Fun facts για τα Χριστούγεννα!

Επιτέλους! 

Ήρθε ο μήνας που όλοι περιμέναμε! Τα Χριστούγεννα είναι η πιο λαμπερή, η πιο μαγική και η πιο οικογενειακή περίοδος του χρόνου. Ξεκινώντας, λοιπόν, την αντίστροφη μέτρηση είπαμε να μάθουμε και να μοιραστούμε μαζί σας, κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από τα Χριστούγεννα και τον εορτασμό τους ανά τον κόσμο, για να μπαίνουμε σιγά σιγά στο μουντ!

 

Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Στο σχολείο πάντα μας έλεγαν πως το δέντρο είναι ξένο έθιμο, αφού στην Ελλάδα παλιά στολίζαμε καράβι. Ξέρουμε, όμως, από που προέρχεται ; Ο στολισμός του δέντρου προέρχεται από την Αρχαία Αίγυπτο και την Αρχαία Ρώμη, οπού στόλιζαν αειθαλή δέντρα όπως έλατα ή πεύκα, στεφάνια και γιρλάντες κατά τη διάρκεια διαφόρων εορτασμό. Το δέντρο των Χριστουγέννων ξεκίνησε από τη Γερμανία. Προφανώς, και στις δύο περιπτώσεις τα στολίδια που ξέρουμε σήμερα έδιναν τη θέση τους σε καρπούς και φρούτα. 

Ο Άγιος Βασίλης ή αλλιώς Santa Claus 

Πολλές χώρες τιμούν άλλον Άγιο στη θέση του Άγιου Βασίλη. Για την ορθόδοξη εκκλησία ο Άγιος Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος της Καππαδοκίας, ο οποίος καθόλη τη διάρκεια της ζωής του αφιερώθηκε στην προσφορά και στην βοήθεια του άλλου και θεωρείται προστάτης της φιλανθρωπίας. Η ευρωπαϊκή και αμερικανική μορφή του Santa Claus αναφέρεται στον Άγιο Νικόλαο, ενώ η μορφή που γνωρίζουμε σήμερα με την κόκκινη στολή είναι εύρημα των διαφημίσεων της Coca-Cola. Δημιουργός της πρώτης αυτής μορφής ήταν ο σχεδιαστής Haddon Sundblom, ο οποίος ήταν για χρόνια συνεργάτης της εταιρείας. 

Το χριστουγεννιάτικο στεφάνι 

Κάθε χρόνο εκτός από δέντρο, οι περισσότεροι βάζουμε στις πόρτες μας στολισμένα στεφάνια. Ο συμβολισμός αυτού του στεφανιού είναι η αιώνια ζωή. Συμβολίζει το αγκαθωτό στεφάνι του Ιησού στον Σταυρό και προοδευτικά άρχισε να διαμορφώνεται με τα χρώματα που θεωρούμε σήμερα χριστουγεννιάτικα, δηλαδή, το κόκκινο, το πράσινο και το χρυσό. Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Ιησού, το πράσινο τη ζωή και το χρυσό τη βασιλεία και το φως. Τα κλαδιά και τα φύλλα από τα αειθαλή δέντρα που χρησιμοποιούνται είναι σύμβολα της συνέχισης μιας ζωής μέσα στο φως και της ένωσης μας με τη φύση, ακόμα και τις πιο σκοτεινές μέρες του χειμώνα.

Γιατί ο Άγιος Βασίλης μένει στο Βόρειο Πόλο ;

Ο διάσημος σκιτσογράφος Thomas Nast τοποθέτησε τον Άγιο Βασίλη στο Βόρειο Πόλο γύρω στο 1800 σε διάφορα σκίτσα που δημοσίευσε. Θεωρείται ότι αυτό προέκυψε διότι συνέπεσε χρονικά με διάφορες αποστολές επιστημόνων και εξερευνητών στον Αρκτικό κύκλο και στο Βόρειο Πόλο και τα μέρη αυτά θεωρούνταν μαγικά, γεμάτα παράξενα μυθικά πλάσματα. 

Τι σχέση έχουν τα Χριστούγεννα με το διάστημα;

Το Jingle Bells, στα ελληνικά Τρίγωνα Κάλαντα, ήταν το πρώτο τραγούδι που ακούστηκε στο διάστημα. Στις 6 Δεκεμβρίου 1965, το κλασικό αυτό χριστουγεννιάτι τραγούδι, μεταδόθηκε κατα τη διάρκεια της διαστημικής αποστολής Gemini 6A της ΝΑSA, σύμφωνα με τα βραβεία Guinness. 

Οι μύθοι και οι θρύλοι γύρω από τα Χριστούγεννα είναι άπειροι και αν κάνουμε πλήρη καταγραφή δε θα τελειώσουμε ποτέ. 

Το σημαντικό είναι αυτές τις γιορτές να βρεθούμε μαζί με τους αγαπημένους μας ανθρώπους και να ανταλλάξουμε αγκαλιές, δώρα και ευχές! 

Λίγες μέρες έμειναν ακόμα !