Μελέτης Ηλίας: Η ουσία του θεάτρου είναι να έχεις τη χαρά ενός μικρού παιδιού

O αγαπημένος ηθοποιός και πρωταγωνιστής στη σειρά «Τα καλύτε­ρά μας χρόνια» μιλά στο GREEKBOOKER για το πώς βιώνει τα Χριστούγεννα ως γονιός, το στρατηγικά μελετημένο σχέδιο για να τοποθετήσει κάτω από το δέντρο τα δώρα, χωρίς να το αντιληφθεί κανείς, αλλά και για τις προσωπικές του αναγνωστικές προ­τιμήσεις για τις φετινές γιορτές.

 

Πώς είναι να βιώνετε τα Χριστούγεννα ως γονιός; Ανακαλύψατε πτυχές τους που δεν γνωρίζατε ή που παραβλέπατε έως τώρα;

Νομίζω ότι όταν είσαι γονιός τα Χριστούγεννα αποκτούν ξανά νόημα γιατί τα βλέπεις με τα μάτια ενός μικρού παιδιού, κάτι το οποίο από την εφηβεία και μετά το είχες ξεχάσει. Το μόνο λυπηρό γεγονός για μας τους ηθοποιούς είναι ότι τα Χριστούγεννα μπορείς να τα χαρείς μέχρι το απογευματάκι, όταν και θα φύγεις για το θέατρο. Είναι κάτι πολύ σκληρό για την οικογένεια, αλλά αναγκαίο για τη δουλειά μας.

 

Πράγματι, τα Χριστούγεννα ο κόσμος πηγαίνει περισσότερο στο θέατρο. Είναι σαν μια άτυπη παράδοση. Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση που έχετε ως ηθοποιός από τα Χριστούγεννα;

Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία χρονιά που είχα διπλή παράσταση. Για να είμαι στην ώρα μου στο θέατρο, είχα φύγει από το σπίτι νωρίς το μεσημέρι, ενώ καλά καλά δεν είχε τελειώσει το γιορτινό τραπέζι,σκασμένος από το φαΐ. Νομίζω ότι το μαρτύριο που πέρασα παίζοντας διπλή παράσταση και παλεύοντας να μη μου ανέβει το φαγητό στον λαιμό ήταν ένας Γολγοθάς, τον οποίο ακόμα θυμάμαι.

 

Είναι το θέατρο ο τρόπος μας να διατηρούμε την παιδικότητά μας, να συνομιλούμε με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας;

Πιστεύω ότι αυτή είναι στο βάθος η ουσία του θεάτρου. Να έχεις, δηλαδή, την αγνότητα του παιχνιδιού, τη χαρά ενός μικρού παιδιού. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει πολύ συχνά, αλλά όταν συμβεί είναι σωτήριο και για τον ηθοποιό και για τον θεατή.

 

Ποια είναι η πιο ευφάνταστη δικαιολογία που έχετε χρησιμοποιήσει για να εξηγήσετε στα παιδιά σας πώς βρέθηκαν τα δώρα κάτω από το δέντρο;

Το να μπουν τα δώρα στη θέση τους στο σωστό timing, χωρίς να πάρει χαμπάρι κανείς ότι τα βάλαμε εμείς και όχι ο Άγιος Βασίλης, είναι ένα σχέδιο το οποίο καταστρώνεται μέρες πριν. Μέχρι στιγμής, την έχουμε γλιτώσει στο τσακ αρκετές φορές και δεν χρειάστηκε να βρούμε μια καλή δικαιολογία. Ελπίζω να μη χρειαστεί ούτε φέτος.

 

Για τα παιδιά σας πότε ήρθε η στιγμή της αποκάλυψης της αλήθειας σχετικά με τον Άγιο Βασίλη; Ποια ήταν η αντίδρασή σας όταν σας ρώτησαν;

Ακόμα προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να λέμε ότι ο Άγιος Βασίλης υπάρχει και ότι φέρνει τα δώρα, παρόλο που η κόρη μου είναι Α΄ Γυμνασίου, άρα μάλλον είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ωστόσο, πιστεύω ότι ακόμα και όταν έρθει αυτή η στιγμή, θα βρούμε έναν έξυπνο τρόπο να το χειριστούμε.

 

Ποιο βιβλίο ανυπομονείτε να διαβάσετε τα φετινά Χριστούγεννα με τα παιδιά σας;

Φέτος έχω ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο: να αρχίσω για πρώτη φορά να διαβάζω στα παιδιά μου βιβλία τα οποία δεν είναι παιδικά. Θεωρώ ότι η παγκόσμια λογοτεχνία, και ειδικά η κλασική ρωσική λογοτεχνία, έχει θησαυρούς για τα αυτιά ενός μικρού παιδιού. Σαφώς και η δική μας λογοτεχνία είναι βάλσαμο με τις τόσο ανάγλυφες εικόνες και περιγραφές μεγάλων συγγραφέων, όπως, για παράδειγμα, ο Παπαδιαμάντης.

 

Και ποιο θα βρούμε ακουμπισμένο στο κομοδίνο σας;

Αγόρασα για τον εαυτό μου μία μίνι βιογραφία, κινηματογραφική περισσότερο, του Μάρτιν Σκορσέζε (MARTIN SCORSESE: Όλες οι ταινίες του, εκδ. ΟΞΥ), επομένως αυτό θα με συντροφεύσει τις γιορτινές ημέρες ή μάλλον τις γιορτινές νύχτες.

 

Σ Υ Ν Ε Ν Τ Ε Υ Ξ Η Σ Τ Ο Ν Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Π Ο Λ Υ Μ Ε Ν Ε Α