Jackson Pollock: “ Όταν ζωγραφίζω δεν έχω αίσθηση του τι κάνω στ’αλήθεια”

“ Όταν ζωγραφίζω δεν έχω αίσθηση του τι κάνω στ’αλήθεια” είπε κάποτε ο αμερικανός ζωγράφος Jackson Pollock. Με μια καλλιτεχνική πορεία εξαιρετικά ριζοσπαστική, ο Pollock αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους ριζοσπάστες και τους πιο ενδιαφέροντες ζωγράφους του 20ου αιώνα. Γεννιέται το στις 28 Ιανουαρίου του 1912 στις ΗΠΑ και πεθαίνει το 1956 σε πολύ νεαρή ηλικία. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Αμερικανικού Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού, ενός από τα σημαντικότερα κινήματα στις εικαστικές τέχνες, κατά τη διάρκεια του Mοντερνισμού. 

Όπως είναι αναμενόμενο, ένας άνθρωπος με τόσο έντονη καλλιτεχνική προσωπικότητα, είχε ταυτόχρονα και μια πολύ αμφιλεγόμενη ζωή, γεμάτη ένταση. Ας μάθουμε, λοιπόν, κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή και την τέχνη του. 

 

  1. Η εκκεντρική του φύση 

Από παιδί, ο Pollock είχε μια πολύ αντιδραστική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να τον αποβάλουν από αρκετά σχολεία. Η οικογένεια του είχε 5 παιδιά, εκ των οποίων ο ίδιος ήταν το τελευταίο. Γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη, όμως μετακόμιζε συχνά. Το ενδιαφέρον του για την τέχνη το ανέπτυξε ήδη από πολύ νεαρή ηλικία και γράφτηκε σε καλλιτεχνικό σχολείο. 

2. Μια καλλιτεχνική διάνοια

Το 1930, μετακόμισε με έναν από τους αδερφούς του στη Νέα Υόρκη. Και οι δύο σπούδασαν εικαστικές τέχνες. Εκεί έμαθε να χρησιμοποιεί το χρώμα, όμως σύντομα ανέπτυξε τη δική του τεχνική, η οποία και τον έκανε διάσημο: την τεχνική του ντρίπινγκ. Η τεχνική αυτή του έφερε παγκόσμια αναγνώριση. Χρησιμοποιούσε την μπογιά με ακανόνιστο τρόπο και από ψηλά την έριχνε πάνω σε τεράστιους καμβάδες, εκμεταλλευόμενος πολλές φορές και ολόκληρο το σώμα του. Το ενδιαφέρον είναι, πως παρόλο που πολύ σύντομα συλλέκτες και γκαλερίστες από όλο τον κόσμο άρχισαν να μιλάνε για εκείνον, ο ίδιος αποφάσισε να παρατήσει για πάντα αυτήν την τεχνική το 1950.

3. Τα περισσότερα έργα του δεν έχουν τίτλο και υπάρχει εξήγηση 

Την περίοδο του ντρίπινγκ, ο Pollock σταμάτησε να ονοματίζει τα έργα του, καθώς δεν ήθελε οι θεατές να ψάχνουν για κάποια αναπαράσταση πάνω τους. Επομένως, τα περισσότερα είναι απλώς αριθμημένα. Οι αριθμοί είναι ουδέτεροι και αφήνουν τους ανθρώπους να δουν μια εικόνα ακριβώς όπως είναι, ως εντελώς αγνή ζωγραφική.

Αυτή η άποψη στιγμάτισε όλο το κίνημα του Aφηρημένου Eξπρεσιονισμού της δεκαετίας του 1940. Κάποια από τα έργα του είναι στη λίστα με τα πιο ακριβοπουλημένα έργα όλων των εποχών. 

No. 5, 1948 , Το έργο αυτό πουλήθηκε το 2006 έναντι 140 εκατομμυρίων δολλαρίων, και αποτέλεσε το πιο ακριβοπληρωμένο έργο, έως το 2011, που ξεπεράστηκε το ρεκόρ. 

4. Αλκοολισμός και ψυχική υγεία 

Από το 1951, οι πίνακες του δεν έχουν πια έντονα χρώματα. Η όψη τους είναι μελαγχολική και γκρίζα και το αποτέλεσμα δεν έγινε αρεστό από τους παλιούς του ακόλουθους. Ο Pollock καθόλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του πάλευε με τον αλκοολισμό και με ψυχικά προβλήματα. Δεν μπόρεσε ποτέ να νικήσει τον αλκοολισμό του και μάλιστα νοσηλεύτηκε δύο φορές σε ψυχιατρικές δομές, το 1938 και το 1941.  Χωρίς να είναι επιβεβαιωμένο, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι πιθανότατα έπασχε από διπολική διαταραχή. 

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του άρχισε να ζωγραφίζει παραστατικούς πίνακες και η τεράστια ζήτηση που είχαν αυτά τα έργα “έπνιξε” τον καλλιτέχνη, ο οποίος δεν μπόρεσε να τη διαχειριστεί.

5. Το άδοξο τέλος 

Ο αλκοολισμός του οδήγησε και στο τραγικό του τέλος. Ο Pollock ήταν παντρεμένος με την επίσης εξπρεσιονίστρια καλλιτέχνη Lenore “Lee” Krasner, η οποία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής του γλώσσας. Παρόλα αυτά διατηρούσε εξωσυζυγικό δεσμό με την καλλιτέχνη Ruth Kligman. 

Ενώ η σύζυγος του έλειπε σε ταξίδι στην Ευρώπη, εκείνος με την Ruth Kligman και άλλη μια γυναίκα καλλιτέχνη, υπό την επήρεια αλκοόλ, τράκαραν με το αυτοκίνητο του. Το τροχαίο αυτό ατύχημα ήταν μοιραίο για τη ζωή του, αφού πέθανε ακαριαία και μονάχα η σύντροφος του επιβίωσε. 

 

Ο Jackson Pollock αποτελεί έναν από τους πιο ανατρεπτικούς και πιο πολυσυζητημένους καλλιτέχνες. Τα έργα του, σίγουρα δεν αφήνουν τον επισκέπτη αδιάφορο, αφού και μόνο η θέαση τους σοκάρει και προβληματίζει, όχι μόνο για το τελικό αποτέσμα, αλλά και για την πνευματική διαδικασία που οδήγησε σε αυτό. 

Αν είσαι λάτρης της σύγχρονης τέχνης ή αν είσαι περίεργος να μάθεις για αυτήν, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω βιβλία που σίγουρα μπορούν να σου δώσουν πολλές πληροφορίες.