Άρθουρ Σοπενχάουερ: O πεσιμιστής φιλόσοφος και τα μαθήματά του για τη ζωή

Ο Άρθουρ Σοπενχάουερ (Arthur Schopenhauer) γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1788 στην πόλη της Δαντσίγκεν, της τότε Πρωσικής Πολωνίας (σήμερα στην Πολωνία). Σπούδασε φιλοσοφία σε πολλά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του πανεπιστημίου της Γκέτινγκεν. Ήταν ένας από τους πιο επιδραστικούς φιλοσόφους του 19ου αιώνα και εισήγαγε πολλές ιδέες που επηρέασαν τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και την ψυχολογία. Το πιο γνωστό έργο του είναι "Ο Κόσμος ως Βούληση και Παράσταση" (Die Welt als Wille und Vorstellung), που δημοσιεύτηκε το 1818, παρουσιάζει τη θεωρία της βούλησης ως τον πυρήνα της πραγματικότητας. 

Το έργο αποτελείται από σύνολο τέσσερα "βιβλία" και ένα εκτενές "παράρτημα". Στα πρώτα τέσσερα "βιβλία", ο νεαρός Σοπενχάουερ εξετάζει τις βασικές φιλοσοφικές θεμελιώδεις αρχές: τη γνωσιοθεωρία (Βιβλίο Α), τη μεταφυσική (Βιβλίο Β), την αισθητική (Βιβλίο Γ), και την ηθική (Βιβλίο Δ). Στο εκτενές "παράρτημα", ο Σοπενχάουερ αναλύει εκτενώς τη σκέψη που στη συνέχεια θα σημαδέψει τη φιλοσοφία του, περιλαμβάνοντας και μια κριτική της φιλοσοφίας του Καντ (παράρτημα).

Η πρώτη έκδοση του έργου κυκλοφόρησε το 1819, όταν ο Σοπενχάουερ ήταν μόλις 30 ετών. Στη δεύτερη έκδοση, που επανεκδόθηκε το 1944, ο Σοπενχάουερ διεύρυνε την πρώτη έκδοση και πρόσθεσε ένα ακόμη εκτενές τμήμα, το οποίο χωρίστηκε επίσης σε τέσσερα βιβλία, προσφέροντας ακόμη περισσότερες φιλοσοφικές αναλύσεις και απόψεις.

Για να δούμε, λοιπόν, μερικά από τα μαθήματα ζωής που μας έδωσε ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος : 

1. Η ζωή είναι ένα εκκρεμές που κινείται μεταξύ πόνου και απελπισίας.

2. Για να μπορέσει κανείς να πορευτεί στη ζωή, καλό είναι να εφοδιαστεί με μεγάλα αποθέματα προνοητικότητας και επιείκειας. Με τα πρώτα θα φυλαχτεί από ζημιές και απώλειες και με τα δεύτερα από τσακωμούς και προστριβές

3. Δύο είναι οι εχθροί της ανθρώπινης ευτυχίας: πόνος και ανία.

4. Εκείνο που οι άνθρωποι ονομάζουν μοίρα, στην ουσία είναι ένα σύνολο ανοησιών που έκαναν.

5. Το ταλέντο πετυχαίνει έναν στόχο που κανένας άλλος δεν μπορεί να πετύχει. Η ιδιοφυΐα πετυχαίνει έναν στόχο που κανένας άλλος δεν μπορεί να δει.

6. Η έγνοια της μετριότητας είναι πώς θα σκοτώσει τον χρόνο. Ο σοφός προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε δευτερόλεπτο.

7. Το γενικότερο δίδαγμα της ιστορίας είναι: τα ίδια, με διαφορετικό τρόπο. Όποιος έχει διαβάσει Ηρόδοτο έχει διαβάσει σχεδόν όλη την ιστορία.

8.  Ό,τι είναι εξαιρετικό ωριμάζει αργά. 

9. Ο κόσμος είναι μια δική μου ιδέα.

10. Η ευφυΐα είναι αόρατη για εκείνον που δεν έχει καθόλου.

O Άρθουρ Σοπενχάουερ, με την ανατρεπτική του σκέψη και τις βαθιές αναλύσεις του διαμόρφωσε ένα προκλητικό και επίκαιρο έργο. Οι απόψεις του για την πραγματικότητα, την ηθική και τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης παραμένουν πηγή έμπνευσης και συζήτησης σήμερα. Σε έναν κόσμο που συνεχίζει να αναζητά απαντήσεις σε βαθιές φιλοσοφικές ερωτήσεις, οι σκέψεις του Σοπενχάουερ μας προσφέρουν μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας με νέο τρόπο.

Αν θέλετε κι εσείς να μπείτε στον φιλοσοφικό του κόσμο, ρίξτε μια ματιά εδώ.