Γουόλτ Ντίσνεϊ: Η ζωή, το "σκοτεινό" πρόσωπο και οι θεωρίες συνομωσίας

Ο άνθρωπος πίσω από την Disney, τη μεγαλύτερη εταιρεία κινουμένων σχεδίων στον κόσμο πεθαίνει σα σήμερα το 1966 και εμείς πάμε να εξερευνήσουμε κάποιες περίεργες συνομωσίες και συμπτώσεις γύρω από τη ζωή του.

 

 

Τα πρώτα χρόνια

Ο Ντίσνεϊ ζει σχετικά φτωχά παιδικά χρόνια, με την οικογένειά του να μετακομίζει αρκετές φορές για βιοποριστικούς λόγους. Στα 16 του αφήνει το σχολείο και, λέγοντας ψέματα για την ηλικία του, κατατάσσεται στο Σώμα Ασθενοφόρων του Ερυθρού Σταυρού, ως οδηγός ασθενοφόρου, στον Α΄ Παγκοσμίου Πολέμο.

Το 1919, μετακομίζει στο Κάνσας ώστε να βρει δουλειά ως καρτουνίστας σε εφημερίδες. Αντ’ αυτού φτιάχνει διαφημίσεις για περιοδικά και κινηματογράφους και έτσι γεννιέται το ενδιαφέρον του για τα κινούμενα σχέδια.

Το 1922 δημιουργεί το στούντιο Laugh-O-Gram, το οποίο, όμως, κλείνει έναν χρόνο αργότερα λόγω οικονομικών δυσκολιών. Το 1923 μετακομίζει στην Καλιφόρνια κι στήνει το δικό του στούντιο σ' ένα εγκαταλελειμμένο γκαράζ.

Εκεί γεννήθηκε ο Μίκυ Μάους, η διασημότερη ίσως φιγούρα στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων, αλλά και ο Πλούτο, ο Ντόναλντ, ο Γκούφι και πολλοί άλλοι ήρωες που ακόμη και σήμερα αποτελούν χαρακτήρες ορόσημο κάθε παιδιού.

Κέρδισε συνολικά 22 Όσκαρ ενώ γύρισε 600 ταινίες. Μερικές από αυτές θα μείνουν στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων, όπως η «Χιονάτη και οι 7 Νάνοι», η «Μπάμπι», «Η Λαίδη και ο αλήτης» και «Το βιβλίο της ζούγκλας».

 

Τα σκοτεινά σημεία

Ο Ντίσνεϊ στη πραγματικότητα φαίνεται να μην έχει καμία σχέση με το χαμογελαστό και γλυκό δημιουργό των κινουμένων σχεδίων.

Χαρακτηρίζεται από τους εργαζόμενους του ως «σκληρός εργοδότης» ανταμείβοντας τους με πολύ κατώτερους μισθούς από αυτούς της εποχής, τα ονόματα των καρτουνιστων δεν αναγράφονται καν στα στους τίτλους των ταινιών ενώ οι ίδιοι φοβούνται τα συχνά ξεσπάσματα οργής του.

Παράλληλα, την εποχή του πιο σκοτεινού κεφαλαίου του Χόλιγουντ, του λεγόμενου “Μακαρθισμού”, είχε υπάρξει από τους πιο πρόθυμους καταδότες. Έφτασε στο σημείο να καταδίδει ακόμα και τους πιο έμπιστους υπαλλήλους του στις αρχές, αν υποπτευόταν ότι ήταν κομμουνιστές. Και φυσικά κατά τη διάρκεια της ζωής του, είχε κατηγορηθεί ακόμη και για αντισημιτισμό, αλλά και μισογυνισμό.

Οι θεωρίες συνομωσίας

Στις 15 Δεκεμβρίου του 1966 αφήνει την τελευταία του πνοή από καρδιακή προσβολή.

Η οικογένεια του υποστηρίζει πως ο Γουολτ Ντίσνεϊ μετά το θάνατό του αποτεφρώθηκε, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, και οι στάχτες του βρίσκονται στο νεκροταφείο Φορεστ Λον του Λος Άντζελες.

Παρόλα αυτά, πολλοί βιογράφοι οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο Ντίσνεϊ έπαθε εμμονή με τον θάνατο και με την κρυογονική, αφού μία μάντισσα του είπε πως πρόκειται να πεθάνει στα 35 του. Έτσι ζήτησε μετά το θάνατό του να διατηρηθεί σε ειδικό θάλαμο, με την μέθοδο της κρυογονικής, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Το καλύτερο όμως είναι πως ο ειδικός αυτός θάλαμος βρίσκεται κάτω από το πλοίο των Πειρατών της Καραϊβικής,  μέσα στη Ντισνευλαντ.

Πως θα ήταν άραγε να επανέλθει ο θείος Ντίσνεϊ μετά από τόσα χρόνια;

Creepy  θα λέγαμε…