Η Αγκάθα Κρίστι παντρεύτηκε νωρίς, στην ηλικία των 24 ετών, τον Archie Christie το 1914. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους, ερωτεύτηκε έναν άλλον άνδρα, τον αρχαιολόγο Max Mallowan, με τον οποίον αργότερα παντρεύτηκε. Η ανακάλυψη του πρώτου της ερωτικού της ημερολογίου μετά τον θάνατο του Archie έχει προκαλέσει ανακοινώσεις και συζητήσεις.
Η Αγκάθα συνόδευσε τον δεύτερο σύζυγό της, σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αυτές οι εμπειρίες ενέπνευσαν τη συγγραφή πολλών βιβλίων που διαδραματίζονται σε αρχαιολογικά τοπία.

5. Ένα βιβλίο της οδήγησε στην εξιχνίαση πραγματικού φόνου 

Ένα μικρό κορίτσι στην Αγγλία είχε αρρωστήσει αλλά οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν διάγνωση. Μια από τις νοσοκόμες που φρόντιζε το παιδί, είχε διαβάσει τον Ωχρό Ίππο της Αγκάθα Κρίστι. Στο βιβλίο ο χαρακτήρας είχε δηλητηριαστεί από θάλλιο. Η νοσοκόμα εξέτασε τα επίπεδα θαλλίου και όντως το μικρό κορίτσι είχε στον οργανισμό της 10 φορές περισσότερο από το επιτρεπτό. Την συνέχεια ανέλαβε η αστυνομία…

6. Ο Ηρακλής Πουαρό 

Ο Πουαρό γεννήθηκε στη φαντασία της Κρίστι τον καιρό που η Μεγάλη Βρετανία δεχόταν ένα προσφυγικό τσουνάμι από το κατεχόμενο, από τους Γερμανούς, Βέλγιο. Εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του ευφυή Βέλγου ερευνητή από έναν Βέλγο πρόσφυγα -πρώην αστυνομικό- που είχε γνωρίσει σε νεαρή ηλικία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος αποτέλεσε το πρότυπο για τη γέννηση μίας από τις σημαντικότερες μυθιστορηματικές φιγούρες όλων των εποχών.

Η Αγκάθα Κρίστι εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης για συγγραφείς και αναγνώστες παγκοσμίως, και τα έργα της συνεχίζουν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού. Με την ικανότητά της να δημιουργεί μυστηρίου και να αποκαλύπτει τους ανθρώπινους ψυχισμούς, παραμένει μια σπουδαία φιγούρα στον κόσμο της λογοτεχνίας και της αγωνίας.