Ελεονώρα Μελέτη: Δεν φιλτράρω τα λόγια μου για ν’ αρέσω σε όλους

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΣΠΑΝΔΩΝΗ

 

Η Ελεονώρα Μελέτη είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παρουσίες των ΜΜΕ, γνωστή για τη δυναμική προσωπικότητά της. Το Γυναίκα Ψάχνει (Εκδόσεις Διόπτρα) είναι το πρώτο της βιβλίο, το οποίο από τις πρώτες κιόλας μέρες της κυκλοφορίας του προχώρησε σε δεύτερη έκδοση, κερδίζοντας συνεχώς νέους αναγνώστες. Κι όχι μόνο γυναίκες…

 

Πότε σκεφτήκατε πρώτη φορά να γράψετε ένα βιβλίο;

H αλήθεια είναι πως υπήρξαν περίοδοι στη ζωή μου που αναρωτιόμουν αν θα έγραφα ποτέ ένα βιβλίο και τι θα ήταν αυτό. Το Γυναίκα Ψάχνει δεν ξεκίνησε να γράφεται ως βιβλίο. Είναι κείμενα που έγραφα εδώ και δεκαετίες, κάθε φορά που κάτι με προβλημάτιζε ως σκέψη ή ως συναίσθημα. Είναι όλα όσα ένιωθα και βίωνα την εκάστοτε στιγμή, σε πραγματικό χρόνο, και τα έγραφα περισσότερο για να τα παρατηρήσω και να τα επεξεργαστώ.

Υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό που λειτούργησε ως έμπνευση;

Αφορμή στεκόταν οτιδήποτε με «στρίμωχνε», οτιδήποτε ένιωθα ότι επιδρά στην ψυχή μου, αλλά και γεγονότα ή σκέψεις που για κάποιον λόγο ήθελα να αποτυπώσω, σε μία προσπάθεια να δώσω διάρκεια στη σημασία τους και στην έντασή τους.

Αισθάνεστε εκτεθειμένη ως προς τη γυναικεία σας ταυτότητα λόγω της προβολής σας στα τηλεοπτικά μέσα όπου εργάζεστε;

Εκτεθειμένη αισθάνομαι κάποιες φορές, καθώς, λόγω του επαγγέλματός μου, συχνά δέχομαι σχολιασμό και επίκριση (όχι κριτική), την ώρα που δεν μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Στα πρώτα μου βήματα δυσκολευόμουν πολύ να το διαχειριστώ αυτό, μα τώρα πλέον το έχω κατανοήσει και το έχω αποδεχτεί. Το μόνο που αισθάνομαι πια είναι ευθύνη για τις σκέψεις που εκφράζω δημόσια και για τον τρόπο που τοποθετούμαι πάνω σε διάφορα ζητήματα, χωρίς ωστόσο να φιλτράρω τα λόγια και τη συμπεριφορά μου, με στόχο να αρέσω σε όλους.

Ποια είναι τα βασικά στερεότυπα που αντιμάχεστε ως σύγχρονος άνθρωπος και ως γυναίκα;

Δεν αντιμάχομαι τα στερεότυπα. Ούτε επιδίωξα ποτέ να καταρρίψω κάποιο στερεότυπο, γιατί συχνά, πολεμώντας ένα στερεότυπο, μπορεί να δημιουργηθούν άλλα. Αυτό που πάντα προσπαθούσα ήταν να ζω ευτυχισμένη και να στηρίζω τις επιλογές μου, ακόμη κι αν αυτές δεν ανταποκρίνονταν στα στερεότυπα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το κίνημα #metoo στην Ελλάδα;

Θεωρώ πως είναι σημαντικό να μιλάει κανείς. Όταν νιώσει έτοιμος, όταν αποφασίσει να τολμήσει, όταν έρθει η ώρα να μιλήσει. Εύχομαι όλα τα θύματα παραβατικών και κακοποιητικών συμπεριφορών να βρίσκουν το θάρρος να μιλούν όταν γίνεται το κακό, ωστόσο κατανοώ πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι σε θέση να ζητήσουν βοήθεια τη δεδομένη στιγμή, γιατί φοβούνται, γιατί χρειάζονται τον χρόνο τους, γιατί δεν νιώθουν πως είναι η κατάλληλη ώρα. Έχει γίνει μία καλή αρχή στο να αλλάξει το πλαίσιο για πολλές κακές συνθήκες και συμπεριφορές που έκαναν πολλούς ανθρώπους να υποφέρουν.  

Πρόσφατα δημοσιοποιήσατε τη δική σας εμπειρία στο πλαίσιο της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Νιώθετε δικαιωμένη;

Δεν κατέφυγα στη δικαιοσύνη για να νιώσω δικαιωμένη. Δυστυχώς το πλαίσιο στο κομμάτι του εργασιακού εκφοβισμού είναι ακόμα πάρα πολύ θολό και δεν αφήνει ευδιάκριτα περιθώρια δράσης. Υπάρχει ακόμα πολύ έντονα η πεποίθηση του «αυτά συμβαίνουν στη δουλειά», «η δουλειά μας έχει ένταση και πάνω στην ένταση μπορεί να ξεφύγεις» και άλλες τέτοιες λανθασμένες παραδοχές. Αυτό είναι κάτι που προσωπικά δεν μπορώ να αποδεχτώ. Στον ίδιο χώρο εργάζομαι, υφίσταμαι σχεδόν καθημερινά πίεση, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν έχω προσβάλει, εξυβρίσει, μειώσει ή έστω φέρει σε δύσκολη θέση κάποιον συνεργάτη ή συνάδελφο. Η ηθική του καθενός μας δεν αλλάζει ανάλογα με την πίεση. Η ηθική είναι αξίες που φέρουμε μέσα μας σε κάθε συνθήκη.

Τελικά, τι είναι αυτό που μια γυναίκα κυρίως ψάχνει;

Δεν είναι απόλυτο για όλες τις γυναίκες… Το μόνο βέβαιο είναι πως είναι όμορφο μία γυναίκα να έχει πάντα κάτι να αναζητά.

«…Εύχομαι όλα τα θύματα  παραβατικών και κακοποιητικών συμπεριφορών να βρίσκουν το θάρρος να μιλούν όταν γίνεται το κακό, ωστόσο κατανοώ πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι σε θέση να ζητήσουν βοήθεια τη δεδομένη στιγμή, γιατί φοβούνται, γιατί χρειάζονται τον χρόνο τους, γιατί δεν νιώθουν πως είναι η κατάλληλη ώρα…»

ΓΥΝΑΙΚΑ ΨΑΧΝΕΙ

9789606535093, ΔΙΟΠΤΡΑ, σελίδες: 260

Τιμή: Από 14,35€, 12,92€