Δώσε αίμα! Σώσε μια ζωή!

Δώσε αίμα! Σώσε μια ζωή!

Ορισμένες φορές αναρωτιόμαστε τι είναι αλτρουισμός; Τι σημαίνει να προσφέρω, χωρίς να έχω κάτι να κερδίσω και πώς μπορώ να συμμετέχω ενεργά στο κοινωνικό σύνολο;

Υπάρχει μια προσφορά, της οποίας η αξία είναι τόσο ανεκτίμητη, όσο εκείνη της ανθρώπινης ζωής. Η δωρεά αίματος είναι ίσως η πιο αγνή, αλλά και η πιο ουσιαστική κίνηση που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να σώσει μια ζωή!

Κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Είναι μια ημέρα υπενθύμισης της απόλυτα αναγκαίας και ευεργετικής αυτής πράξης. Ο στόχος είναι η επαγρύπνιση, η ενημέρωση, η πάταξη κάθε προκατάληψης γύρω από το ζήτημα της αιμοδοσίας, αλλά και η προσέλκυση νέων τακτικών αιμοδοτών.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει επιλεγεί με αφορμή την ημερομηνία γέννησης του Αυστριακού επιστήμονα Καρλ Λαντστάινερ, ο οποίος ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και τα ρέζους και λόγω αυτού τιμήθηκε με βραβείο Νομπέλ Ιατρικής το 1930.  

Έχει υπολογιστεί πως για κάθε 1 εκατομμύριο κατοίκους χρειάζονται 60.000 μονάδες αίματος σε απόθεμα. Επομένως, μια χώρα σαν την Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της χρειάζεται περίπου 600.000 μονάδες αίματος, από τις οποίες συνήθως δεν καλύπτεται ούτε το 40%.

Είναι, λοιπόν, φανερό πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για συνεχή επαγρύπνηση και συνεισφορά. Κάθε ενήλικη γυναίκα μπορεί να δίνει αίμα περίπου 3 φορές το χρόνο, ενώ για έναν άντρα είναι δυνατόν να δώσει ακόμα και 4 φορές το χρόνο.

Συμπληρώνοντας ένα απλό ερωτηματολόγιο μπορεί κανείς να μάθει εύκολα και γρήγορα, κατά πόσο μπορεί να γίνει αιμοδότης και μάλιστα τακτικός, αλλά και τι πρέπει να προσέχει πριν και μετά από κάθε αιμοδοσία.

Για κάθε απορία σου, θα βρείς μια απάντηση στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας εδώ!

 

Η προσφορά είναι δύναμη και η αγάπη μας κάνει όλους πιο δυνατούς!