ΜΑΤΙΣ ΠΙΚΑΣΟ ΑΝΤΙΖΗΛΟΙ

ΦΛΑΜ ΤΖΑΚ
Ειδική Τιμή 16,97 € was 22,62 €
SKU
BK177897
Αποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη
"Στο βιβλίο Ματίς - Πικάσο, ο Τζακ Φλαμ κατάφερε να κάνει το δυσκολότερο πράγμα σε ένα βιβλίο που μιλά για την τέχνη: να διηγηθεί μια συναρπαστική ιστορία χωρίς να θυσιάσει τη σοβαρότητα της τέχνης, και να εξηγήσει στον αναγνώστη καθαρά και με ακρίβεια τον απόλυτο ορισμό της τέχνης, χωρίς να χάσει την αφηγηματική ροή. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ η ανταγωνιστικότητα δύο «ορκισμένων εχθρών», σαν εκείνη των Μπήτλς εναντίον των Ρόλινγκ Στόουνς, μόνο που σε αυτή την περίπτωση ο καλλιτεχνικός πήχης είναι πολύ υψηλότερος με την ίδια όμως δόση σεξ". NEWSWEEK
"Στο βιβλίο Ματίς - Πικάσο, ο Τζακ Φλαμ κατάφερε να κάνει το δυσκολότερο πράγμα σε ένα βιβλίο που μιλά για την τέχνη: να διηγηθεί μια συναρπαστική ιστορία χωρίς να θυσιάσει τη σοβαρότητα της τέχνης, και να εξηγήσει στον αναγνώστη καθαρά και με ακρίβεια τον απόλυτο ορισμό της τέχνης, χωρίς να χάσει την αφηγηματική ροή. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ η ανταγωνιστικότητα δύο «ορκισμένων εχθρών», σαν εκείνη των Μπήτλς εναντίον των Ρόλινγκ Στόουνς, μόνο που σε αυτή την περίπτωση ο καλλιτεχνικός πήχης είναι πολύ υψηλότερος με την ίδια όμως δόση σεξ". NEWSWEEKΟ ΜΑΤΙΣ και ο ΠΙΚΑΣΟ αναγνωρίστηκαν ευρύτατα στη διάρκεια της ζωής τους. Αποτέλεσαν πολιτιστικά είδωλα, και ξεχώρισαν όχι μόνο για τη διαφορετική τους τέχνη, αλλά και για τον διαφορετικό τρόπο ζωής τους. Ο Ματίς, γνωστός για την έντονη ανάγκη του για μοναξιά, για την ευπρέπεια και την διακριτικότητά του, δημιούργησε μια τέχνη που υπερέβαινε την καθημερινότητα και μετέφερε έναν αισθησιασμό που κατοικούσε σε ένα φανταστικό και αιθέριο βασίλειο.

Αντίθετα, ο Πικάσο έγινε παράδειγμα έντονου ερωτισμού, θεατρικότητας της τέχνης σαν ένα μέσο αυτοβιογραφικής εξομολόγησης που συχνά ήταν φορτισμένη με βία και εκρηκτικό συναισθηματισμό. Στο βιβλίο Ματίς - Πικάσο, ο Τζακ Φλαμ ερευνά τις συναρπαστικές, ανταγωνιστικές, παράλληλες ζωές των δύο αυτών καλλιτεχνών, και τη διαφορετική τους στάση απέναντι στη σημασία του καλλιτεχνικού μεγαλείου, απέναντι στις γυναίκες που αγάπησαν και τελικά απέναντι στο θάνατο.

Ο ΜΑΤΙΣ και ο ΠΙΚΑΣΟ αναγνωρίστηκαν ευρύτατα στη διάρκεια της ζωής τους. Αποτέλεσαν πολιτιστικά είδωλα, και ξεχώρισαν όχι μόνο για τη διαφορετική τους τέχνη, αλλά και για τον διαφορετικό τρόπο ζωής τους. Ο Ματίς, γνωστός για την έντονη ανάγκη του για μοναξιά, για την ευπρέπεια και την διακριτικότητά του, δημιούργησε μια τέχνη που υπερέβαινε την καθημερινότητα και μετέφερε έναν αισθησιασμό που κατοικούσε σε ένα φανταστικό και αιθέριο βασίλειο.

Αντίθετα, ο Πικάσο έγινε παράδειγμα έντονου ερωτισμού, θεατρικότητας της τέχνης σαν ένα μέσο αυτοβιογραφικής εξομολόγησης που συχνά ήταν φορτισμένη με βία και εκρηκτικό συναισθηματισμό. Στο βιβλίο Ματίς - Πικάσο, ο Τζακ Φλαμ ερευνά τις συναρπαστικές, ανταγωνιστικές, παράλληλες ζωές των δύο αυτών καλλιτεχνών, και τη διαφορετική τους στάση απέναντι στη σημασία του καλλιτεχνικού μεγαλείου, απέναντι στις γυναίκες που αγάπησαν και τελικά απέναντι στο θάνατο.Ο Τζακ Φλαμ εξετάζει τις πολύπλοκες σχέσεις των δύο γιγάντων του μοντερνισμού του 20ού αιώνα μέσα από ένα συνδυασμό ιστορικής έρευνας, εξέτασης της τέχνης τους και διορατικής ψυχολογικής ανάλυσης.

H κομψή αυτή αφήγηση της εχθρικής, καρποφόρας και τελικά συναισθηματικής σχέσης ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη του Ματίς και του Πικάσο αποτελεί συναρπαστικό έργο άξιο μελέτης, και μάλιστα εξαιρετικά ευχάριστης.

Περισσότερες Πληροφορίες
ΣυγγραφέαςΦΛΑΜ ΤΖΑΚ
ΕκδότηςΤΡΑΥΛΟΣ Π.
ISBN960-7990-92-7
Σελίδες426
ΜεταφραστήςΜΙΧΕΛΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
Ημερομηνία κυκλοφορίας20 Σεπ 2004
ΔιαθεσιμότηταΑποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη
Γράψτε τη Δική σας Αξιολόγηση
Μόνο οι εγγεγραμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν αξιολογήσεις. Παρακαλώ, συνδεθείτε ή δημιουργήστε ένα λογαριασμό
Back to Top