Λογοτεχνία Ιουλίου: 5+1 βιβλία που θα πάρεις στην παραλία!

Μπήκε ο Ιούλιος και σχεδόν όλοι έχουμε ξεκινήσει τις εξορμήσεις σε κοντινές ή μακρινές παραλίες. Ευτυχώς οι αναγνωστικές επιλογές σου είναι πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες. Τα βιβλία του φετινού καλοκαιριού είναι πολλά και πολύ ενδιαφέροντα. Μυθιστορήματα που θα σε συνεπάρουν και θα σε ταξιδέψουν σε άλλες εποχές και άλλες διαστάσεις. Ιστορίες γεμάτες ένταση και αγωνία.

 Γιατί καλοκαίρι χωρίς βιβλίο δεν γίνεται!

 Οι προτάσεις μας για το μήνα Ιούλιο είναι μία και μία, και καλό θα ήταν να μην τις χάσεις!

Το πολυβραβευμένο βιβλίο του Douglas Stewart, Σάγκι Μπέιν, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία του 2021. Αρχές της δεκαετίας του 1980. Η Γλασκόβη βρίσκεται σε παρακμή, οι πολιτικές της Θάτσερ έχουν βυθίσει ολόκληρες οικογένειες στην ανεργία, κι όλοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν. Η Άγκνες Μπέιν είχε μεγαλύτερες προσδοκίες για τη ζωή. Ονειρεύεται πράγματα πιο σπουδαία. Όταν ο άντρας της την εγκαταλείπει, η Άγκνες και τα τρία παιδιά της θα βρεθούν σε αδιέξοδο, σε αυτή τη διαλυμένη πόλη. Και όσο εκείνη θα βουλιάζει όλο και περισσότερο στον αλκοολισμό, τα παιδιά θα αναγκαστούν να φύγουν, να σώσουν τον εαυτό τους. Ο μικρός Σάγκι όμως μένει. Ελπίζει πως οι μέρες που θα έρθουν θα είναι καλύτερες, πως η μητέρα του θα σωθεί. Και την ίδια στιγμή, ο ίδιος αγωνίζεται να βρει την ταυτότητά του. Μια βαθιά συγκινητική ιστορία για τον εθισμό, τη φτώχεια και τη σεξουαλικότητα, μα πάνω από όλα μια ιστορία για την αγάπη.

Ο ελληνικής καταγωγής Alex Michaelides επιστρέφει με το βιβλίο Οι Κόρες, μετά την επιτυχία του βιβλίου του Σιωπηλή ασθενής, από τις εκδόσεις Διόπτρα για να μας κόψει και πάλι την ανάσα. Ο όμορφος και χαρισματικός, ο Φόσκα διδάσκει αρχαία τραγωδία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και λατρεύεται τόσο από το προσωπικό όσο και από τους φοιτητές του – ειδικά από τα μέλη μιας κλειστής ομάδας ευνοούμενων φοιτητριών, που είναι γνωστές ως Κόρες. Η Μαριάννα είναι μια λαμπρή αλλά και θλιμμένη ψυχολόγος η οποία αποκτά εμμονή με τις Κόρες, όταν ένα από τα μέλη τους –φίλη της ανιψιάς της, της Ζόι– βρίσκεται δολοφονημένο στο Κέμπριτζ. Είναι πεπεισμένη πως, παρά το άλλοθί του, ο Έντουαρντ Φόσκα είναι ένοχος για τον φόνο. Όταν ανακαλύπτεται άλλο ένα πτώμα, η εμμονή της Μαριάννας να αποδείξει την ενοχή του Φόσκα βγαίνει εκτός ελέγχου, απειλώντας να καταστρέψει τόσο την αξιοπιστία της όσο και τις πιο στενές της σχέσεις. Όμως, είναι αποφασισμένη να σταματήσει αυτόν τον δολοφόνο, έστω κι αν της κοστίσει τα πάντα. Ακόμα και τη ζωή της…

Το βιβλίο της Heddi Goodrich, Χαμένοι στη Νάπολη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος είναι μια ωδή στους πρώτους μας έρωτες. Μιλά για την ιστορία της Χέντι μιας Αμερικανίδας φοιτήτριας γλωσσολογίας που σπουδάζει στη Νάπολη και μένει στην Ισπανική Συνοικία. Η ζωή στις παλιές πολυκατοικίες είναι φθηνή κι ο κόσμος ζει σε ετοιμόρροπα κτίρια που μοιάζουν κολλημένα το ένα με το άλλο· κτίρια ψηλά, με θέα τον ουρανό και τον Βεζούβιο, με μπαλκόνια και ταράτσες όπου οι φοιτητές περνούν τον χρόνο τους αγναντεύοντας τη Νάπολη, καπνίζοντας και συζητώντας. Ο Πιέτρο είναι φοιτητής γεωλογίας, γιος μιας αγροτικής οικογένειας δεμένης με τη γη με έναν πρωτόγονο, άρρηκτο δεσμό. Παρόλο που το χωριό του απέχει μόλις εκατό χιλιόμετρα, ο Πιέτρο νιώθει στη Νάπολη τόσο ξένος όσο και η Χέντι.Το Χαμένοι στη Νάπολη είναι μια διπλή ιστορία αγάπης: για την πόλη και για έναν νεαρό άντρα. Δυο νέοι στέκονται απέναντι στον κόσμο, έτοιμοι να ανοιχτούν σε κάθε εμπειρία, να απολαύσουν κάθε χαρά, να εκτεθούν σε κάθε πληγή.

Το βιβλίο η Ιστορία μιας καθωσπρέπει οικογένειας της Ρόζα Βεντρέλλα, από τις εκδόσεις Πατάκη, μας ταξιδεύει στην Ιταλία της δεκαετίας του στις εργατικές συνοικίες της παλιάς πόλης του Μπάρι όπου τα παιδιά περνάνε τα καλοκαίρια παίζοντας κυνηγητό στα δαιδαλώδη λιθόστρωτα σοκάκια, ανάµεσα σε µυρωδιές απλωµένων σεντονιών και σάλτσας για το µεσηµεριανό φαγητό που ετοιµάζουν οι µανάδες τους. Όλοι γνωρίζουν την «Κακορίζικη», τη µικρή Μαρία Ντε Σάντις, µε τον εκρηκτικό, δύστροπο χαρακτήρα. Η Μαρία είναι αφοσιωµένη στην οικογένειά της, στην αγράµµατη µητέρα, στα δυο µεγαλύτερα αδέρφια της και σε έναν τυραννικό πατέρα, ονειρεύεται όµως να ανοίξει µια µέρα τα φτερά της, µακριά από τη φτώχεια, τη βία και τη µιζέρια της γειτονιάς. Μοναδική της διέξοδος είναι το πάθος για µάθηση και η κρυφή φιλία της µε τον Μικέλε, γιο αντίπαλης οικογένειας. Μια φιλία που, παρά τα χτυπήµατα της µοίρας, θα δυναµώσει µε το πέρασµα του χρόνου και θα µετουσιωθεί σε έρωτα και βαθιά αγάπη. Σε φλόγα για την ίδια τη ζωή.
Μια συναρπαστική οικογενειακή ιστορία για τα όρια της αφοσίωσης, τη δύναµη της φιλίας και του έρωτα, για τη διαχωριστική γραµµή ανάµεσα στη ζωή που έχουµε και στη βούληση να παλέψουµε για µια καλύτερη ζωή.

Και η ελληνική λογοτεχνία όμως βρίσκεται σε άνθιση αυτήν την περίοδο και εμείς διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε δύο βιβλία τα οποία αξίζει σίγουρα να σας συντροφεύσουν στις διακοπές σας.

Η Ευτυχία Γιαννάκη, μια από τις πιο δυνατές σύγχρονες φωνές του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος επιστρέφει με το δεύτερο μέρος της «Τριλογίας του Βυθού». Το βιβλίο της Στη Φωλιά του Ιππόκαμπου, από τις εκδόσεις Ίκαρος, διαδραματίζεται μεταξύ Ύδρας και Αθήνας και θα εμπλέξει τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο και την ομάδα του σε μια υπόθεση που τους φέρνει αντιμέτωπους με φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, κυκλώματα τέχνης, τα όρια της δημιουργίας και τα κλειστά στόματα της μικρής κοινωνίας. Η οξύτατη κοινωνική ματιά, ο υπαινικτικός σαρκασμός, η καλογραμμένη ιστορία σε συνδυασμό με την αστυνομική δράση ―βασικά συστατικά της γραφής της Γιαννάκη― δημιουργούν τις συνθήκες για ένα ώριμο έργο που καθρεφτίζει μοναδικά την εποχή μας.

Πολύ αξιόλογος θεωρείται και ο συλλογικός τόμος Θερινοί Έρωτες που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτης. Πώς αντιλαμβάνονται οι συγγραφείς τον έρωτα και το καλοκαίρι; Είναι μόνο αυτό που καταγράφεται, ή κάτι πέρα απ’ τις λέξεις, κάτι που οδηγεί στην ψυχή;

Σαράντα εννιά συγγραφείς αντιμετωπίζουν το διπλό θέμα ως εφαλτήριο για κείμενα ιστορικά, βιωματικά, σουρεαλιστικά, ψυχαναλυτικά, θεατρικά αλλά και πολιτικά, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Οι ιστορίες τους μοιάζουν με ορθάνοιχτα παράθυρα του ίδιου σπιτιού, όπου εμπεριέχεται ολόκληρη η ελληνική πραγματικότητα. Αποπνέουν τρυφερότητα, νοσταλγία, λαχτάρα, πίκρα, αγωνία, αθωότητα, πόνο, χαρά, μοναξιά, ελπίδα και αμέτρητα άλλα συναισθήματα. Αόρατο υφάδι συνδέει τις λέξεις χαρίζοντάς μας ένα εντυπωσιακό πανόραμα, όπου ο έρωτας και το καλοκαίρι ανασύρουν μνήμες που μας ελκύουν και μας λυτρώνουν.

Τα έσοδα από τα δικαιώματα του βιβλίου θα δοθούν στους «Γιατρούς του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία».

Γράφουν οι: Γρηγόρης Αζαριάδης, Κώστας Ακρίβος, Κώστας Αρκουδέας, Μάρω Βαμβουνάκη, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Βασίλης Γκουρογιάννης, Γεράσιμος Δενδρινός, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Τάσος Καλούτσας, Κώστας Καναβούρης, Μάκης Καραγιάννης, Κατερίνα Καριζώνη, Θωμάς Κοροβίνης, Μαρία Κουγιουμτζή, Πέρσα Κουμούτση, Μπελίκα Κουμπαρέλη, Κώστας Κρεμμύδας, Αχιλλέας Κυριακίδης, Πασχάλης Λαμπαρδής, Ιερώνυμος Λύκαρης, Αργυρώ Μαντόγλου, Έλενα Μαρούτσου, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Ανδρέας Μήτσου, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Γλυκερία Μπασδέκη, Ευγενία Μπογιάνου, Κωνσταντίνος Μπούρας, Τόλης Νικηφόρου, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, Γιάννης Η. Παππάς, Γιάννης Πατσώνης, Ελένη Πριοβόλου, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Νικόλας Σεβαστάκης, Ντίνος Σιώτης, Μαρία Σκιαδαρέση, Αλέξης Σταμάτης, Έρση Σωτηροπούλου, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Μάκης Τσίτας, Φίλιππος Φιλίππου, Κώστας Χατζηαντωνίου, Σταύρος Χριστοδούλου, Χρήστος Χρυσόπουλος, Νίκος Χρυσός, Ελένη Χωρεάνθη.

Εμείς ευχόμαστε καλά αναγνωστικά ταξίδια!

Για ό,τι βιβλίο κι αν θες ψάξε εδώ!