Οι καλύτεροι χώροι για να γράψεις μια νουβέλα σύμφωνα με τους ειδικούς. (Τεσταρισμένοι και δοκιμασμένοι)

Είσαι σίγουρος ότι πρέπει να γράψεις ένα βιβλίο, ότι έχεις ιστορίες να διηγηθείς και ότι μπορείς να γίνεις ένας πολλά υποσχόμενος συγγραφέας, που ακόμα δεν έχει ξετυλιχθεί; Ίσως οι συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες, ίσως δεν είχες ακόμα το χρόνο ή … ίσως δεν έχεις βρει το κατάλληλο μέρος που θα σε βοηθήσει να εμπνευστείς και να εκφραστείς πλήρως.

Μην ανησυχείς, είμαστε εδώ για σένα, πάλι! Ψάξαμε, διαβάσαμε, ταξιδέψαμε και μαζέψαμε μια λίστα με μέρη που έχουν αποδειχθεί πολύ πετυχημένα και αυτή τους η επιτυχία μετρήθηκε εκ του αποτελέσματος. 

Για να δούμε λοιπόν πως και που δούλευαν οι ειδικοί… και όταν λέμε ειδικοί εννοούμε οι μεγάλοι συγγραφείς που αγαπάς και λατρεύεις. Άλλοι έγραφαν στο σπίτι, άλλοι στο μπάνιο, άλλοι σε καφέ και άλλοι σε ξενοδοχεία. 

Ρίξε μια ματιά και ίσως βρεις και εσύ τον ιδανικό τόπο για να ξεδιπλώσεις το ταλέντο σου. 

 

Στη μπανιέρα, όπως η Agatha Christie

Εμείς, λοιπόν, το δοκιμάσαμε. Ανάψαμε κεριά, γεμίσαμε τη μπανιέρα (αφού την καθαρίσαμε ενδελεχώς και θυσιάσαμε τόσο νερό), αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Δεν ήταν ούτε ασφαλές για τον υπολογιστή, ούτε βολική η στάση του σώματος. Αν παρόλα αυτά εσύ γράφεις σε χαρτιά, δεν σε ενοχλεί η μέση σου και σε εμπνέει η ατμόσφαιρα, ίσως είσαι ένας εκκολαπτόμενος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Τόσες εκατοντάδες ιστορίες έγραψε Αγκάθα Κρίστι μέσα στη μπανιέρα της, τρώγοντας μήλα, άλλωστε. 

Στο υπόγειο, όπως η Virginia Woolf 

Ας υποθέσουμε ότι δε μένεις σε διαμέρισμα. Ας υποθέσουμε ότι μένεις σε μια μονοκατοικία με υπόγειο. Ε τότε η λύση είναι μπροστά στα μάτια σου. Πάρε μια παλιά βολική πολυθρόνα, κατέβα στο υπόγειο και στρώσου στο γράψιμο. Έτσι έκανε η αγαπημένη μας Virginia Woolf και εμπνεόταν από την απόλυτη ησυχία. Τα κατάφερε σίγουρα, αφού κάπως έτσι έγραψε την Κυρία Dalloway και το Ένα δικό της δωμάτιο. Τώρα αν μένεις σε διαμέρισμα, ίσως προσπάθησε κάποιες από τις επόμενες προτάσεις μας… 

Μόνο στο δικό σου γραφείο και με τη δική σου καρέκλα, όπως ο Dickens 

Είσαι λίγο μονόχνοτος ή μονόχνοτη και δεν αντέχεις να σου πειράζουν τα πράγματα, ή δεν μπορείς να κάθεσαι στις θέσεις κάποιου άλλου; Τότε είσαι φίλος/η του Charles Dickens, ο οποίος έγραφε μόνο στο δικό του αγαπημένο γραφείο και στην αγαπημένη του καρέκλα. Μάλιστα ήταν τόσο δεμένος μαζί τους, που όποτε ήξερε ότι θα λείπει από το σπίτι τον για καιρό ζητούσε να του τα μεταφέρουν εκεί που θα βρισκόταν για να μπορεί να γράφει. 

 

Κατά τη διάρκεια της ανατολής, όπως ο Ernest Hemingway 

Ίσως το πρόβλημά σου δεν είναι το μέρος, αλλά είναι η ώρα της ημέρας. Αν, λοιπόν, είσαι πρωινός τύπος, ξύπνα νωρίς, πριν ανατείλει ο ήλιος, ετοίμασε τον καφέ σου, όπως έκανε ο Hemingway και ξεκίνα να γράφεις. Μην το προσπαθήσεις αν βγήκες το προηγούμενο βράδυ, πιθανότατα θα αποτύχεις. Εκείνος έγραφε κάθε μέρα για έξι ώρες και μετά σταματούσε. Μάλλον έκανε κάτι σωστά γιατί κέρδισε και βραβείο Νόμπελ το 1954. 

 

Σε κάποιο ξενοδοχείο, όπως η Maya Angelou 

H Maya Angelou ξυπνούσε κάθε πρωί στις 5:30 και έπινε καφέ με τον σύζυγό της, έπειτα πήγαιναν και οι δύο στις δουλείες τους. Εκείνη νοίκιαζε με το μήνα ένα δωμάτιο σε ένα κοντινό στο σπίτι της ξενοδοχείο και καθημερινά δούλευε εκεί πλήρες ωράριο. Ας υποθέσουμε και πάλι ότι μπορείς και εσύ να κάνεις κάτι τέτοιο, ίσως είναι ιδανικό για να φανταστείς τις ιστορίες όσων πέρασαν από το δωμάτιο αυτό ή από τα διπλανά. Επίσης, αν έχει και μπανιέρα, μπορείς ταυτόχρονα να δοκιμάσεις και την τεχνική της Agatha Christie. 

 

Στο σπίτι σου, όπως η Jane Austen και πολλοί άλλοι 

Οι περισσότεροι από τους διάσημους συγγραφείς έγραφαν στα σπίτια τους. Κάποιοι μάλιστα είχαν και πολύ εντυπωσιακά σπίτια, όπως για παράδειγμα ο Scott Fitzgerald που είχε 6 μπάνια στο δικό του. Θεωρούμε, όμως, ότι ακόμα και αν έχεις ένα μπάνιο, αν φροντίσεις ο χώρος σου να είναι τακτοποιημένος, άνετος και καθαρός και μπορέσεις να βρεις χρόνο χωρίς αντιπερισπασμούς, τότε το σπίτι σου είναι μια πολύ καλή επιλογή. 

Αν είναι να έρθει η έμπνευση να σε βρει, μην αγχώνεσαι θα τα καταφέρει. Παρόλα αυτά, κάνε μια προσπάθεια να δοκιμάσεις κάποια από τις παραπάνω τεχνικές, και που ξέρεις; Ίσως αύριο να μιλάμε για το δικό σου βιβλίο. 

Εμείς ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθεια σου και ανυπομονούμε να μάθουμε τα αποτελέσματα.