Άρθουρ Κόναν Ντόιλ: Τα 5+1 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τον mr.Sherlock

Ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, δημιουργός του ευφυέστατου ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς, έζησε μια πλούσια ζωή αντάξια των σελίδων της φανταστικής του λογοτεχνίας. Ταξίδεψε στον Αρκτικό και τις Άλπεις, διερεύνησε εγκλήματα και - παρόλο που ο πιο γνωστός του χαρακτήρας είναι ο ορισμός της λογικής σκέψης - πίστευε σθεναρά σε νεράιδες και πνεύματα. Γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 1859 στο Εδιμβούργο της Σκοτίας και πέθανε στις 7 Ιουλίου 1930. 

Ας μάθουμε λοιπόν 5+1 ενδιαφέροντα πράγματα για τη ζωή και το έργο του. 

1. Έκανε καριέρα στην Ιατρική

Ο Ντόιλ αποφοίτησε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ασκούσε το επάγγελμα του για περίπου 10 χρόνια. Αυτή η εμπειρία του του παρείχε γνώσεις για την ανθρώπινη ανατομία και την επιστήμη τις οποίες χρησιμοποίησε ενδελεχώς στις ιστορίες του με τον Σέρλοκ Χολμς.

Ο Χολμς βασίστηκε εν μέρει στον δάσκαλο του Ντόιλ στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο, τον καθηγητή Γιόζεφ Μπελ. Το χαρακτηριστικό της μεθοδικότητα στην προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων ενέπνευσε τη δημιουργία του Χολμς.

2. Ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ ταξίδεψε στον Αρκτικό κύκλο σε μια εξερευνητική εκστρατεία φαλαινοθηρίας.

Ενώ βρισκόταν στη μέση των ιατρικών σπουδών του, ο Κόναν Ντόιλ αποδέχτηκε μια θέση ως παθολόγος σε ένα πλοίο φαλαινοθηρίας που εκτελούσε ταξίδι προς τον Βόρειο Πόλο. Ένας νέος με πνεύμα περιπέτειας, ξεκίνησε με το υπόλοιπο πλήρωμα για κυνήγι φώκιας και φαλαινών, χωρίς να φοβάται λόγω της έλλειψη εμπειρίας στα παγωμένα νερά. Ο Κόναν Ντόιλ φαίνεται να είχε κάποιες επιφυλάξεις για τη σφαγή, γράφοντας ότι "εκείνες οι εκτυφλωτικές κόκκινες λίμνες πάνω στο λαμπερά λευκό των πάγων... φαινόταν μια φρικαλεότητα." Παρόλα αυτά, βρήκε το ταξίδι - ειδικά το κυνήγι φαλαινών - εκπληκτικό.

 

3. Βαρέθηκε και σκότωσε τον Σέρλοκ Χόλμς

Η δημοφιλία του Σέρλοκ Χολμς αυξήθηκε δραματικά αφότου ο Κόναν Ντόιλ έκανε συμφωνία με το περιοδικό Strand για τη δημοσίευση μιας σειράς μικρών ιστοριών με τον ιδιοφυή ντετέκτιβ. Οι αναγνώστες στριμώχνονταν στα περίπτερα τις ημέρες που κυκλοφορούσαν τα νέα τεύχη, και ο Κόναν Ντόιλ με τον καιρό έγινε ένας από τους υψηλότερα αμειβόμενους συγγραφείς της εποχής του. Ωστόσο, ο ίδιος αρχίζει να εκνευρίζεται από την αγάπη του κοινού για τον Σέρλοκ Χολμς. Ο Κόναν Ντόιλ έγραφε επίσης ιστορικά μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και ποίηση. ”Έχω πάρει τόση υπερβολική δόση από αυτόν (τον Χολμς)…”. Το 1893, ο Κόναν Ντόιλ σκοτώνει τον Χολμς, στέλνοντάς τον να πέσει στον Καταράκτη του Ράιχενμπαχ στην Ελβετία. Οι θαυμαστές ήταν συντετριμμένοι· περισσότεροι από 20.000 από αυτούς ακύρωσαν τις συνδρομές τους στο περιοδικό Strand ως διαμαρτυρία. Ο Κόναν Ντόιλ δεν δημοσίευσε άλλη ιστορία με τον Χολμς για οκτώ χρόνια, τερματίζοντας την απεργία του με το "Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ", που διαδραματίζεται πριν από το θάνατο του Χολμς. Το 1903, παρότρυνση από βρετανικούς και αμερικανικούς εκδοτικούς οίκους, ο Κόναν Ντόιλ αποφάσισε να αναστήσει τον αγαπημένο ντετέκτιβ. Στη διάρκεια της καριέρας του, τον παρουσίασε σε 56 ιστορίες και τέσσερα μυθιστορήματα.

4. Ο Ντόιλ πίστευε στις νεράιδες 

Το 1920, δύο εκπληκτικές φωτογραφίες έφτασαν στα χέρια του. Οι εικόνες φαινόταν να δείχνουν δύο μαθήτριες, την Έλσι Ράιτ και την Φράνσις Γκρίφιθς, να ποζάρουν με νεράιδες δίπλα σε ένα ρυάκι στο αγγλικό χωριό Κότινγκλεϊ. Μετά από μια έρευνα που θεωρούσε ότι ήταν εκτενής, ο Κόναν Ντόιλ πείθεται ότι οι φωτογραφίες είναι αυθεντικές και γράφει δύο άρθρα και ένα βιβλίο για τις "Νεράιδες του Κότινγκλεϊ".Ο Κόναν Ντόυλ κατακρίνεται από όσους πιστεύουν ότι οι εικόνες είναι ψεύτικες, αλλά παραμένει ακλόνητος· ελπίζει ότι οι φωτογραφίες θα πείσουν το κοινό να "αποδεχθεί ότι υπάρχει γοητεία και μυστήριο στη ζωή" και, κατ' επέκταση, να αποδεχθεί το "πνευματικό μήνυμα" που προσπαθούσε ακούραστα να προωθήσει.

Το 1983, η Ράιτ και η Γκρίφιθς επιτέλους ομολόγησαν ότι οι φωτογραφίες ήταν απάτη. Οι "νεράιδες" ήταν απλώς χαρτοκοπτικά, αντιγραμμένα από ένα παιδικό βιβλίο, και στηριζόντουσαν με καρφίτσες καπέλου.

5. Ο Κόναν Ντόιλ και ο Χουντίνι ήταν πολύ φίλοι 

Ο Κόναν Ντόιλ γνώρισε τον Χάρι Χουντίνι το 1920, ενώ ο φημισμένος μάγος επισκεπτόταν την Αγγλία. Έγιναν φίλοι λόγω του Πνευματισμού. Όταν ο Κόναν Ντόιλ ταξίδεψε στην Αμερική το 1922, οι φίλοι συναντήθηκαν στο Ατλαντικ Σίτι. Ο Χουντίνι συμφώνησε να συμμετάσχει σε μια σεάνς επικοινωνίας με πνεύματα με τον Κόναν Ντόιλ και τη δεύτερη σύζυγό του, Τζιν, η οποία ισχυριζόταν ότι μπορούσε να επικοινωνεί με τα πνεύματα των νεκρών. Ωστόσο, ο Χουντίνι γρήγορα υποψιάστηκε ότι η σεάνς ήταν μια απάτη. Η Τζιν έγραψε πολλές σελίδες αυτόματης γραφής που, όπως ισχυρίζονταν, προήρχονταν από την πεθαμένη μητέρα του Χουντίνι. Αλλά η μητέρα του δεν μιλούσε αγγλικά. Ο Χουντίνι επίσης βρήκε περίεργο το γεγονός ότι η αυτόματη γραφή της Τζιν περιλάμβανε το σύμβολο του σταυρού, ενώ η μητέρα του ήταν Εβραία. Αυτό το επεισόδιο έφερε σε ρήξη τους δύο φίλους, και τσακώθηκαν τόσο ιδιωτικά, όσο και δημοσίως.

+1. Η κηδεία του ήταν μια γιορτή 

Ο Κόναν Ντόιλ πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 7 Ιουλίου 1930, σε ηλικία 71 ετών. Τριακόσια άτομα παραβρέθηκαν στην κηδεία στο εξοχικό του σπίτι, και η ατμόσφαιρα ήταν, παραδόξως, χαρμόσυνη. Οι παρευρισκόμενοι δε φορούσαν μαύρα και τα παράθυρα του σπιτιού δεν ήταν κλειστά. "Γνωρίζουμε ότι εναποθέτουμε στον τάφο μόνο το σώμα", είπε η σύζυγός του, Τζιν. Στις 13 Ιουλίου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Royal Albert Hall στο Λονδίνο για μια εκδήλωση στη μνήμη του. Κατά τη διάρκεια της τελετής, η Εστέλ Ρόμπερτς, ένα από τα αγαπημένα μέντιουμ του Κόναν Ντόιλ, κοίταξε μια καρέκλα που είχε τοποθετηθεί για τον συγγραφέα και διακήρυξε: "Είναι εδώ”.

Αν είστε και εσείς μεγάλοι ή και μικροί θαυμαστές του Σέρλοκ Χολμς βρείτε τις ιστορίες του εδώ.