Simon de Beauvoir : 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για εκείνη

“Μια γυναίκα με αντρικό μυαλό”, όπως έλεγε ο πατέρας της, ελεύθερη και αποφασισμένη να έρθει σε ρήξη με το κοινωνικό κατεστημένο, η Simon de Beauvoir καταφέρνει να γίνει μια από τις πιο δυνατές πνευματικές φωνές του 20ου αιώνα.

Γεννιέται στη Γαλλία στις 9 Ιανουαρίου του 1908, σπουδάζει φιλοσοφία και εκλέγεται ως καθηγήτρια στη Σορβόνη. Φεμινίστρια, ακτιβίστρια, φιλόσοφος και συγγραφέας με κείμενα που έως σήμερα παραμένουν σύγχρονα και πολύ ουσιαστικά. Το έργο της Το δεύτερο φύλο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του φεμινιστικού κινήματος. Υπήρξε συνιδρύτρια της σχολής του Υπαρξισμού μαζί με τον σύντροφο της, φιλόσοφο και συγγραφέα Jean-Paul Sartre, καθώς και με τον Albert Camus.

Ορίστε πέντε πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για τη ζωή αυτής της τόσο σημαντικής προσωπικότητας. 

 

1. Μεγάλωσε σε αυστηρή καθολική οικογένεια

Η Σιμόν γεννήθηκε σε μια εύπορη και συντηρητική οικογένεια της Γαλλίας, με πολύ αυστηρή καθολική εκπαίδευση. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια σε εκκλησιαστικά σχολεία και έφτασε σε σημείο να σκέφτεται να ακολουθήσει και εκείνη μοναστική ζωή. Όμως, σε ηλικία περίπου 14 χρονών αποστράφηκε την εκκλησία και απομακρύνθηκε εντελώς από την πίστη και τη θρησκεία. Ταυτόχρονα, αποφάσισε να ασχοληθεί με την επιστήμη, τη λογική και τη φιλοσοφία.. 

2. Υπήρξε το νεότερο μέλος της Ακαδημίας Φιλοσοφίας στην ιστορία της Σορβόνης

Σπούδασε στη Σορβόνη Φιλοσοφία και σε ηλικία 21 ετών γίνεται το νεότερο μέλος της Ακαδημίας Φιλοσοφίας. Στη διατριβή της ασχολήθηκε με το έργο του Leibniz 

 

3. Γνωριμια με τον Jean-Paul Sartre 

Στα 21 της γνωρίζει τον συμφοιτητή της Jean-Paul Sartre και αναπτύσσουν μια έντονη ερωτική σχέση που βασίζεται σε μια βαθιά πνευματική ένωση. Παραμένουν μαζί καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους, δουλεύοντας και επηρεάζοντας ο ένας το πνευματικό έργο του άλλου. Παρόλα αυτά δεν είχαν ποτέ μια συμβατική σχέση. Δεν παντρεύτηκαν, δεν απέκτησαν παιδιά και η σχέση τους ήταν πάντα ανοιχτή σε διαφορετικούς σεξουαλικούς συντρόφους. Κατά κύριο λόγο ο Jean-Paul Sartre υπήρξε ο πιο ασύδοτος στη σχέση τους, αφού εκείνη σπάνια επέλεγε άλλους ή άλλες  συντρόφους. 

4. Υπήρξε συνιδρύτρια του κινήματος του Υπαρξισμού 

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της εξέταζε συνεχώς διαφορετικά ερωτήματα γύρω από το ζήτημα της ανθρώπινης ύπαρξης και του δικαιώματος του καθενός και της καθεμίας να διαμορφώνει μόνος του το ζην. Έτσι, συνδιαμόρφωσε τη σχολή του Υπαρξισμού. Στο πρώτο της έργο, το μυθιστόρημα Η καλεσμένη το 1943, η Simon de Beauvoir ανέλυε την τριγωνική ερωτική σχέση μεταξύ εκείνης του συντρόφου της και της φοιτήτριας Olga Kosakiewicz. Χρησιμοποίησε το βιβλίο αυτό για να θέσει ερωτήματα γύρω από τα όρια και τα πρέπει μιας σχέσης, αλλά και της φύσης της προσωπικής συνείδησης στα πλαίσια μιας ερωτικής σχέσης. Αντίστοιχα θέματα την απασχόλησαν και σε επόμενα έργα της. Έγραψε άρθρα, βιβλία, μυθιστορήματα, δοκίμια και θεατρικά γύρω από διάφορα ζητήματα που απασχόλησαν τον Υπαρξισμό. 

5. Simon de Beauvoir και Φεμινισμός 

Το 1949, εκδίδεται το 1000 σελίδων έργο της, με τίτλο Το Δεύτερο Φύλο. Σε αυτό το έργο της, που θεωρείται μέγιστο, άσκησε σφοδρή κριτική στην πλήρως αποδεκτή και καθεστηκυία πατριαρχία και την αντιμετώπιση των γυναικών ως πολιτών “δεύτερης τάξης” με μοναδικό ρόλο να υπηρετούν τους άνδρες, εκπληρώνοντας τις ορέξεις και τις ανάγκες τους. “Γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι” έγραψε. Το κείμενο της ήταν τόσο ρηξικέλευθο και προκλητικό για την εποχή του που το Βατικανό το ενέταξε στη λίστα με τα απαγορευμένα βιβλία. 

Η Simon de Beauvoir υπήρξε ένα σύμβολο του 20ου αιώνα και ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της ιστορίας του Φεμινισμού. Αριστερή, ελεύθερη, σεξουαλικά απελευθερωμένη και απόλυτα ταγμένη στον σκοπό της και στο έργο της, πεθαίνει το 1986 από πνευμονία και θάβεται στο νεκροταφείο του Montparnasse στο Παρίσι, μαζί με τον σύντροφο της ζωής της, Jean-Paul Sartre.