Το λουλούδι της ερήμου: Ένα επίκαιρο βιβλίο

 Πολλές φορές ακούμε ιστορίες για την υπέρμετρη καταπίεση που βιώνουν οι γυναίκες ακόμη σε πολλές χώρες του κόσμου. Για βίαια εγκλήματα πάθους, για τιμωρητικές πρακτικές που ακολουθούν πολλά κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμένων γυναικών, δηλαδή θυμάτων, που υφίστανται ξυλοδαρμό ή ακόμα και απαγχονισμό για να τιμωρηθούν. Τέτοιες αφηγήσεις μπορεί να φτάνουν στ’ αυτιά μας καθημερινά, παραμένουν όμως για εμάς μακρινές. Ο πιο άμεσος και συνταρακτικός τρόπος να κατανοήσουμε και να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μέσα από αφηγήσεις και αυτοβιογραφικές μαρτυρίες.

Τοβιβλίοπου σας παρουσιάζουμε σήμερα, Το λουλούδι της Ερήμου από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα, δεν μιλά απλά για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά μέσα από την συναρπαστική αυτοβιογραφία της Γουόρις Ντίρι, μιας γενναίας και ανεξάρτητης γυναίκας, ρίχνει φώς σε μια από τις πιο απάνθρωπες αφρικανικές παραδόσεις, αυτήν της κλειτοριδεκτομής.

Η Γουόρις Ντίριτο έσκασε από την καταπιεστική ζωή της στην αφρικανική έρημο της Σομαλίας, όταν ήταν μόλις δεκατριών χρόνων, αγράμματη και πάμπτωχη, χωρίς τίποτα δικό της εκτός από ένα κουρελιασμένο σάλι. 

Η αυτοβιογραφία της προσπαθεί να καταδείξει την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, τους περιορισμούς που υφίσταται και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης φύσης. Η ίδια κατόρθωσε να διαφύγει, χαράζοντας την δική της πορεία. Ύστερα από πολλές δυσκολίες, έγινε μοντέλο, στη Νέα Υόρκη, ακτιβίστρια των δικαιωμάτων της γυναίκας, διετέλεσε πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο και αγωνίστηκε για την κατάργηση της κλειτοριδεκτομής που εφαρμόζεται ακόμη σε χώρες της Αφρικής και σε άλλες χώρης του πλανήτη όπου η επέμβαση αποτελεί μέρος της τοπικής παράδοσης.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1998 με συγγραφείς την ίδια την ηρωίδα του βιβλίουΓουόρις Ντίρικαι την Καθλήν Μίλλερ, ενώ το 2009 η ιστορία μεταφέρθηκε με ομώνυμο τίτλο στην μεγάλη οθόνη το 2009, με παραγωγούς τους Πίτερ και Μπέντζαμιν Χέρμαν και το μοντέλο από την Αιθιοπία Λίγια Κεμπεντέ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πρόκειται για ένα βιβλίο αριστουργηματικό, γενναίο, με δυνατή φωνή που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τον Δυτικό Κόσμο, έτσι ώστε να αγωνιστεί απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα. 

 

Αξίζει σίγουρα να το διαβάσετε!