Διεθνής Ημέρα Μουσείων : Εσύ θα μείνεις σπίτι;

Η 18η Μαΐου είναι μια μέρα γιορτής για τον πολιτισμό, καθώς το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) την έχει επιλέξει ως ημέρα υπενθύμισης της αξίας και της σημασίας του πολιτισμού και των πολιτιστικών χώρων. Σήμερα, λοιπόν, μικρά και μεγάλα μουσεία σε όλη τη χώρα ανοίγουν τις πόρτες τους και ετοιμάζουν ξεχωριστές δράσεις για εμάς και σίγουρα αξίζει να τις παρακολουθήσουμε. Εκθέσεις, μόνιμες και περιοδικές, συναυλίες, ομιλίες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και προγράμματα, ομιλίες και πολλά ακόμη θα διενεργηθούν στα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Για τη φετινή χρονιά τιμώμενο μουσείο είναι το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. 

Για εσάς που ψάχνετε κάτι διαφορετικό, για εσάς που αγαπάτε τον πολιτισμό, όπως εμείς, επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες. Στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και στο Υπουργείο Πολιτισμού η είσοδος είναι ελεύθερη και δωρεάν. 

Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αλλιώς, παρά αναφερόμενοι στο Μουσείο της Ακρόπολης, που γιορτάζει τη σημερινή ημέρα με ελεύθερη είσοδο και διεύρυνση ωραρίου από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Το Μουσείο προσκαλεί τα παιδιά στην Παιδική Γωνιά στο δεύτερο όροφο, όπου μέσα από οπτικοακουστικό και διαδραστικό υλικό τα παιδιά μαθαίνουν τη μυθολογία, αλλά και τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής στην Αρχαία Αθήνα. Επιπλέον, οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να παραλάβουν από το Γραφείο Πληροφοριών ένα από τα τέσσερα φυλλάδια εξερεύνησης και να γνωρίσουν τα εκθέματα του Μουσείου με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο ή να προμηθευτούν από τα Πωλητήρια το νέο έντυπο «Αρχαία επαγγέλματα στο Μουσείο Ακρόπολης» και να ανακαλύψουν εκθέματα που τους μεταφέρουν με ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο στους χώρους εργασίας των αρχαίων Αθηναίων.

Στην Ελευσίνα, την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, το Αρχαιολογικό Μουσείο ετοιμάζει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δράση: Από τις πρώτες ανασκαφές και το αποτύπωμα της εκβιομηχάνισης έως την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας - Η ιστορία των μνημείων και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας. Γνωριμία του κοινού με τη νεότερη ιστορία της Ελευσίνας από την εποχή των πρώτων ανασκαφών και με την ανάγκη δημιουργίας αρχαιολογικού μουσείου έως την πρόσφατη επανέκθεση, η οποία επιτυγχάνει τους στόχους της αειφορίας. Θα γίνει αναφορά στο έντονο αποτύπωμα της βιομηχανικής δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον και στο μνημειακό απόθεμα της πόλης, καθώς και στις προσπάθειες αξιοποίησής του έπειτα από την παύση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Ευσταθία Ανέστη, Νικόλαος Πετρόχειλος Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στο τηλ. 2105561097 / ομάδες των 20 ατόμων Ώρες 10.00-11.00, 11.30-12.30, 13.00-14.00.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (Ξανθουδίδου & Χατζιδάκη, τηλ. 28102 79000) οργανώνεται μια θεματική ξενάγηση με θέμα Ανακύκλωση στη Μινωική Κρήτη; «Βιογραφίες» υλικών και αντικειμένων σε δεύτερη χρήση που αναδεικνύει πρακτικές ανακύκλωσης και επανάχρησης υλικών και αντικειμένων στην Κρήτη της εποχής του Χαλκού. Η ξενάγηση επικεντρώνεται σε αντικείμενα από τις συλλογές του ΑΜΗ και συνοδεύεται από ένα βίντεο με εποπτικό υλικό και σύντομα επεξηγηματικά κείμενα, παρουσιάζοντας παραδείγματα από τα υλικά κατάλοιπα που τεκμηριώνουν τις πρακτικές ανακύκλωσης κεραμικών και μετάλλινων υλικών και επανάχρησης συσκευών, στις 18 Μαΐου στις 18:00 το απόγευμα. 

Στο MOMUS-ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Θεσσαλονίκη, Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-Helexpo), τηλ. 2310240002)  στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 20 Μαΐου διοργανώνεται εργαστήριο για άτομα 9-109 ετών με θέμα Καθημερινά αντικείμενα και ιστορίες συνύπαρξης.Το έργο της καλλιτεχνικής κολεκτίβας COYOTE, που απλώνεται σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και η δημιουργία μιας… κούπας, ενός καθημερινού χρηστικού αντικειμένου για οικιακή χρήση, είναι κάποια από τα στοιχεία που «μαζεύουν γύρω από το τραπέζι» τους συμμετέχοντες σε αυτό το εργαστήριο, οι οποίοι θα συνδέσουν τη «μικροιστορία» τους με τη «μακρο-ιστορία» της πόλης Συνεργασία: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 4ο Εργαστήριο Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ Ελεύθερη είσοδος. 

Οι παραπάνω δράσεις είναι μονάχα μερικές από τις πάρα πολλές που διοργανώνονται όλη αυτή την εβδομάδα σε όλη τη χώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να βρείτε αναλυτικά όσα σας ενδιαφέρουν, όπου κι αν βρίσκεστε σε όλη την Ελλάδα, μπορείτε να μελετήσετε αναλυτικά το πρόγραμμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων εδώ! 

Τα Μουσεία είναι η ιστορία μας, είναι οι μνήμες μας και μας χρειάζονται, γι αυτό δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια βόλτα σε κάποιο Μουσείο ή έναν Αρχαιολογικό Χώρο, για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας.