Τον Ιούνιο του 1969, κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας του John Lennon και της Yoko Ono, η οποία ονομάστηκε “Bed-in”, σχεδόν από τύχη γράφτηκε το πασίγνωστο τραγούδι "Give peace a chance”. Το ζευγάρι κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτός του στο Μοντρεάλ του Καναδά, πραγματοποίησε την δεύτερη επικλινή διαμαρτυρία τους, “Bed-in”, με στόχο την αντίσταση στην αμερικανική επέμβαση στο Βιετνάμ.
Κάθε μέρα, η πόρτα του δωματίου τους στο ξενοδοχείο Queen Elisabeth παρέμενε ανοιχτή για τους δημοσιογράφους, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, οι οποίοι κατέφθαναν κατά χιλιάδες, θεωρώντας ότι θα μπορέσουν να απαθανατίσουν το ζευγάρι σε προσωπικές στιγμές. Αντίθετα, όλοι έμεναν άναυδοι μπροστά στο θέαμα που αντίκριζαν, βλέποντας τους απλώς καθισμένους και ντυμένους στο κρεβάτι.
Ένας από τους δημοσιογράφους ρώτησε τον Λένον τι προσπαθούσε να πετύχει με τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία, κι εκείνος αυθόρμητα απάντησε «All we are saying is give peace a chance»! Αμέσως μετά από αυτή τη δήλωση, ο Λένον ξεκίνησε να συνθέτει το τραγούδι που θεωρείτε ο ύμνος της Ειρήνης, και που ακόμα έως σήμερα ακούγεται στα πλαίσια κάθε φιλειρηνικής διαμαρτυρίας.
Το τραγούδι ηχογραφήθηκε μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, με τραγουδιστή το Λένον, στα κρουστά την Γιόκο Όνο και στα φωνητικά τους φίλους τους: τον ποιητή Άλεν Γκίνσμπεργκ, τον ψυχολόγο Τίμοθι Λίρι και την ηθοποιό και τραγουδίστρια Πετούλα Κλαρκ. Το τραγούδι κυκλοφόρησε ένα μήνα μετά, αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και κατόπιν στις ΗΠΑ.
Στις 15 Νοεμβρίου του 1969, 500.000 διαδηλωτές τραγούδησαν το “Give peace a chance” σε μια τεράστια διαδήλωση κατά του πολέμου στο Βιετνάμ στην Ουάσινγκτον.
Έως σήμερα το ζήτημα της διαφύλαξης και της προστασίας της Ειρήνης σε όλο τον κόσμο, είναι φλέγον και δυστυχώς αυτό που προσπάθησε να πει ο Λένον, και εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι πριν και μετά από εκείνον, δεν έχει μπορέσει να εισακουσθεί. Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης από τον ΟΗΕ με στόχο να υπενθυμίζει την σημασία της προστασίας όλων των ανθρώπων από τα δεινά του πολέμου, αλλά και την σημασία της διατήρησης της Ειρήνης σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Δυστυχώς, στην ανθρώπινη ιστορία δεν έχουμε καταφέρει ποτέ να δώσουμε αυτήν την “ευκαιρία” στην Ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ίσως να μπορούμε ακόμα να ελπίζουμε ότι κάποια μέρα θα δοθεί αυτή η ευκαιρία...