Φρέντρικ Μπάκμαν: Άνθρωποι με άγχος στο Netflix

Ο Φρέντρικ Μπάκμαν είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο δημοφιλής Σουηδός συγγραφέας σήμερα.

Τα βιβλία του που και στην Ελλάδα έχουμε αγαπήσει πολύ, είναι την ίδια στιγμή πνευματώδη και συγκινητικά, καθώς μεταφέρουν ανθρώπινες ιστορίες χρησιμοποιώντας το χιούμορ, αλλά ταυτόχρονα και έναν πολύ έκδηλο συναισθηματισμό. Σε κάθε σελίδα γελάς και κλαίς την ίδια στιγμή.

Το τελευταίο του μυθιστόρημα, Άνθρωποι με άγχος (Κέδρος, 2020), έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και γνωρίζει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως. Μετά την τεράστια εκδοτική επιτυχία, τώρα μεταφέρεται και στο Netflix από τις 29 Δεκεμβρίου. Η ομότιτλη σουηδική σειρά 6 επεισοδίων είναι πιθανότατα αυτό που θα πρέπει να δείτε τις πρώτες μέρες του χρόνου! 

"Μια νέα γυναίκα επιχειρεί να ληστέψει μια τράπεζα. Για να γλιτώσει τη σύλληψη, μπαίνει σε ένα διαμέρισμα προς πώληση και κρατά ομήρους όσους είναι εκεί: την υπερενθουσιώδη μεσίτρια, ένα ζευγάρι συνταξιούχων που ανακαινίζει και πουλά διαμερίσματα για να καλύψει το κενό στον γάμο τους, δύο κοπέλες που διαφωνούν σε όλα, αλλά ετοιμάζονται να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί μαζί, μια κυνική διευθύντρια τράπεζας με τάσεις αυτοκτονίας, μια ηλικιωμένη που υποφέρει από μοναξιά. Η αστυνομία περικυκλώνει το διαμέρισμα και, ενώ η αγωνία κορυφώνεται, όμηροι, ληστής και αστυνομικοί αρχίζουν να έρχονται κοντά και ανακαλύπτουν ότι έχουν περισσότερα κοινά απ’ όσα θα μπορούσαν να φανταστούν".

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά των μυθιστορημάτων του Μπάκμαν είναι η έντονη αισιοδοξία. Κι όμως ο ίδιος ήταν ένα πολύ μοναχικό και κλειστό παιδί, κι όπως έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις του στο παρελθόν, οι πραγματικοί του φίλοι ήταν τα βιβλία. Άρχισε να γράφει από τύχη ίσως κι από ανάγκη να εκφραστεί, όχι όμως με στόχο να γίνει συγγραφέας. Όπως αναφέρει ο ίδιος, το τέλος του κάθε βιβλίου, είναι το ίδιο το έναυσμα για το επόμενο. Επομένως, κάθε βιβλίο και κάθε χαρακτήρας γεννιέται μέσα από τους προηγούμενους. 

Έγινε γνωστός παγκοσμίως χάρη στο μυθιστόρημά του Ένας άντρας που τον έλεγαν Ούβε, το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο (Κέδρος, 2021).

Το μυθιστόρημά του Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη έγινε bestseller όπου εκδόθηκε και παρέμεινε για πολλούς μήνες στις κορυφαίες θέσεις της λίστας των New York Times. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος και αποτέλεσε την εκδοτική έκπληξη του 2017.
Το 2018  κυκλοφόρησε το επίσης best-seller του συγγραφέα, που έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ.

Ακολούθησε το πολύ συγκινητικό και τρυφερό μυθιστόρημα  Κάθε πρωί ο δρόμος για το σπίτι γίνεται όλο και πιο μακρύς το 2020.

Tα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 46 γλώσσες και έχουν πουλήσει συνολικά πάνω από 13 εκατομμύρια αντίτυπα.

Τα βιβλια του Μπακμαν κυκλοφορούν στα ελληνικά με εξαιρετικά καλαίσθητα εξώφυλλα από τις εκδόσεις Κέδρος και μπορείτε να τα βρείτε μ' ένα κλίκ εδώ.