10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" του Κάρολου Ντίκενς

«Για αρχή, ο Μάρλεϊ ήταν νεκρός.». Με αυτές τις έξι λέξεις, ο Κάρολος Ντίκενς μας προσκάλεσε στον κόσμο της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας (A Christmas Carol), συστήνοντάς μας τον Σκρούτζ, τα τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων, τον Tiny Tim και ένα πλήρες καστ αξέχαστων χαρακτήρων.

Αν και Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία γράφτηκε σε μόλις λίγες εβδομάδες, η νουβέλα του Ντίκενς αποτέλεσε τη καλύτερη συντροφιά για μικρούς και μεγάλους, για σχεδόν δύο αιώνες, προσαρμοσμένη από το θέατρο μέχρι και τη μεγάλη οθόνη. Είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό, που μόλις ένα μήνα μετά το ντεμπούτο της, ο Ντίκενς είχε εμπλακεί σε νομικό αγώνα εναντίον μιας εκδοτικής εταιρείας που είχε τυπώσει πειρατικά αντίγραφα.

Με τα Χριστούγεννα να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και επειδή Χριστούγεννα χωρίς Ντίκενς δεν γίνονται, παρακάτω αναζητήσαμε και συλλέξαμε 10 πράγματα που ίσως να μη γνώριζες για την λατρεμένη αυτή ιστορία!

 

  1. Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία ήταν μόνο μία από τις πολλές ιστορίες με θέμα τα Χριστούγεννα που γράφτηκαν από τον Τσαρλς Ντίκενς. Ο πλήρης τίτλος της νουβέλας είναι (στα αγγλικά φυσικά) : A Christmas Carol. Being a Ghost Story of Christmas.

 

  1. Ο Ντίκενς έγραψε τη λατρεμένη αυτή ιστορία σε μόλις έξι εβδομάδες, κάτω από μεγάλη οικονομική πίεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντίκενς έγραψε την ιστορία ενώ έκανε νυχτερινές βόλτες πολλών ωρών στο Λονδίνο.

 

  1. Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 19 Δεκεμβρίου 1843 και η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων του ιδίου έτους!! Μέχρι το 1844, η νουβέλα είχε περάσει από 13 επαν-εκτυπώσεις και συνέχισε να είναι στη 1η τριάδα με τα bestsellers των Χριστουγέννων ακόμα και 175 χρόνια αργότερα.

 

  1. Ο Ντίκενς δεν κέρδισε πολλά χρήματα από τις πρώτες εκδόσεις του «A Christmas Carol». Αν και ήταν τρελό best seller, ο Ντίκενς ήταν πολύ σχολαστικός σχετικά με  τρόπο δεσίματος του βιβλίου και την ποιότητα του χαρτιού, με αποτέλεσμα η τιμή των υλικών να αφαιρέσει ένα μεγάλο κομμάτι από το ποσοστό των κερδών του.

 

  1. Όπως πολλά από τα έργα του Ντίκενς, η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία γράφτηκε για να σχολιάσει την κοινωνική κατάσταση της εποχής. Ο Ντίκενς ήταν αφοσιωμένος στην βοήθεια των «αδυνάμων» λόγω της οικογενειακής του κατάστασης. Κάποια μέλη της οικογενείας είχαν φυλακιστεί λόγω οφειλών. Έτσι αναγκάστηκε να παρατήσει το σχολείο σε μικρή ηλικία και να δουλέψει σε εργοστάσιο . Όπως περιέγραψε ο βιογράφος του Ντίκενς, Μάικλ Σλέιτερ, ο συγγραφέας σκέφτηκε τη Χριστουγεννιάτικη νουβέλα ως έναν τρόπο «να βοηθήσει να ανοίξουν τις καρδιές τους οι ευημερούντες και ισχυροί στους φτωχούς και ανίσχυρους…».

 

  1. Μετά την πρώτη έκδοση του έργου, ο Ντίκενς έβαλε σε ένα κουτί το χειρόγραφο κείμενο 66 σελίδων του δεμένο με κατακόκκινο δέρμα και διακοσμημένο με επίχρυσες λεπτομέρειες και το χάρισε στον φίλο του —και πιστωτή— Thomas Mitton, του οποίου το όνομα ήταν επίσης γραμμένο στο εξώφυλλο με επίχρυσα γράμματα. Ψηφιακό αντίγραφο του χειρόγραφου υπάρχει στον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Morgan.

  1. Η διαδικτυακή βάση δεδομένων ταινιών περιλαμβάνει περισσότερες από 100 εκδόσεις του A Christmas Carol, συμπεριλαμβανομένου ενός βιντεοπαιχνιδιού και μιας ταινίας μικρού μήκους του 1908 με πρωταγωνιστή τον Tom Ricketts (έναν Άγγλο ηθοποιό, που φέρεται να σκηνοθέτησε, επίσης, την πρώτη ταινία που γυρίστηκε ποτέ στο Χόλυγουντ).

 

  1. Υπάρχουν περισσότερες από 20 τηλεοπτικές σειρές και ταινίες που έχουν χρησιμοποιήσει το έργο του Ντίκενς ως τροφή για το σενάριο τους, συμπεριλαμβανομένων των Sanford and Son, The Six Million Dollar Man, Family Ties, Suite Life on Deck, The Jetsons και Duck Tales.

 

  1. Υπάρχουν δύο έργα για  μπαλέτο και τέσσερα έργα όπερας της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας, συμπεριλαμβανομένου του έργου «The Passion of Scrooge», μιας όπερας δωματίου για βαρύτονο και ορχήστρα δωματίου.

 

  1. Παρόλο που η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία απέσπασε πολύ καλές κριτικές από πολλούς συγγραφείς της εποχής, ένας 32χρονος ονόματι Μαρκ Τουέιν είχε αρκετά διαφορετική άποψη. Επειδή θεωρούνταν ως ο πρώτος συγγραφέας που έκανε περιοδείες ανάγνωσης και παρουσίασης των έργων του, όταν ο Ντίκενς γνώρισε στο κοινό τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία μέσω μιας περιοδείας του στις ΗΠΑ, αυτή χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα εμβληματικότερα έργα όλων των εποχών κάνοντας τον Μαρκ να χάσει τη δημοσιότητα του. Έτσι εκείνος έγραψε για την ιστορία του Ντίκενς «Δεν υπάρχει ψυχή σε αυτό το πράγμα. Δεν προκαλεί κανένα συναίσθημα - δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν αστραφτερό πάγο.»

 

Haters gonna hate θα πούμε.