Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Γιατί να επισκεφθείς ένα μουσείο

Η αποξένωση των ανθρώπων από τους χώρους τέχνης και πολιτισμού και ειδικά τα μουσεία είναι όλο και περισσότερο φανερή. Ειδικά μετά την περίοδο της πανδημίας, μικροί και μεγάλοι έγιναν όλο και περισσότερο διστακτικοί στο να επισκεφθούν ένα μουσείο.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, είναι μια υπενθύμιση για την τεράστια σημασία υποστήριξης των Μουσείων παγκοσμίως.

Η λέξη μουσείο έρχεται από την Αρχαία Ελλάδα φυσικά, καθώς «μουσείον» ονομαζόταν κάθε ναός που ήταν αφιερωμένος στις Μούσες, τις αρχαίες θεότητες των τεχνών. Στην Αρχαία Αλεξάνδρεια υπήρχε το φημισμένο Μουσείον, που ιδρύθηκε από τον Πτολεμαίο 1ο τον Σωτήρ γύρω στο 300 π.Χ. και το οποίο μαζί με την τεράστια Βιβλιοθήκη αποτελούσαν το μεγαλύτερο κέντρο πολιτισμού του Αρχαίου Κόσμου. Το μοντέρνο μουσείο την σημερινή του έννοια, άρχισε να διαμορφώνεται την εποχή της Αναγέννησης, ως χώρος στον οποίο εκθέτονταν τα θαύματα του αρχαίου πολιτισμού και απευθυνόταν σχεδόν αποκλειστικά σε αριστοκράτες.

Ως το παλαιότερο μουσείο στην σύγχρονη Ιστορία αναγνωρίζεται το σύνολο των Μουσείων του Καπιτωλίου στη Ρώμη, το οποίο ξεκίνησε κατασκευάζεται με διάταγμα του Πάπα Σίξτου ΙV το 1471, όταν δώρισε μια τεράστια συλλογή από μπρούντζινα αγάλματα στο λαό της Ρώμης. Παρόλα αυτά το πρώτο δημόσιο Μουσείο στον κόσμο είναι το Ashmolean στην Οξφόρδη.

Για ποιους λόγους είναι όμως πραγματικά σημαντικό και για τους μικρούς, αλλά και για τους μεγάλους να επισκέπτονται τα Μουσεία; Η επίσκεψη σε ένα μουσείο, που για πολλούς εξ ‘ημών είναι συνυφασμένη με κάποια βαρετή σχολική εκδρομή, έχει να μας δώσει πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε.

  1. Καταρχάς, ένα μουσείο αποτελεί ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο. Διατρέχοντας αίθουσες και διαδρόμους μπορούμε πραγματικά να δούμε τον τρόπο ζωής, τις ιστορικές συγκυρίες και τις τεράστιες αλλαγές που έχουν επέλθει στον ανθρώπινο πολιτισμό αυτές τις λίγες χιλιετίες που κατοικεί τον πλανήτη.
  2. Η επαφή μας με την τέχνη και την ιστορία είναι μια ευκαιρία να ανοίξουν οι ορίζοντές μας. Μαθαίνοντας την ιστορία των προγόνων μας γινόμαστε πιο σίγουροι και πιο δυνατοί για να γράψουμε καλύτερα τη δική μας. Ένα μουσείο είναι ένα πραγματικά ταχύρρυθμο μάθημα, ένα παιχνίδι γνώσεων.
  3.  Η ανάλυση της τέχνης αποτελεί πρωταρχικά ανάλυση συναισθημάτων. Επομένως, η παρατήρηση ενός πίνακα, ενός γλυπτού, ενός κτηρίου γίνεται πιο ουσιαστική όταν συνδυάζεται με την προσπάθεια κατανόησης του συναισθήματος που προσπαθεί να εκφράσει ο καλλιτέχνης. Μέσω αυτής της διαδικασίας μαθαίνουμε να κατανοούμε και να εκφράζουμε καλύτερα κι εμείς τα δικά μας συναισθήματα.
  4.  Ερχόμενοι σε επαφή με ένα μουσείο αναπτύσσουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας. Στατικά ή κινούμενα ερεθίσματα ξυπνούν τη σκέψη και πλάθουν αυτόματα ιστορίες στο μυαλό μας για το πως δημιουργήθηκαν, τι απεικονίζουν, ποια ήταν η αφορμή και πως έφτασαν μέχρι τις μέρες μας.

Ας μην αφήνουμε το χρόνο να περνάει ανεκμετάλλευτος!

Τα Μουσεία άνοιξαν τις πόρτες τους και μας περιμένουν. Κι αν θέλετε να διαβάσετε κάτι παραπάνω γύρω από τα θέματα τέχνης και πολιτισμού, ρίξτε μια ματιά εδώ!