Facebook Pixel

ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΑ ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ

ΜΑΡΙΑ Α. ΚΟΤΙΝΑ
Ειδική Τιμή 26,24 € was 34,99 €
SKU
BK276497
Αποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ άλλοτε καταλαμβάνουν κεντρική θέση στους ιστορικούς απολογισμούς και άλλοτε εκτοπίζονται, παραγκωνίζονται ή απλώς αλλάζει ο ρόλος τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ιστορικές λεπτομέρειες εμφανίζονται ίδιες σε όλες τις αφηγήσεις, αλλά διαφέρει η ερμηνεία τους.
Όταν δεν αναζητούνται οι πραγματικές αιτίες των ιστορικών φαινομένων και προτάσσονται ευκαιριακά δικαιολογίες, δεν πλήττεται μόνο το κύρος της ιστορικής ανάλυσης. Όταν αλλοιώνουμε ή αποφεύγουμε να αναλύσουμε στοιχεία του εθνικού παρελθόντος, δύσκολα θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα αίτια και τις επιπτώσεις των ιστορικών γεγονότων και ακόμα πιο δύσκολα θα καταλάβουμε πώς έγινε η μετάβαση σε μεταγενέστερη κατάσταση.
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και η ιστορία βασίζεται σε αυτές. Δε μιλάμε για μια ιστορία γεμάτη παύσεις. Μιλάμε για τη σιωπή που σπάει ένας θόρυβος εκκωφαντικός αλλά ... ακατανόητος. Δε θα φτάσουμε ποτέ να απαντήσουμε το γιατί, αφού προσπαθούμε να ξεχάσουμε "ποιοι", "πότε", "πού" και "πώς ακριβώς". Με το φόβο που προκαλούν ενδεχόμενες αποκαλύψεις της ιστορικής έρευνας και κρίνοντας πως τα παιδιά θα επηρεαστούν αρνητικά συντελούμε σε μια δαιμονοποίηση αόριστων σκιών και την αγιοποίηση ανώνυμων ηρώων.

Ο χρόνος της δράσης του επτανησιακού ριζοσπαστικού κινήματος και της διαπάλης του με το καθεστώς της Αγγλικής Προστασίας αφορά την περίοδο 1848 -χρονιά ορόσημο για την εθνική και δημοκρατική χειραφέτηση των ευρωπαϊκών λαών- και φθάνει μέχρι την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, στα 1864. Ωστόσο το επτανησιακό ριζοσπαστικό κίνημα, όπως κάθε ιστορικό φαινόμενο, έχει μακρά κυοφορία στο χρόνο. Οι ιστορικές διαδικασίες της κοινωνικοπολιτικής αφύπνισης των Επτανησίων ξεκινούν από τα ύστερα χρόνια της βενετοκρατίας και καλλιεργούνται ιδιαίτερα στα κρίσιμα χρόνια 1780-1815, οπότε ξεκινάει και η εθνική τους αφύπνιση, ενώ το ριζοσπαστικό κίνημα αναδύεται μέσα από τις διαδικασίες ωρίμανσης της πολιτικής και εθνικής συνείδησης των Επτανησίων κατά τα πρώτα 30 χρόνια της αγγλοκρατίας (1817-1848).
Η διερεύνηση του σύνθετου επτανησιακού προβλήματος και η συνεισφορά του επτανησιακού ριζοσπαστισμού στο ζήτημα της Ένωσης και της Δημοκρατίας απαιτεί την ανάλυση μιας σωρείας ιστορικών και κοινωνικών παραμέτρων στη διαπλοκή και την αλληλεξάρτηση τους. Η ένταξη του επτανησιακού ριζοσπαστικού κινήματος στο συγκεκριμένο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, ιδεολογικό και πολιτισμικό περιβάλλον του -τοπικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό- κρίθηκε απαραίτητη για την κατανόηση τόσο της δράσης του όσο και της πρόσκρουσης του στα διπλωματικά παιχνίδια κυριαρχίας της Αγγλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο τέλος της μελέτης, εν είδει επιλόγου, θίγεται το ζήτημα των ιδεολογικών επιρροών του επτανησιακού ριζοσπαστικού κινήματος στην ελληνική κοινωνία και πολιτεία μετά την Ένωση καθώς και οι ιστορικοί-κοινωνικοί παράγοντες που οδήγησαν στην πολιτική του περιθωριοποίηση. 

Περισσότερες Πληροφορίες
ΣυγγραφέαςΜΑΡΙΑ Α. ΚΟΤΙΝΑ
ΕκδότηςΠΑΠΑΖΗΣΗΣ
Barcode9789600229905
ISBN978-960-02-2990-5
Σελίδες522
Ημερομηνία κυκλοφορίας7 Ιουν 2014
ΔιαθεσιμότηταΑποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη
Γράψτε τη Δική σας Αξιολόγηση
Αξιολογείτε:ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΑ ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ
Η Βαθμολογία σας
Back to Top