Virginia Woolf: Δεν μπορείς να βρεις γαλήνη αποφεύγοντας τη ζωή.

Το βιβλίο "Adeline" της Νόρα Βίνσεντ, που δημοσιεύτηκε το 2015, έχει σίγουρα έναν παραπλανητικό τίτλο. Ποια είναι, λοιπόν, η Adeline και ποια η σχέση της με τη Βιρτζίνια Γουλφ;

Είναι απλό, μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο. Το πραγματικό όνομα της Βιρτζίνια ήταν Άντελάιν, το εγκατέλειψε όμως σε νεαρή ηλικία, για το πιο εκλεπτυσμένο Βιρτζλινια. Κάποιοι μελετητές του έργου της  υπέθεσαν ότι αυτή η αλλαγή ονόματος ήταν ένας μηχανισμός προσαρμογής ή μια τελετουργική μεταβατική περίοδος προς την ενηλικίωση. Η Βιρτζίνια επιθυμούσε μια νέα, πιο ώριμη ταυτότητα, απομακρυσμένη από την παιδική της ηλικία, την οποία βίωσε σε μια οικογένεια με πολλές ταραχές. Τελικά, αυτή η αλλαγή ταυτότητας λειτούργησε και σίγουρα ακόμα λειτουργεί. 

Ο Βιρτζίνια Γουλφ γεννιέται στις 25 Φεβρουαρίου 1882 στο Λονδίνο και πεθαίνει στις 28 Μαρτίου 1941. Αποτελεί έως σήμερα μια από τις σημαντικότερες φωνές της λογοτεχνίας παγκοσμίως και σίγουρα βρίσκεται ανάμεσα στις πιο πολυδιαβασμένες γυναίκες συγγραφείς όλων των εποχών. 

Κάθε συγγραφέας πρέπει να ξεκινήσει κάπου, και η Βιρτζίνια Γουλφ έκανε το πρώτο της βήμα με το δοκίμιο "Haworth, November 1904," που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Guardian στις 21 Δεκεμβρίου 1904. Η Βιρτζίνια, θαυμάζοντας τις αδερφές Μπροντέ, έγραψε το κείμενο μετά από μια επίσκεψη στο σπίτι της οικογένειας τους,όπου δημιουργήθηκαν τα κλασικά έργα Jane Eyre, Ανεμοδαρμένα Ύψη και πολλά ακόμα. Στο άρθρο της αυτό ξεκινά να διαφαίνεται το ιδιαίτερο στιλ γραφής που τελικά έκανε τη Βιρτζίνια Γουλφ διάσημη. 

Η απώλεια του πατέρα της, του Sir Leslie Stephen, το 1904, άφησε τη Βιρτζίνια και τα αδέλφια της με μια μικρή κληρονομιά. Ήταν αρχές του εικοστού αιώνα, το κίνημα της γυναικείας χειραφέτησης προέτασσε πως το να εργάζονται οι γυναίκες ήταν καλύτερη επιλογή από το να παντρευτούν για να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους. Και η Βιρτζίνια εργαζόταν σκληρά. Πέρα από τη δημοσιογραφική της εργασία, με κριτικές βιβλίων και άρθρα για διάφορες εκδόσεις, η Βιρτζίνια ξεκίνησε να εργάζεται ως δασκάλα σε νυχτερινό σχολείο.

Από το 1906 έως το 1907, η Βιρτζίνια δίδαξε στο Morley College, το οποίο προσέφερε βραδινά μαθήματα για εργαζόμενους που επιθυμούσαν να βελτιώσουν την παιδεία τους. Αυτή δεν θα ήταν η μοναδική της διδασκαλία κατά τη διάρκεια της ζωής της. Οι διαλέξεις της στα περίφημα γυναικεία κολέγια Newnham College και Girton College θα δημοσιευθούν τελικά στο “Ένα δικό της δωμάτιο" το 1929.

Το 1912, η Βιρτζίνια παντρεύτηκε τον Λέοναρντ Γουλφ, και το 1917, το ζευγάρι ίδρυσε το Hogarth Press, το οποίο εξέδωσε πολλά από τα έργα της. Μαζί νοίκιασα ένα σπίτι στο Σάσεξ και μετακόμισαν εκεί μόνιμα το 1940.

Η ερωτική ζωή της Γουλφ έχει συζητηθεί πολύ, αφού η ίδια είχε ερωτικές σχέσεις και με γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Βίτα Σάκβιλ-Ουέστ, η οποία επίσης δημοσίευσε τα βιβλία της μέσω του Hogarth Press. Η λογοτεχνία και των δύο γυναικών εμπνεύστηκε από τη σχέση τους, η οποία διήρκεσε μέχρι τον θάνατο της Γουλφ.

 

Τα βιβλία της, όπως το Ορλάντο, η Κυρία Νταλογουέι, Ο Θάνατος της Νυχτοπεταλούδας και πολλά ακόμη, έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 60 γλώσσες και επανεκδίδονται συνεχώς. Η γραφή της και τα ερωτήματα που θέτει και αναλύει συνεχίζουν να θεωρούνται τρομερά επίκαιρα και να απασχολούν ακόμα. 

 

Επομένως, είναι απλό, αν δεν έχεις διαβάσει κάποιο έργο της, έχει έρθει η ώρα. 

 

Βρες τα όλα εδώ.