Facebook Pixel

ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ

ΓΙΑΡΕΝΗ ΙΩΑΝΝΑ
Ειδική Τιμή 35,70 € was 42,00 €
SKU
BK264783
Αποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη

Η παρούσα μελέτη, πραγματεύεται το ζήτημα της παράβασης καθήκοντος ως πειθαρχικού παραπτώματος και ως ποινικού αδικήματος.

Η παρούσα μελέτη, πραγματεύεται το ζήτημα της παράβασης καθήκοντος ως πειθαρχικού παραπτώματος και ως ποινικού αδικήματος.

Βασική αφετηριακή σκέψη και επιδίωξη της συγγραφέως αποτέλεσε η προσπάθεια να δοθεί έμφαση τόσο στην ανάλυση των πειθαρχικών παραπτωμάτων της «γενικής» παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος (άρθρο 107 παρ. 1 περ. β΄ ΥΚ) και της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους (άρθρο 107 παρ. 1 περ. γ΄ ΥΚ), όσο και στην εξέταση του υπηρεσιακού εγκλήματος της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ). Με βάση αυτήν την αφετηριακή σκέψη εξετάζονται συγκριτικά τα βασικά στοιχεία των ανωτέρω αδικημάτων καθώς και οι διχογνωμίες που έχουν προκαλέσει οι διατάξεις οι οποίες προβλέπουν τα αδικήματα αυτά, τόσο στο πλαίσιο του Υπαλληλικού Κώδικα, όσο και στο πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα.

Στο πρώτο μέρος του έργου παρουσιάζεται συγκριτική επισκόπηση βασικών εννοιών, όπου αναλύονται η έννοια του υπαλλήλου και οι κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων, τόσο στο πλαίσιο των κανόνων του Ποινικού όσο και του Διοικητικού Δικαίου. Στο δεύτερο μέρος  ερμηνεύεται ο βαθμός υπαιτιότητας στο υπηρεσιακό έγκλημα της παράβασης καθήκοντος και αναλύονται σχετικά ποινικά θέματα, όπως η διαβάθμιση του δόλου, η προσφορότητα της συμπεριφοράς, η μεταβολή της κατηγορίας, η έννοια του παράνομου οφέλους και το ζήτημα της παράστασης πολιτικής αγωγής. Στο τρίτο μέρος αναλύεται το πειθαρχικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Υπαλληλικό Κώδικα και η σχέση του με την ποινική παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα. Στο τέταρτο μέρος διερευνάται η σχέση ποινικού και διοικητικού δικαίου ως σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης, όπου αναλύονται η πειθαρχική και η ποινική δίκη και τα κριτήρια διάκρισης μεταξύ πειθαρχικού και ποινικού αδικήματος. Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται αναλυτικά οι εφαρμοζόμενοι στο πειθαρχικό δίκαιο κανόνες και αρχές του ποινικού δικαίου καθώς επίσης και οι διατάξεις που δεν εφαρμόζονται στο πειθαρχικό δίκαιο. Επιπλέον, η συγγραφέας εμβαθύνει στην εφαρμογή των αρχών nulla poena sine lege και non bis in idem στο πειθαρχικό δίκαιο.         

Η μελέτη, η οποία ολοκληρώνεται με την ανάλυση της σχέσης Πειθαρχικού και Ποινικού Δικαίου ως μια σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης, επικαιροποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία τροποποίηση του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν 3528/2007), ως προς τις διατάξεις του Πειθαρχικού Δικαίου, που επήλθε βάσει του πρόσφατα ψηφισθέντος Ν 4057/2012 (ΦΕΚ Α΄ 54/14.3.2012) «Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου».

 

Περισσότερες Πληροφορίες
ΣυγγραφέαςΓΙΑΡΕΝΗ ΙΩΑΝΝΑ
ΕκδότηςΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Barcode9789602729830
ISBN978-960-272-983-0
Σελίδες248
Ημερομηνία κυκλοφορίας25 Ιουν 2012
ΔιαθεσιμότηταΑποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη
Γράψτε τη Δική σας Αξιολόγηση
Αξιολογείτε:ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
Η Βαθμολογία σας
Back to Top