Τι προσφέρει ένα παζλ στο παιδί;;

Ψάχνετε τα ιδανικά παιχνίδια που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να σκέφτονται συνδυαστικά και να οξύνουν τις ικανότητες αντίληψής τους; Μπορεί να φαίνεται πολύ απλό, αλλά η καλύτερη επιλογή που έχετε να κάνετε είναι σίγουρα τα παζλ

Όλοι μας είχαμε παζλ από τις μικρότερες ηλικίες, ξεκινώντας από πολύ απλά με λίγα κομμάτια, φτάναμε ως τα πιο περίπλοκα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το παζλ είναι ίσως η πιο αποτελεσματική αλλά ταυτόχρονα μία από τις πιο οικονομικές λύσεις για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να σκέφτονται παίζοντας.  

Ποια είναι λοιπόν, αναλυτικότερα  κάποια από τα σημαντικότερα οφέλη των παζλ για το παιδί; 

Βελτιώνει τη μνήμη: Τα παζλ βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις ικανότητες απομνημόνευσης ερεθισμάτων και εικόνων. Κοιτώντας μια εικόνα το παιδί καλείται να επικεντρωθεί στις λεπτομέρειές της και να τις αναγνωρίσει εκ νέου αποσπασματικά στα διάφορα κομμάτια. Αναγνωρίζει αντικείμενα και μορφές πχ ζώα και φυτά και εξοικειώνεται με την πραγματική μορφή των σχημάτων. 

Βελτιώνει τις κινητικές ικανότητες: Η διαδικασία της επιλογής των κομματιών και του διαχωρισμού τους είναι αρχικά πολύ περίπλοκη για τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Το παιδί αρχίζει να μπορεί να συντονίζει τις κινήσεις των χεριών του και να βελτιώνει την αίσθηση της αφής. Το γεγονός αυτό ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο με την σταδιακή ανάπτυξη της ικανότητας συντονισμού της
όρασης με την κίνηση των χεριών
. Επομένως, αναπτύσσεται περεταίρω η ικανότητα του παιδιού να δίνει εντολές στο σώμα να εκτελεί κάποια κίνηση. 

Αίσθηση της επίτευξης στόχου
: Η αντιληπτική ικανότητα των παιδιών και η σύνδεσή της με το συναίσθημα είναι κάτι που οφείλουμε να δουλέψουμε από νωρίς με τα παιδιά μας. Η ολοκλήρωση κάποιου παζλ ισούται με την επίτευξη κάποιου στόχου, για την οποία θα πρέπει να επιβραβεύουμε τα παιδιά μας. Αυτό βοηθάει εξαιρετικά στην καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης του παιδιού και στην θέλησή να προσπαθήσει να ολοκληρώσει κάποιον πιο περίπλοκο στόχο. Έτσι το παιδί αντιλαμβάνεται και το ίδιο την ανάπτυξή του και αποκτά εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του. 

Είναι, λοιπόν προφανές, πως τα παζλ βοηθούν τα παιδιά σε πολλαπλά επίπεδα, κάποια από τα οποία είναι η κινητική τους ανάπτυξη, η δυνατότητα αντίληψης και επεξεργασίας εικόνων, η συναισθηματική ανάπτυξή τους αλλά και η αυτοπεποίθησή τους.

Μη χάνετε λοιπόν την ευκαιρία να διασκεδάσετε μαζί με τα παιδιά σας και να τους χαρίσετε την επιβράβευση που τους αξίζει μέσα από ένα τόσο ευεργετικό παιχνίδι! 

 

Αναζητήστε παζλ για κάθε ηλικία εδώ!