Ελένη Μπετεινάκη : 5 Ερωτήσεις για παραμυθάδες

ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ

 

H Eλένη Μπετεινάκη μας ξεναγεί στον δικό της, μαγικό και υπέροχο κόσμο των παραμυθιών. 

 

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι σας στη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από τα μαθητικά χρόνια, που κρατούσα ημερολόγιο, και δεν έχει σταματήσει ποτέ μέχρι σήμερα!

 

Μπορούν όλοι οι γονείς να γίνουν παραμυθάδες;

Φυσικά, αρκεί να το θέλουν. Το να διαβάσεις μια ιστορία στο δικό σου παιδί με λίγο πιο θεατρικό τρόπο την κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Ας οπλιστούμε όλοι μας με καλή διάθεση, ευρηματικότητα και λίγο χιούμορ και το παραμύθι αρχινά… 

 

Πόσο εύκολο είναι να μιλήσεις σε παιδιά μικρής ηλικίας για αξίες όπως η φιλία, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη;

Είναι λίγο δύσκολο, ειδικά αν δεν είσαι μυημένος στο να μιλάς με τρόπο απλό, κατανοητό και λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο των παιδιών σε ό,τι αφορά την ηλικία, τις εμπειρίες και το οικογενειακό τους υπόβαθρο και περιβάλλον. Με κατάλληλα παραδείγματα και χωρίς δυσνόητες λέξεις μπορείς να τους εξηγήσεις όποια έννοια ή αξία θέλεις. Τα παιδιά είναι «σφουγγάρια», μαθαίνουν γρήγορα και καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζουν οι μεγάλοι. 

 

Πώς συνδυάζονται οι ρόλοι σας ως δασκάλα, μητέρα, συγγραφέας και παραμυθού;

Ωραία ερώτηση! Λοιπόν, δεν ξέρω πώς γίνεται, έχω βιώσει όμως πως πάντα έχεις χώρο και χρόνο για ό,τι και όσους αγαπάς. Το επάγγελμά μου, αυτό της νηπιαγωγού, έχει μέσα του όλα τα άλλα. Είμαι «μαμά» χιλιάδων παιδιών και ζω μέσα στην τάξη λέγοντας παραμύθια. Γράφω γιατί είναι για μένα ταξίδι ψυχής και έχω έναν γιο που πια δεν ακούει τα παραμύθια μου γιατί είναι έφηβος. Ε, βάλτε τα όλα αυτά μαζί και θα δείτε πως όλα αυτά με κάνουν αυτό που είμαι. Αλληλένδετα και χωρίς καμία περικοπή. 

 

Μιλήστε μας για τις εκδηλώσεις που διοργανώνετε όλα αυτά τα χρόνια για παιδιά και γονείς.

Όλα ξεκίνησαν από το δικό μας βιβλιοπωλείο πριν από πολλά, πολλά χρόνια. Είχα την τύχη να ζω μέσα στα βιβλία και να συναντώ ανθρώπους που τα λάτρευαν. Πήρα μέρος σε αμέτρητες παρουσιάσεις και κάποια στιγμή, όταν πια μεγάλωσε και το δικό μου παιδί, άρχισα να λέω ιστορίες και παραμύθια σε άλλα παιδιά. Ήδη δημοσίευα τις απόψεις μου για το παιδικό βιβλίο που σκοπό είχαν να βοηθήσουν τους γονείς να κάνουν τις επιλογές τους. Τα Παραμύθια του Σαββάτουέχουν πια καθιερωθεί ως στήλη αγαπημένη χιλιάδων αναγνωστών. Επίσης για περισσότερα από έξι χρόνια οι ιστορίες των βιβλίων ζωντανεύουν και φιλοξενούνται σε μουσεία, επιλεγμένους χώρους κι εκδηλώσεις και, τελευταία, λόγω της κατάστασης με τον Covid-19, στο κανάλι μου, στο Youtube.

 

 

Ο Σιγανός… ένα σκιάχτρο με ψυχή!

Ελένη Μπετεινάκη, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ο Σιγανός είναι ένα σκιάχτρο που ακολουθεί το όνειρό του χωρίς να σκεφτεί κινδύνους και απώλειες! Μια μέρα φεύγει από το περιβόλι του κυρ Γιάννη και τα λαχανικά αναστατώνονται. Εκείνος ένιωθε πολλή μοναξιά γιατί κανένας δεν του έδινε σημασία. Σπάνια μιλούσε και διάβασε πολλή ποίηση. Όμως με το φευγιό του όλοι κινδύνευσαν τόσο, που κατάλαβαν πόσο πολύτιμη ήταν η δουλειά του. Ένα σύγχρονο παραμύθι για όσα σπάνια λέγονται, τις «συγγνώμες» και τα «ευχαριστώ», τη μοναξιά, τα όνειρα και τις μεγάλες αξίες της ζωής.

 

Δυο λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελένη Μπετεινάκη γεννήθηκε στις Αρχάνες του Ηρακλείου και μεγάλωσε παρέα με «γιαγιάδες» που έλεγαν ιστορίες και παραμύθια. Ήθελε να παραμείνει πάντα παιδί και γι’ αυτό εργάζεται ως νηπιαγωγός, συνδυάζοντας την αγάπη της για τα παιδιά και τα παραμύθια. Ασχολείται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για βιβλία, κυρίως παιδικά. Έχει κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές στην ΕΡΑ Ηρακλείου και παρουσιάζει παιδικά βιβλία στην τηλεόραση, στην εκπομπή «Καλό Μεσημέρι». Διατηρεί μία εβδομαδιαία στήλη, Τα παραμύθια του Σαββάτου, ενώ το 2015 της απονεμήθηκε από το ΙΒΒΥ, «Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου», το βραβείο σε νηπιαγωγό «Βούλα Κουλουμπή».


Συνέντευξη: Έλενα Σπανδωνή