10 Iδέες για να οργανώσεις τη βιβλιοθήκη σου

Έχουν αρχίσει και σε πνίγουν τα βιβλία; Νιώθεις ότι είναι πάρα πολλά και δεν χωράνε άλλα, όμως πάντα θες περισσότερα; Θεωρείς πως όσο καλά και να τα οργανώνεις, ποτέ δεν μπορείς να βρεις εκείνο που ψάχνεις; Το καλοκαίρι είναι πάντα η ιδανική περίοδος για αλλαγές στη διακόσμηση και στην οργάνωση του σπιτιού σου.

Σου έχουμε κάποιες προτάσεις! Για τους μανιακούς της τάξης και της οργάνωσης, η βιβλιοθήκη μπορεί να γίνει ο ναός σας!

  1. Ξεκίνα με καθαρό καμβα!

Για να μπορέσεις να αντιληφθείς το διαθέσιμο χώρο που έχεις θα πρέπει πρώτα να αδειάσεις εντελώς όλα τα ράφια από βιβλία και άλλα αντικείμενα. Άλλωστε ο καθαρός χώρος είναι η βάση για τη σωστη πορεία κάθε αλλαγής.

  1. Οργάνωσε τα βιβλία με αλφαβητική σειρά !

Τι πιο εύκολο από το να αναζητάς ένα βιβλίο με βάση το συγγραφέα ή τον εκδότη. Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός τρόπος οργάνωσης στα βιβλιοπωλεία. Ξεκίνα τοποθετώντας τα βιβλία με το επίθετο του συγγραφέα από το Α έως το Ω. Σίγουρα θα σε βοηθήσει.

  1. Χρησιμοποίησε τα χρώματα ως οδηγό.

Όπως και στη ντουλάπα σου, έτσι και στη βιβλιοθήκη σου, αν οργανώσεις τα βιβλία ανά χρώμα, τότε το αποτέλεσμα θα είναι πανέμορφο ! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη σειρά των χρωμάτων του ουράνιου τόξου, θα εκπλαγείς από το πόσο θα αλλάξει η εικόνα όλου του χώρου.

  1. Οργάνωσε τα βιβλία ανάλογα με το ύψος και το εξώφυλλό τους.

Αν τοποθετήσεις βιβλία που έχουν το ίδιο ύψος, το ένα δίπλα στο άλλο και βιβλία με σκληρό εξώφυλλο και αντίστοιχα μαλακό εξώφυλλο όλα μαζί, τότε το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ αρμονικό και προσδίδει στο χώρο σου την αίσθηση της οργάνωσης και της ηρεμίας.

  1. Αγάπησε τις στοίβες.

Αν έχεις μεγάλο χώρο ή μεγάλη βιβλιοθήκη, τότε θα πρέπει να σκεφτείς ποια βιβλία σου μπορούν να τοποθετηθούν οριζόντια σε στοίβες. Η εικόνα αυτή δίνει την αίσθηση της άνεσης στο χώρο. Πολλοί σχεδιαστές και διακοσμητές υποστηρίζουν ότι το 30% των βιβλίων θα πρέπει να είναι τοποθετημένα οριζοντίως.

  1. Διακόσμησε το εσωτερικό μέρος της βιβλιοθήκης σου.

Μια πολύ ωραία ιδέα για να βελτιώσεις την εικόνα του χώρου αλλά και να δώσεις μια νέα πνοή στα ράφια σου είναι να τα επενδύσεις εσωτερικά με ταπετσαρία ή αυτοκόλλητο βινυλίου. Αυτό θα δώσει χρώμα και σχέδιο στο χώρο και θα δημιουργήσει μια πολύ πρωτότυπη αντίθεση.

  1. Φέρε τα βιβλία όσο πιο έξω γίνεται.

Μη μπαίνεις στον πειρασμό να βάλεις τα βιβλία τέρμα πίσω στο ράφι. Τα βιβλία σου σίγουρα έχουν διαφορετικά πλάτη, επομένως η εικόνα που προκύπτει είναι κάποια να προεξέχουν περισσότερο από άλλα. Φέρε όλα τα βιβλία ευθυγραμμισμένα στο εξωτερικό μέρος του ραφιού και θα δεις πολύ ουσιαστική διαφορά.

  1. Τοποθέτησε τα πιο βαριά βιβλία στα κάτω ράφια.

Αυτό το τιπ δεν έχει να κάνει με τη διακόσμηση. Έχει να κάνει με την ασφάλεια. Μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα. Μη ρισκάρεις να έχεις μεγάλο βάρος στα πάνω ράφια. Δημιούργησε μια πιο στέρεα βάση, τοποθετώντας μεγάλα και βαριά βιβλία χαμηλά.

  1. Αξιοποίησε τα διακοσμητικά που έχεις στο σπίτι.

Σουβενίρ από ταξίδια, όμορφα βάζα, φωτογραφίες σε κορνίζες και φυτά θα αναδιαμορφώσουν τελείως την εικόνα της βιβλιοθήκης σου και θα δημιουργήσουν ένα πολύ πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα.

  1. Φτιάξε νέες βιβλιοθήκες σε αναξιοποίητες γωνίες.

Υπάρχουν μικροί άδειοι χώροι στο σπίτι και δεν ξέρεις πως να τους εκμεταλλευτείς. Μπορείς με ελάχιστα χρήματα να προμηθευτείς ράφια σε όποιο μέγεθος και χρώμα επιθυμείς και να τα τοποθετήσεις ακόμα και μόνος σου σε αυτές τις γωνίες. Έτσι δημιουργείς νέους χώρους για τα βιβλία σου που δεν χωράνε πια πουθενά και ανανεώνεις και την όψη του σπιτιού σου.

 

Ελπίζουμε αυτές οι ιδέες να σε βοηθήσουν λίγο.

Φροντίζοντας το σπίτι μας, φροντίζουμε τον εαυτό μας! 

Καλή οργάνωση!