Μιχάλης Χορευτάκης  «Τα χειρότερα εγκλήματα σχηματίζονται στον ανθρώπινο νου»

Ο Μιχάλης Χορευτάκης, ύστερα από την επιτυχία του πρώτου του βιβλίου, «Οι Βελουδένιες», επιστρέφει μ’ ένα ακόμη αστυνομικό μυθιστόρημα. «Τα Δεσμά του Δράκου» θα είναι το ελληνικό θρίλερ του καλοκαιριού!

Η υπόθεση αφορά τον Μάνο Βενιέρη, έναν άνδρα που η ζωή του σημαδεύτηκε από μια τραγωδία. Εξαρτημένος πλέον από τα χάπια και το ποτό, αναλαμβάνει τη φύλαξη μιας πλούσιας κληρονόμου και των παιδιών της, ώσπου ένα αποτρόπαιο έγκλημα θα τον οδηγήσει στη φυλακή ως τον μοναδικό ύποπτο. Έγκλειστος πια, προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον, με τη ζωή του να κινδυνεύει καθημερινά. Παράλληλα, ανασυνθέτει τα γεγονότα που τον οδήγησαν σε αυτή τη θέση και παλεύει να αποδείξει την αθωότητά του. 

 Πρόκειται για ένα ανατριχιαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με καταιγιστικό ρυθμό και συνεχείς ανατροπές. Ένα σκοτεινό παραμύθι για τον αγώνα ενός ανθρώπου να επιβιώσει, αντιμετωπίζοντας τον ισχυρότερο αντίπαλο: τον ίδιο του τον εαυτό.

 Συναντήσαμε τον συγγραφέα την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του βιβλίου του και τον υποβάλαμε σε μια μικρή… ανάκριση για τους αναγνώστες του greekbooks.gr.

Τι είναι αυτό που σε έλκει στο αστυνομικό μυθιστόρημα; 

Πρώτα απ’ όλα, ότι είναι ένα είδος μυθιστορήματος με απαιτήσεις. Όσο κι αν πολλοί το υποτιμούν, το θεωρώ ένα από τα πιο δύσκολα είδη, καθώς ακροβατείς διαρκώς στην κόψη του ξυραφιού, και κάθε σελίδα που γράφεις οφείλει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που χτίζεις, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Είναι πολύ απλό ό,τι χτίζεις, να καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα στις τελευταίες σελίδες, αν δεν έχεις δομήσει σωστά τους χαρακτήρες και την πλοκή σου, ήδη από την αρχή. Και δεύτερον, γιατί πιστεύω ότι είναι μεγάλη πρόκληση να «παίξεις» με το μυαλό του αναγνώστη, να τον κρατήσεις σε αγωνία και να τον κρατήσεις «κολλημένο» στις σελίδες σου μέχρι το τέλος. Αυτά τα δύο στοιχεία δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό, που λειτουργεί ως μαγνήτης, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό.

Το πρώτο σου βιβλίο, «Οι Βελουδένιες», ήταν… γυναικεία υπόθεση. Περίγραψέ μας τους κεντρικούς ήρωες αυτού του μυθιστορήματος. 

Κεντρικό ρόλο στις «Βελουδένιες» παίζει η οικογένεια Μαθιουδάκη, που ζει σε ένα απομονωμένο ορεινό χωριό της Κρήτης. Η μητέρα Ματούλα, ζει με τις δύο κόρες της, την ορθολογίστρια, χαμηλών τόνων Άννα και την ενθουσιώδη, εκρηκτική Νίκη. Μετά το θάνατο του πατέρα της, η Νίκη αναγκάζεται να επιστρέψει στο χωριό προκειμένου να στηρίξει την οικογένειά της. Τα μυστικά που κρύβει ωστόσο αυτή, όσο και η αδερφή της, είναι πολλά. Όταν η Νίκη εξαφανιστεί μυστηριωδώς ένα βράδυ, η αδερφή και η μητέρα της θα καλέσουν την αστυνομία. Η Αστυνόμος Μάρθα Λυκούδη θα καταφθάσει στο χωριό, για να έρθει αντιμέτωπη με ένα πέπλο σιωπής και μία υπόθεση, που δεν είναι αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά…

Στα «Δεσμά του Δράκου» υπάρχουν πολλά στοιχεία του δικαστικού και του αστυνομικού ρεπορτάζ. Πώς έκανες την έρευνα για το βιβλίο σου;

Η δόμηση του περιβάλλοντος της φυλακής, όπου εν πολλοίς εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα, ήταν ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα. Η καθημερινή ρουτίνα, οι διαδικασίες και οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, ο αγώνας τους να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον κάθε άλλο παρά φιλικό, έπρεπε να αποτυπωθούν με ακρίβεια, ώστε να είναι αληθοφανείς και να κάνουν τον αναγνώστη να συμπάσχει με τον κεντρικό ήρωα. Ανέτρεξα σε δεκάδες εκπομπές έρευνας για το σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα και συνάντησα ανθρώπους οι οποίοι μου έδωσαν πολύτιμο υλικό, το οποίο κατέγραψα και προσπάθησα να ενσωματώσω όσο το δυνατόν πειστικότερα στις σελίδες του βιβλίου. Τα υπόλοιπα στοιχεία τα άντλησα από το προσωπικό μου αρχείο, και από εξειδικευμένους φορείς στα σχετικά ζητήματα.

Η ανατριχιαστική επικαιρότητα των ημερών φαίνεται να ξεπηδάει από τα πιο σκληρά αστυνομικά μυθιστορήματα. Τελικά τα χειρότερα εγκλήματα πού συμβαίνουν; Στην πραγματικότητα ή στο μυαλό μας;

Η πραγματικότητα, ειδικά τον τελευταίο καιρό, δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι ξεπερνά άνετα τη φαντασία, ακόμα και του πιο ταλαντούχου συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων. Τα χειρότερα εγκλήματα σχηματίζονται, κατά τη γνώμη μου, σε αυτό το ανεξερεύνητο εν πολλοίς όργανο, τον ανθρώπινο νου. Ορισμένα εξ αυτών, δυστυχώς, υλοποιούνται. Θέλω να πιστεύω ότι η πλειονότητα βρίσκεται στις σελίδες των βιβλίων μας ή τουλάχιστον παραμένει γερά κλειδωμένη στα πιο βαθιά κατάστιχα του μυαλού μας. 

Ποια βιβλία απολαμβάνεις ως αναγνώστης; 

 Ως αναγνώστης επιλέγω πάντα εκείνα τα βιβλία που πάνε τη σκέψη μου ένα βήμα παραπέρα. Που θα με κάνουν να προβληματιστώ, να αναρωτηθώ, να μάθω. Κυρίως επιλέγω βιβλία που θα ανατρέψουν τις όποιες βεβαιότητές μου. «Αν το βιβλίο που διαβάζουμε δεν μας ξυπνά μ’ ένα χτύπημα γροθιάς στο κρανίο, για ποιον λόγο διαβάζουμε τότε το βιβλίο;» έγραφε ο Φραντς Κάφκα στον φίλο του Όσκαρ Πόλακ.Τέτοια είναι τα βιβλία που απολαμβάνω να διαβάζω: ευανάγνωστα, αλλά όχι «εύκολα», που σου δίνουν απλόχερα τροφή για σκέψη.

Θα μπορούσες να επιλέξεις για τους αναγνώστες του greekbooks.grτρία βιβλία για αυτό το καλοκαίρι;

Πρώτα απ’ όλα, το «Σάγκι Μπέιν» του Douglas Stuart που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά και βραβεύτηκε με το τελευταίο Booker. Μία σπαρακτική καταγραφή της Σκοτίας των δεκαετιών του ’80 και του ’90, ένα αφήγημα για την ταυτότητα, τη διαφορετικότητα, τη σημασία του να μένεις πιστός σε έναν σκοπό. 

Για όσους αγαπούν το αστυνομικό μυθιστόρημα, «Η μορφή της νύχτας» της Tess GerritsenΈνα ανατριχιαστικό βιβλίο, όπου η απώλεια μπλέκεται με το μεταφυσικό, και ένα στοιχειωμένο σπίτι μετατρέπεται σε καθαρτήριο των αμαρτημάτων της αλκοολικής ενοίκου του. 

Στα δικά μας, το «Όταν κοιμούνται οι φίλοι μου» του αγαπημένου μου Αύγουστου Κορτώ. Ένα βιβλίο-ύμνος στη φιλία, που δεν υπάρχει περίπτωση να το διαβάσεις και αν μην αναθεωρήσεις όλα όσα πιστεύεις για ένα από τα βασικά θεμέλια της ζωής σου. Σκουπίζοντας, ταυτόχρονα, πολλά δάκρυα από τα μάτια σου.

Βρείτε το νέο του βιβλίο εδώ!