Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Γιατί πρέπει να διαβάζεις στο παιδί σου!

«Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης» είπε ο Χόρχε Λούις Μπόρχες και σίγουρα είχε δίκιο. Μεγαλώσαμε όλοι με γονείς και παππούδες που μας έλεγαν ότι πρέπει να διαβάζουμε βιβλία και πως το μυαλό ανοίγει μόνο με το διάβασμα. Όμως πολλές φορές δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί πραγματικά το διάβασμα είναι τόσο ευεργετικό για την ψυχική μας υγεία και την καλλιέργεια του πνεύματος.

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, θα προσπαθήσουμε να θυμηθούμε μονάχα μερικά από τα οφέλη του διαβάσματος για τα παιδιά μας, παρακάτω:

 

  1. Το διάβασμα βοηθάει στην καλλιέργεια του γλωσσικού κώδικα.

Ας μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους λειτουργούν σαν «σφουγγάρια», αφού μιμούνται ασταμάτητα τις κινήσεις και επαναλαμβάνουν τις λέξεις που του χρησιμοποιούν οι μεγαλύτεροι και ιδιαίτερα οι γονείς τους. Η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους αναπτύσσει πολύ πιο γρήγορα τον γλωσσικό κώδικα και το λεξιλόγιο ενός παιδιού. Κάθε βιβλίο βοηθάει το παιδί να αντιληφθεί πολύ καλύτερα τις διάφορες εκφάνσεις και εκφραστικές ιδιαιτερότητες μιας γλώσσας. Το παιδί μαθαίνει καινούργιες λέξεις και φράσεις τις οποίες εντάσσει με φυσικό τρόπο στο καθημερινό του λεξιλόγιο.

Το εξπρές για τις απίθανες χώρες: Ταξίδι στη Χαμένη Πόλη, εκδόσεις Διόπτρα  

  1. Το διάβασμα βιβλίων αναπτύσσει τη φαντασία

Τα παραμύθια έχουν τη μοναδική ικανότητα να μας μεταφέρουν σε φανταστικούς κόσμους και άλλες εποχές, μέσα από εικόνες, αλλά κυρίως μέσα από τις ιστορίες τους. Θα μπορούσε κανείς να πει, πως τα κινούμενα σχέδια σε μορφή βίντεο κάνουν ακριβώς το ίδιο, μόνο που ένα βιβλίο αποτελεί το πραγματικό έναυσμα που ενεργοποιεί την φαντασία και τη θέτει σε λειτουργία. Οι χαρακτήρες παίρνουν ζωή και έκφραση μέσα από τη σκέψη του κάθε παιδιού, επομένως ο παιδικός εγκέφαλος ασκείται κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης ενός παραμυθιού, και δίνει ζωή σε στάσιμες εικόνες. Αντίθετα, όταν απλά παρακολουθεί ένα κινούμενο σχέδιο βρίσκεται σε απόλυτη καταστολή.

 Μια έκπληξη για την κυρία χελώνα, εκδόσεις Ερευνητές 

  1. Η ανάγνωση βιβλίων βοηθάει στη συγκέντρωση και στην επίδοση στο σχολείο

Έχει παρατηρηθεί διεθνώς ότι τα παιδιά που διαβάζουν βιβλία έχουν πολύ πιο ενισχυμένη τη δυνατότητα συγκέντρωσης σε μια συγκεκριμένη εργασία και επομένως τη δυνατότητα ολοκλήρωσής της. Ένα παιδί που διαβάζει μαθαίνει να συγκεντρώνει το μυαλό του και να αντιλαμβάνεται τα διάφορα στάδια μιας διαδικασίας πολύ πιο γρήγορα και επιτυχημένα. Το γεγονός αυτό, όπως είναι προφανές, προετοιμάζει το παιδί για το σχολείο και το καθιστά πολύ πιο αποδοτικό για τις σχολικές του υποχρεώσεις.

Magic Birds Παιδικά Καμώματα : Κολλημένος στην οθόνη, εκδόσεις Σμυρνιωτάκης 

  1. Όταν διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά ενισχύουμε τους οικογενειακούς δεσμούς

Ο χρόνος που περνάμε με τα παιδιά μας διαβάζοντας βιβλία είναι χρόνος ποιοτικός και χρόνος κατά τον οποίο το παιδί αντιλαμβάνεται την αγάπη και το νοιάξιμό μας. Το παιδί κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου νιώθει πως η προσοχή μας είναι στραμμένη πάνω του και έτσι ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή του και την αίσθηση ασφάλειας στο οικογενειακό περιβάλλον. Έτσι αναπτύσσεται η εμπιστοσύνη του παιδιού προς το γονέα και κατ’ επέκταση νιώθει ασφάλεια να εκφράσει σκέψεις, φόβους, ανάγκες και συναισθήματα.

Και η αγάπη σε ποιό σπίτι μένει, εκδόσεις Διόπτρα 

  1. Με το διάβασμα το παιδί αναπτύσσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες

Αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε ότι όταν ένα παιδί έχει αναπτύξει αρκετά τον γλωσσικό του κώδικα, νιώθει αυτοπεποίθηση στο σχολικό και το οικογενειακό του περιβάλλον και επικροτείται για την επιτυχή αποπεράτωση των στόχων του. Επομένως, αναπτύσσει πολύ γρήγορα και τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Έτσι τα παιδιά μας μπορούν πολύ πιο εύκολα να κάνουν φίλους και να αποκτήσουν στέρεες κοινωνικές σχέσεις με άλλα παιδιά. Ταυτόχρονα η επαφή που έχουν αποκτήσει με τον συναισθηματικό τους κόσμο τα βοηθά να αναπτύξουν γρήγορα την ενσυναίσθηση που είναι απαραίτητη για τις φιλικές αλλά και τις επαγγελματικές σχέσεις αργότερα στη ζωή μας.

Γειά, μαμά, εκδόσεις Μεταίχμιο 

 Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαμε να τα αναλύσουμε πολύ περισσότερο και να παρουσιάσουμε πολλά ακόμα πλεονεκτήματα του διαβάσματος για τα παιδιά. Ας μη χάνουμε χρόνο κι ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γνωρίσουν, ήδη από την πιο νεαρή και εύπλαστη ηλικία τον μαγικό κόσμο του βιβλίου, που είναι ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης!

Εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς αγαπημένα μας παιδικά βιβλία για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε ή να συνεχίσετε το οικογενειακό σας ταξίδι στον υπέροχο κόσμο του βιβλίου!

 

Βρείτε τα όλα εδώ!