Τα 6 πράγματα που δεν γνώριζες για τον Τζ.Ρ.Ρ Τόλκιν

Ο J.R.R. Tolkien είναι ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς στον κόσμο. Το "Χόμπιτ" και "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" αποτέλεσαν έναυσμα και πηγή έμπνευσης για τα περισσότερα από τα έργα της επικής φαντασίας που ακολούθησαν. Πολλοί από εμάς έχουμε διαβάσει και έχουμε ακολουθήσει σε κάθε βήμα τον υπεραναλυτικό και πολύπλευρο κόσμο της Μέσης Γης, όμως πόσα πράγματα γνωρίζουμε για τον εμπνευστή της;

J.R.R. Tolkien, πλήρες όνομα John Ronald Reuel Tolkien, γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1892, στην πόλη Bloemfontein της Νότιας Αφρικής. Ήταν Αγγλος συγγραφέας, φιλόλογος και καθηγητής. Σπούδασε κλασική φιλολογία και αγγλική γλώσσα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αργότερα εξελίχθηκε σε έναν αναγνωρισμένο εμπειρογνώμονα της γλωσσολογίας και της μυθολογίας. Πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου 1973 στην Βρετανία, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο κληρονομιά στον κόσμο της λογοτεχνίας φαντασίας.

Ας μάθουμε, λοιπόν, μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα για τη ζωή και το έργο του. 

1. Γεννήθηκε στη Νότια Αφρική 

Στις 3 Ιανουαρίου 1892, γεννήθηκε στο Bloemfontein ο John Ronald Reuel Tolkien από τους γονείς του, τον Arthur και τη σύζυγό του Mabel Tolkien. Ο Arthur Reuel Tolkien εργαζόταν σε ένα τμήμα της Βρετανικής τράπεζας στο Bloemfontein, στην περιοχή που αποτελεί τώρα την Επαρχία του Φρι Στέιτ της Νότιας Αφρικής. Ο John ήταν ο μεγαλύτερος από τους δύο γιους τους, με τον νεότερο αδελφό του, τον Hilary Arthur Reuel Tolkien, να γεννιέται το 1894.

2. Χάνει και τους δύο γονείς του σε νεαρή ηλικία 

Η Mabel μετακόμισε στην Αγγλία με τους γιους της το 1895. Ο Arthur Tolkien πέθανε από ρευματικό πυρετό στις αρχές του 1896, πριν προλάβει να ενωθεί με την οικογένειά του. Η Mabel ανέλαβε μόνη της την ανατροφή των παιδιών της μέχρι το 1904, όταν πέθανε από διαβήτη - πριν ανακαλυφθεί το ινσουλίνη. Ο Tolkien ήταν 12 ετών τότε.

3. Αποκτά μεγάλη αγάπη για τις γλώσσες χάρη στη μητέρα του 

Η μητέρα του Tolkien ήταν η πρώτη του δασκάλα. Όταν τον εισήγαγε στις βασικές αρχές της λατινικής ακόμη και πριν ξεκινήσει το σχολείο, αναζωπύρωσε τον εφηβικό του πάθος για τις γλώσσες, το οποίο θα τον συνόδευε σε όλη του τη ζωή. Επίσης, τον ώθησε στην αγάπη του για τον φυσικό κόσμο, διδάσκοντάς του βοτανική. Η Mabel είχε στραφεί στον καθολικισμό παρά την αντίσταση της οικογένειάς της, και η καθολική πίστη αποτέλεσε σημαντικό μέρος της ζωής του Tolkien. 

4. Η σχέση του με τη σύζυγό του αποτέλεσε μια επική ιστορία αγάπης 

Ο Tolkien γνώρισε την Edith Bratt όταν ήταν 16 ετών και εκείνη 19, σε ένα από τα σπίτια όπου διέμενε με τον αδελφό του μετά τον θάνατο της μητέρας τους. Αναπτύξαν μια ζωηρή φιλία που εξελίχθηκε σε έρωτα και μεγάλη αγάπη. Ωστόσο, ο κηδεμόνας του Tolkien, μετά το θάνατο και της μητέρας του, ο πατέρας Φράνσις, δεν ενέκρινε τη σχέση αυτή και επέμενε να επικεντρωθεί ο Tolkien στο σχολείο. Τελικά, του απαγόρευσε να βλέπει ή να αλληλογραφεί με την Edith μέχρις ότου φτάσει στην ενηλικίωση - μια διαταγή που ο Tolkien δεν μπορούσε να παραβεί, δεδομένης της καλοσύνης που είχε δείξει ο πατέρας Φράνσις προς τον ίδιο και τον αδελφό του. Έτσι, ο Tolkien και η Edith χωρίστηκαν για τρία χρόνια.

Αμέσως μετά την ενηλικίωσή του, ο Tolkien αναζήτησε την Edith και της ζήτησε να τον παντρευτεί. Η Edith συμφώνησε, λύνοντας μια προηγούμενη σχέση. Παντρεύτηκαν με την ευλογία του πατέρα Φράνσις, λίγο πριν ο Tolkien κληθεί να πολεμήσει στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ από την καθημερινή τους ζωή δεν έλειπαν οι τριβές, ο Tolkien και η Edith παρέμειναν αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλο μέχρι τον θάνατο της το 1971.

5. Πρώτα εφηύρε τις γλώσσες 

Έως το 1917, ο Tolkien είχε αναπτύξει τη γλώσσα των Κουένυα, μια ελφική γλώσσα που είχε εφεύρει σχεδόν σε απόλυτα ολοκληρωμένο στάδιο. Από αυτήν προέκυψε μια άλλη ελφική γλώσσα που ονόμασε Σινάντριν. Οι εφευρισκόμενες του γλώσσες απαιτούσαν τώρα μια ιστορία για να ζήσουν πραγματικά. Η αναζήτηση του Tolkien για την αποκάλυψη της ιστορίας των γλωσσών που είχε εφεύρει, και η μεγαλειώδης φιλοδοξία του να δημιουργήσει μια μυθολογία για την Αγγλία, οδήγησαν στη δημιουργία του "Το Σιλμαρίλλιον”. Η πρώτη γραμμή του "Χόμπιτ," "Σε μια τρύπα στο έδαφος ζούσε ένα χόμπιτ," γράφτηκε ενώ εκείνος βαθμολογούσε γραπτά φοιτητών στο πανεπιστήμιο.

6. Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του Χόμπιτ 

Από όλα τα φανταστικά πλάσματα που δημιούργησε ο Tolkien, ο ίδιος ταυτιζόταν περισσότερο με τα χόμπιτ. Στη βιογραφία του από τον  Humphrey Carpenter,  J. R. R. Tolkien: A Biography , αναφέρεται ότι έγραψε κάποτε: 

"Στην πραγματικότητα είμαι ένα χόμπιτ, αν εξαιρέσει κανείς το μέγεθος. Αγαπώ τους κήπους, τα δέντρα και τις αγροικίες χωρίς εκβιομηχάνιση. Καπνίζω πίπα και αγαπώ το απλό καλό φαγητό (χωρίς ψυγείο), αλλά απεχθάνομαι τη γαλλική κουζίνα. Μου αρέσουν και τολμώ να φοράω, ακόμη και σε αυτές τις βαρετές μέρες, γιλέκα. Λατρεύω τα μανιτάρια, έχω ένα πολύ απλό χιούμορ (που ακόμη και όσοι με εκτιμούν βρίσκουν κουραστικό), κοιμάμαι αργά και ξυπνάω αργά (όποτε αυτό είναι δυνατόν). Δεν ταξιδεύω πολύ."

Ο Tolkien συνδεόταν προσωπικά με τον κόσμο των χόμπιτ και οι ίδιες του οι προτιμήσεις επηρέασαν τη δημιουργία του χαρακτήρα τους.

Αν ακόμη δεν έχετε βρει το χρόνο να μυηθείτε στον κόσμο της Μέσης Γης, τότε είναι απόλυτη ανάγκη να ξεκινήσετε τώρα. 

Βρείτε όσα θα χρειαστείτε εδώ.