Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΤΖΑΝΤ ΤΟΝΥ / TONY JUDT
Ειδική Τιμή 47,70 € was 63,60 €
SKU
BK267818
Αποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη

Ένα σύμβολο αυτού που δεν υπάρχει, ένα κενό που αυξάνει κάθε αριθμό στον οποίο προστίθεται, ένα τίποτα που επιτρέπει μυριάδες υπολογισμούς. Χωρίς το μηδέν τα μαθηματικά όπως τα ξέρουμε δεν θα υπήρχαν και χωρίς αυτά ο τρόπος με τον οποίο κατανοούμε το σύμπαν θα ήταν απείρως φτωχότερος. Από πού έρχεται όμως αυτό το τίποτα, ποιος το δημιούργησε και τι ακριβώς σημαίνει;
   Ο Ρόμπερτ Κάπλαν παρουσιάζει την ιστορία  του μηδενός με τρομερή σπιρτάδα  και χιούμορ, η γραφή του βρίθει από ανέκδοτα, παράπλευρες ιστορίες και παραθέματα που διευρύνουν το πλαίσιο του βιβλίου πολύ πέρα από το φάσμα των ειδικών επιστημόνων.
   Η ομορφιά των μαθηματικών είναι ότι, παρ’ όλο που τα επινοούμε, μας φαίνεται πως ανακαλύπτουμε κάτι που ήδη υπάρχει. Η χαρά αυτής της ανακάλυψης ακτινοβολεί μέσα από τις σελίδες του Κάπλαν, που εκτείνεται από τον Αρχιμήδη μέχρι τον Αϊνστάιν, συνθέτοντας με συναρπαστικό τρόπο μαθηματικές ενοράσεις από κάθε εποχή και πολιτισμό. Αληθινό επίτευγμα της ιστορίας της επιστήμης, Το υπαρκτό τίποτα μας μεταφέρει μέσα από τον κενό κύκλο που οδηγεί στο άπειρο.  

Το 1945 η Ευρώπη ήταν συντρίμμια, ρημαγμένη από τον πόλεμο, τους βομβαρδισμούς και τις μαζικές σφαγές. Ευρύτατες περιοχές της ανατολικής Ευρώπης περιέρχονταν στο σοβιετικό έλεγχο, αντικαθιστώντας τον παλιό δεσποτισμό μ’ έναν νέο. Σήμερα, η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πια και οι δημοκρατίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φθάνουν μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας.
   Ο Τόνυ Τζαντ αφηγείται με σαφήνεια και πυκνότητα αυτή την πολυσύνθετη ιστορία, όπως ξετυλίγεται κάτω από τη μόνιμη σκιά και την επώδυνη μνήμη του ίδιου του πολέμου: την ανόρθωση της Ευρώπης μέσα από τα ερείπια, τις αποκλίνουσες εμπειρίες της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης, την παρακμή και την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος και την άνοδο της ΕΟΚ και της ΕΕ, το τέλος των ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών, τις μεταβαλλόμενες σχέσεις της Ευρώπης με τις δύο μεγάλες δυνάμεις που την περιβάλλουν, τη Ρωσία και την Αμερική.
   Ανάμεσα απ’ αυτές τις γενικές γραμμές προβάλλουν συγκεκριμένα πολιτικά γεγονότα, φαινόμενα και πρόσωπα: η φασιστική δικτατορία του Σαλαζάρ στην Πορτογαλία δίπλα στην Ισπανία του Φράνκο αλλά και τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου, ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα, οι αγώνες στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Χώρα των Βάσκων, ο Μάης του ’68 στο Παρίσι και τα γεγονότα στην Ιταλία και στην Πράγα, οι εντάσεις ανάμεσα στις γλωσσικές κοινότητες του Βελγίου, η σοσιαλδημοκρατία στις σκανδιναβικές χώρες, ο ρόλος του Τσώρτσιλ, του Στάλιν, του Φράνκο, του Μιτεράν, του Γιαρουζέλσκι, του Μπερλουσκόνι και πολλών άλλων. Σχηματίζεται ακόμη ένα μωσαϊκό από οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ιστορίες, όπως η ανάπτυξη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η εμφάνιση του ψυγείου και η εξάπλωση του καταναλωτισμού, η μετανάστευση και οι γκασταρμπάιτερ, ο υπαρξισμός και η παρακμή του δημόσιου διανοούμενου, ο γαλλικός και ο τσέχικος κινηματογράφος, η μπητλομανία και το πανκ ροκ...
   Από την επαύριο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τον πόλεμο στο Ιράκ, το βιβλίο φωτίζει την πρόσφατη ιστορία και την πολύσημη ταυτότητα της Ευρώπης στην προοπτική του 21ου αιώνα. 

Περισσότερες Πληροφορίες
ΣυγγραφέαςΤΖΑΝΤ ΤΟΝΥ / TONY JUDT
ΕκδότηςΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Barcode9789602215746
ISBN978-960-221-574-6
Σελίδες863
ΜεταφραστήςΕΛΕΝΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ, ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
Ημερομηνία κυκλοφορίας10 Ιαν 2013
ΔιαθεσιμότηταΑποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη
Back to Top