Ρόαλντ Νταλ (Roald Dahl):  Ο μεγαλύτερος παραμυθάς του 20ου αιώνα

Ο Βρετανός παραμυθάς Ρόαλντ Νταλ γεννιέται στις 13 Σεπτεμβρίου του 1916 και πεθαίνει στις 23 Νοεμβρίου 1990. Με νορβηγική καταγωγή, η οικογένειά του μετανάστευσε από τη Νορβηγία στο Κάρντιφ της Ουαλίας τη δεκαετία του 1880 και παρέμεινε εκεί. Ο Ρόαλντ γεννήθηκε στην Ουαλία, αλλά στο σπίτι μιλούσαν πάντα νορβηγικά. 

Οι εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας, αλλά και της μετέπειτα επαγγελματικής του ζωής δίνουν το έναυσμα και την έμπνευση για τις περισσότερες από τις ιστορίες του. Η Ματίλντα, ο Τσάρλι και το εργοστάσιο Σοκολάτας, ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας και οι Μάγισσες είναι μόνο μερικές από τις πιο διάσημες ιστορίες του συγγραφέα, που όχι μόνο έγιναν εμπορικές επιτυχίες, αλλά μεταφέρθηκαν και στη μεγάλη οθόνη.

Για να δούμε μερικά πράγματα που δε γνωρίζαμε για εκείνον: 

 

1. Συμμετείχε στον αγώνα κατά της Γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα 

Ο Νταλ θεωρείται ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς στον κόσμο με περισσότερες από 250 εκατομμύρια πωλήσεις βιβλίων. Γίνεται αρχικά γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του 1940 όταν εκδίδει τα πρώτα του βιβλία, όμως σύντομα κατατάσσεται στο στρατό. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όντας μέλος της πολεμικής αεροπορίας, τραυματίζεται σοβαρά στην Αίγυπτο, μετά από πτώση του αεροσκάφους, και υφίσταται εγκεφαλική κάκωση και μερική τύφλωση. Μετά από μια μακρά περίοδο ανάρρωσης, αποστέλλεται στην Ελλάδα και λαμβάνει μέρος στη Μάχη των Αθηνών τον Απρίλιο του 1941. Συμμετέχει ενεργά στον αγώνα κατά της Γερμανικής εισβολής, και παραμένει μάλιστα στην Ελλάδα μέχρι το τέλους του. 

 

2. Ήταν μυστικός κατάσκοπος

Ο Ντάλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στρατολογήθηκε από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙ6) και μετά τον πόλεμο μεταφέρθηκε ως διπλωμάτης της Βρετανίας στην Ουάσινγκτον, απ’όπου συνέχισε να δίνει πληροφορίες στη Βρετανία. Δούλεψε ως διπλωμάτης και ως πληροφοριοδότης μαζί με τον Ίαν Φλέμινγκ, μετέπειτα συγγραφέα και δημιουργό το Τζέιμς Μποντ.

 

3. Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας

Ο Νταλ φοίτησε σε τρία διαφορετικά σχολεία, μεταξύ των οποίων στη βρετανική επαρχία Darbyshire. Η εταιρεία Cadbury, της οποίας τα εργοστάσια βρίσκονταν κοντά, συνήθιζε να στέλνει πακέτα σοκολάτας στα σχολεία της περιοχής για να τα δοκιμάσουν τα παιδιά πριν βγουν στην αγορά. Ο Νταλ ονειρευόταν πάντα να δημιουργήσει ένα νέο είδος σοκολάτας, του οποίου την παραγωγή θα αναλάμβανε το εργοστάσιο. Αυτή η εμπειρία του τον ενέπνευσε να γράψει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, τον Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας, το οποίο μεταφέρθηκε 2 φορές στη μεγάλη οθόνη. 

4. Η οικογένεια 

Ο Νταλ παντρεύτηκε την αμερικανίδα ηθοποιό Πατρίσια Νιλ το 1952, με την οποία απέκτησε 5 παιδιά. Ο γάμος τους διήρκησε 30 χρόνια, όμως δεν ήταν όλα ρόδινα. Η κόρη του Ολίβια πέθανε σε ηλικία 7 ετών από ιλαρά, ενώ ο γιός του Θίο μετά από ένα σοβαρό τροχαίο με ταξί της Νέας Υόρκης σε ηλικία 4 μηνών, νόσησε από υδροκεφαλισμό. Αυτό οδήγησε τον Νταλ να συμμετάσχει στη δημιουργία ενός μηχανήματος που θα βοηθούσε στην ανάρρωση του γιού του. Με την πέμπτη της γέννα η σύζυγος του παθαίνει τρία ανευρίσματα στο κεφάλι και η ανάρρωση της είναι δύσκολη και μακρά. Το 1983, το ζεύγος παίρνει διαζύγιο και ο Νταλ ξαναπαντρεύεται την κατά 22 χρόνια μικρότερη του Φελίσιτυ Ντ’Αρμπώ Κρόσλαντ. 

5. Οι διακρίσεις

Αν και πολύ σημαντικός και πάρα πολύ επιτυχημένος συγγραφέας, ο Νταλ έχει κατακριθεί από πολλούς, ιδίως για μια σειρά από ρατσιστικές απόψεις που εξέφρασε κατά καιρούς. Σε δηλώσεις του έχει υπάρξει αντισημίτης, γεγονός για το οποίο η οικογένεια του απολογήθηκε 30 χρόνια μετά το θάνατο του. Ταυτόχρονα, τα ταξίδια του σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας σε νεαρή ηλικία, φαίνεται ότι του ξύπνησαν ένστικτα διακρίσεων. Πολλοί έχουν σχολιάσει μορφές που έχει χρησιμοποιήσει στα βιβλία του, όπως αυτές των Ούμπα Λούμπα, στον Τσάρλι και το εργοστάσιο Σοκολάτας. 

 

Παρόλα αυτά, τα βιβλία του έχουν μεγαλώσει ολόκληρες γενιές και έχουν εμπνεύσει πολλούς άλλους συγγραφείς και καλλιτέχνες. Ο Νταλ είπε κάποτε «Όταν είσαι αρκετά μεγάλος για να γράψεις ένα βιβλίο για παιδιά, μέχρι τότε θα έχεις μεγαλώσει και θα έχεις χάσει όλη σου την πλάκα» και έτσι έζησε όλη του τη ζωή, προσπερνώντας τις πάρα πολλές κακοτυχίες που του συνέβησαν. 

Για να βρείτε τα βιβλία του κάντε ένα κλικ εδώ.