ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ Ή ΕΥΣΕΒΙΟΣ;

ΓΑΓΑΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Ειδική Τιμή 10,50 € was 14,00 €
SKU
BK288430
Αποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη

Το ‘Out of Time’ του 1991 ήταν το άλμπουμ που εκτόξευσε τους R.E.M. από την indie σκηνή σε ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του κόσμου. Έφτασε στη κορυφή των charts στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες χώρες, αυτό το τρεις φορές βραβευμένο με Grammy άλμπουμ παραμένει ένας σημαντικός τίτλος στη σύγχρονη ροκ ιστορία, με επιτυχίες όπως το "Losing My Religion" και "Shiny Happy People". Μια σειρά πολυτελών εκδόσεων κυκλοφορούν για να γιορτάσουν τα 25 χρόνια από την κυκλοφορία του.

Στις αρχές του 16ου αιώνα, γάλλοι ιστορικοί, όπως οι François Baudouin, Jean Bodin και Lancelot Voisin de La Popelinière, απομακρύνθηκαν από την ουμανιστική παράδοση της ars historica, εισάγοντας νέες διαστάσεις και καινοτόμα ερμηνευτικά εργαλεία, όπως ιδιαίτερα η ιστορική αιτιότητα και η εκτενής εφαρμογή των αρχών μιας νεότευκτης ιστορικής κριτικής σκέψης στις πηγές του παρελθόντος.
Τα δραματικά γεγονότα του δεύτερου μισού του 16ου αιώνα, εποχής των Θρησκευτικών Πολέμων, τροφοδότησαν με πρώτη ύλη τους «νέους ιστορικούς», εδραιώνοντας τη σύγχρονη, «ζώσα» ιστορία ως πρότυπο αφήγησης, και την εκκοσμικευτική, πολιτική ιστορία ως κυρίαρχο ερμηνευτικό εγχείρημα, που μετέφερε στη
γνωσιολογική του σκευή μια πρωτόγνωρη επίγνωση του δημόσιου, εργαλειακού χαρακτήρα της ιστορίας.
Το βιβλίο επικεντρώνεται στο έργο του Lancelot Voisin de La Popelinière, γάλλου ιστορικού, που πρωταγωνίστησε στην προώθηση της «νέας ιστορίας». O La Popelinière πρότεινε μια ιστορία της Γαλλίας η οποία συγκρούστηκε μετωπικά με την κανονιστική καλβινιστική αντίληψη περί ιερής ιστορίας (της μαχόμενης Εκκλησίας του Κυρίου). Το βιβλίο προτείνει μια κριτική ανάλυση της «ιστοριογραφικής επανάστασης» του 16ου αιώνα, όπως και, ιδίως, της διαμόρφωσης της προτεσταντικής ιστοριογραφικής παράδοσης, από τους Λουθηρανούς της Γερμανίας ώς τους Καλβινιστές της Γαλλίας των Θρησκευτικών Πολέμων. Μέσα από την αντιπαράθεση των δύο εναλλακτικών συγκροτήσεων της γαλλικής ιστορίας, αποτιμώνται οι νεωτερικές προτάσεις αλλά και οι αντινομίες της «νέας ιστορίας» του γαλλικού 16ου αιώνα. Τέλος, σε ευρύτερο επίπεδο, προτείνεται μια κριτική αποτύπωση της πορείας της «ιστοριογραφικής επανάστασης» του 16ου αιώνα, σε σχέση με τις δομές εξουσίας της εποχής, ιδίως με την απολυταρχική μοναρχία των Βουρβόνων.

Περισσότερες Πληροφορίες
ΣυγγραφέαςΓΑΓΑΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΕκδότηςΠΟΛΙΣ
Barcode9789604355266
ISBN978-960-435-526-6
Σελίδες176
Ημερομηνία κυκλοφορίας25 Νοε 2016
ΔιαθεσιμότηταΑποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη
Γράψτε τη Δική σας Αξιολόγηση
Μόνο οι εγγεγραμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν αξιολογήσεις. Παρακαλώ, συνδεθείτε ή δημιουργήστε ένα λογαριασμό
Back to Top