Bertrand Russell: Επιστήμη είναι ό,τι ξέρουμε. Φιλοσοφία είναι ό,τι δεν ξέρουμε.

Ο Bertrand Arthur William Russell, 3ος Κόμης Ράσελ, γεννήθηκε στις 18 Μαΐου 1872  και πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 1970, ήταν Βρετανός μαθηματικός, φιλόσοφος και ς διανοούμενος. Το εκτενές έργο του είχε πολύ σημαντική επίδραση στα μαθηματικά, τη λογική, τη θεωρία συνόλων και σε διάφορους τομείς της αναλυτικής φιλοσοφίας.

Ο Ράσελ ήταν επίσης ειρηνιστής και ακτιβιστής κατά του αυτοκρατορισμού, και μάλιστα φυλακίστηκε για τις αρχές του κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρά την υποστήριξή του στην αμερικανική παγκόσμια ηγεμονία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καταδίκασε την αμερικανική συμμετοχή στον Πόλεμο του Βιετνάμ και υποστήριξε τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Το έργο του αναγνωρίστηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950 και βραβεύτηκε για την σθεναρή του υποστήριξή στα ανθρωπιστικά ιδεώδη και την ελευθερία της σκέψης.

Διάβασε παρακάτω μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για εκείνον: 

  1. Έγραψε πάνω από 60 βιβλία και 2,000 άρθρα κατά τη διάρκεια της 97ετούς ζωής του.
  2. Ο παππούς του, Τζον Ράσελ, υπηρέτησε δύο θητείες ως πρωθυπουργός της Βρετανίας. Η πρώτη θητεία του ήταν από το 1846 έως το 1852 και η δεύτερη από το 1865 έως το 1866.
  3. Σε ηλικία τεσσάρων ετών, ο Ράσελ είχε ήδη χάσει και τους δύο γονείς του και την αδερφή του, Ρέιτσελ. Οι παππούδες του από την πλευρά του πατέρα του ανέλαβαν τη φροντίδα του και του αδερφού του, Φρανκ. Ο παππούς του Ράσελ θα πεθάνει δύο χρόνια μετά την υιοθεσία των εγγονών του.
  4. Ο Ράσελ παντρεύτηκε τέσσερις φορές· η πρώτη του σύζυγος ήταν η Αλίσα "Άλις" Πίρσολ Σμιθ· το ζευγάρι παρέμεινε παντρεμένο για περίπου επτά χρόνια μέχρι τον χωρισμό τους το 1906. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε τη δεύτερη του σύζυγο, Ντόρα Μπλακ, συγγραφέα και κοινωνική ακτιβίστρια. Η τρίτη του σύζυγος ήταν η Πατρίσια Σπενς· χώρισαν το 1952. Η τέταρτη του σύζυγος ήταν η Έντιθ Φιντς, με την οποία παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.
  5. Όταν η Βρετανία εισήλθε στο Μεγάλο Πόλεμο τον Αύγουστο του 1914, ο Ράσελ κριτικάρισε την παρέμβαση της Βρετανίας. Τιμωρήθηκε, απολύθηκε από το Trinity College, όπου δίδασκε και φυλακίστηκε για τις απόψεις του.
  6. Δύο χρόνια μετά τη μετανάστευσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, του προσφέρθηκε θέση διδασκαλίας στο City College της Νέας Υόρκης. Πολλοί από τους συναδέλφους του επιθυμούσαν να ενταχθεί στο δυναμικό του Πανεπιστημίου, αλλά οι απόψεις του Ράσελ θεωρήθηκαν υπερβολικά ριζοσπαστικές για την εποχή τους, και μια δικαστική αναθεώρηση τον αποκάλεσε "ηθικά ακατάλληλο" για να διδάξει.
  7. Μετά την απόρριψη της εργασίας από το City College της Νέας Υόρκης, ο Ράσελ ασχολήθηκε με μια σειρά διαλέξεων που εξελίχθηκαν στο βιβλίο του, Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας. Το βιβλίο συνέβαλε σημαντικά στη λήψη του Νόμπελ Βραβείου.
  8. Το 1961, ο Ράσελ συμμετείχε σε μια διαδήλωση κατά των πυρηνικών όπλων στο Λονδίνο. Αυτός και πολλοί άλλοι διαδηλωτές συνελήφθησαν για παραβίαση της ειρήνης. Πέρασε επτά ημέρες στη φυλακή του Μπρίξτον.
  9. Εκτός από το Νόμπελ Βραβείο Λογοτεχνίας, ο Ράσελ βραβεύτηκε με διάφορα ακόμη βραβεία κατά τη διάρκεια της ζωής του: υπήρξε κεντρικό μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, Επίτιμος Διδάκτωρ του Trinity College και του απονεμήθηκε το Βραβείο της Λεγεώνας της Τιμής.
  10. Ο Ράσελ πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 1970 από κάποια γρίπη στο σπίτι του στο Πενριντρεντράιθ της Ουαλίας.

Αν τα μαθηματικά και η φιλοσοφία είναι δύο τομείς που σε φοβίζουν και μονίμως τους αποφεύγεις, τότε το Logicomix είναι για σένα. Tο μεγάλο ελληνικό graphic novel, κυκλοφορεί σε παγκόσμια πρώτη έκδοση από τις εκδόσεις Ίκαρος, στις 20 Οκτωβρίου 2008. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2009 στην Αγγλία και την Αμερική από το φημισμένο οίκο Bloomsbury, τον εκδότη του Χάρι Πότερ, ως το πρώτο τους graphic novel.

Ολοκληρώθηκε ύστερα από πέντε χρόνια δουλειάς και το υπογράφουν ο Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας τού διεθνούς μπεστ-σέλερ Ο Θείος Πέτρος και της Εικασίας του Γκόλντμπαχ και ο φημισμένος θεωρητικός της πληροφορικής, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, Χρίστος Χ. Παπαδημητρίου, ενώ τα σκίτσα και το χρώμα είναι του Αλέκου Παπαδάτου και της Annie Di Donna. 

Tο βιβλίο είναι μυθιστόρημα μαζί και κόμικς, ιστορία και μυθοπλασία, παραμύθι και δοκίμιο. Μια παρέα φίλων στη σύγχρονη Αθήνα που δεν είναι άλλη από τους δημιουργούς του βιβλίου-- προσπαθεί ταυτόχρονα να αφηγηθεί και να καταλάβει τη μεγάλη περιπέτεια της αναζήτησης των Θεμελίων των Μαθηματικών, περιπέτεια που σημάδεψε ανεξίτηλα την εποχή μας. Είναι άραγε, όπως λέει ένας από αυτούς, μια ιστορία τραγική, μεγέθους μάλιστα αρχαίας τραγωδίας; Ή, όπως πιστεύει ένας άλλος, μια εντελώς αισιόδοξη περίπτωση; Στο Logicomix, οι αποστάσεις καταργούνται. Καλύπτοντας μια διάρκεια έξι δεκαετιών, το βιβλίο αφηγείται με τελείως πρωτότυπο τρόπο την επική ιστορία μιας αναζήτησης της οποίας οι περισσότεροι ήρωες πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τη γνώση, φτάνοντας συχνά μέχρι την τρέλα. Το ρόλο του αφηγητή έχει ο πιο συναρπαστικός χαρακτήρας της ιστορίας, ο μεγάλος μαθηματικός και φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ. Με βάση τη δική του ζωή, βλέπουμε την ιστορίας της αναζήτησης των Θεμελίων μέσα από τις συναισθηματικές καταιγίδες, τα δραματικά ιστορικά γεγονότα και τις ιδεολογικές διαμάχες που την έθρεψαν. Οι περιπέτειες των μεγάλων διανοητών που πρωταγωνιστούν στην αναζήτηση, του Φρέγκε, του Χίλμπερτ, του Πουανκαρέ, του Βίτγκεντσταϊν, του Γκέντελ και του Τούριγνκ, ζωντανεύουν μέσα από τις σχέσεις τους με τον Ράσελ και τη δική του παθιασμένη ενασχόληση την αναζήτηση, και οδηγούνται μέσα από τη σχέση τους μαζί του στην κορύφωση, που συμπίπτει με την πιο δραματική στιγμή στην ιστορία του εικοστού αιώνα.