Εύζωνες -  Κλέος των Ελλήνων- The Glory of Greece

Το αφιερωματικό, συλλεκτικό λεύκωμα με τίτλο ΕΥΖΩΝΕΣ, Κλέος των Ελλήνων είναι βασισμένο στη σπάνια φωτογράφιση του διεθνώς καταξιωμένου Ελληνοαμερικανού φωτογράφου του Χόλιγουντ, Stathis Orphanos, το Αρχείο του οποίου φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον.

Ο Stathis Orphanos, τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ, κατάφερε να δημιουργήσει έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών, που περιλάμβανε καταξιωμένους συγγραφείς, ηθοποιούς, καλλιτέχνες, πολιτικούς και άλλους διάσημους, τους οποίους απαθανάτισε φωτογραφικά με μοναδικό τρόπο.

Η φωτογράφιση των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, επί Προεδρίας Κωστή Στεφανόπουλου, υπήρξε μνημειώδης, καθώς ο φωτογραφικός φακός του εστιάστηκε στη λεβεντιά του Ελληνικού Γένους.

Η δημοσιοποίηση του Αρχείου του Stathis Orphanos στην παρούσα έκδοση συμβάλλει άμεσα στη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

Η έκδοση υποστηρίχθηκε εικονογραφικά ως μία «συνομιλία» της αριστουργηματικής αυτής φωτογράφισης με 64 εικαστικά έργα διακεκριμένων   ζωγράφων, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη θεματική έκθεση «ΕΥΖΩΝΕΣ» στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Οκτώβριος 2020- Iούλιος 2021).

Εισαγωγικά κείμενα: 

Δημήτρης Τσίτουρας, Συλλέκτης

Φωτεινή Τομαή, Ιστορικός-αρχαιολόγος, Πρέσβης ε.τ.

Λίζα Πενθερουδάκη, Πρόεδρος ΑΜΚΕ «ΦΕΡΜΕΛΗ»

Θεόδωρος Κωτσάκης, Έφορος Α', Τριαντάφυλλος Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Έφορος Β', Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία Πελοποννήσου, Ιστορικό Μουσείο, Ιδρυτικά Μέλη του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πατρών

Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης

Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

 

Το Έργο προλογίζουν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ.κ. Ελπιδοφόρος, και ο Τζέιμς Σταυρίδης, Ναύαρχος του Αμερικανικού Στρατού, ε.α.