Δείξε μας τον φίλο σου να σου πούμε τι βιβλίο να του πάρεις για Secret Santa

Το Secret Santa έχει γίνει πλέον θεσμός και στη χώρα μας και οι περισσότεροι από εμάς όλο και κάποιο δώρο έχουμε να πάρουμε, για το οποίο είμαστε χαμένοι. Εμείς είμαστε εδώ και φέτος για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάθε χαρακτήρας χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση, για να μπορέσει να βρεθεί το ιδανικό δώρο του, δηλαδή βιβλίο και πάλι βιβλίο!

Μην ανησυχείς, ας πάρουμε τα πράγματα σιγά σιγά.... Είμαστε εδώ να σε βγάλουμε από τη δύσκολη θέση, αυτής της επιλογής, ανάλογα με τον τύπο που θα σου λάχει!

Για τον ρομαντικό φίλο 

Είναι εκείνος ή εκείνη που σκέφτεται τον μεγάλο έρωτα και αναρωτιέται πότε θα έρθει. Εκείνος που βυθίζεται σε παραμύθια, που φαντάζεται ιππότες και πριγκίπισσες. Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για ένα τέτοιο άτομο από μια ρομαντική ιστορία, αλλά ποια; 

Το νέο βιβλίο της Monica Gutierez, Έρωτας στον επόμενο σταθμό είναι μια πολύ καλή επιλογή. H Σίγκριντ είναι έτοιμη να παραιτηθεί από το ξενοδοχείο που εργάζεται και να αναλάβει τη δουλειά των ονείρων της ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων σε μουσείο. Για αποχαιρετιστήριο δώρο, η φίλη της η Άνχελα την παίρνει μαζί της στο ετήσιο συνέδριο των ξενοδόχων, που αυτή τη φορά διεξάγεται στο Μπέλμοντ Βενετία-Σεμπλόν Οριάν Εξπρές. Μαζί με το κουνέλι της, η ιστορικός θα διασχίσει την καρδιά της Ευρώπης με το τρένο, όταν ένα αναπάντεχο αντάμωμα θα την εκτροχιάσει. Μετά από περιηγήσεις σε ιστορικές πόλεις, πεντανόστιμα φαγητά, πεντάστερα μπουτίκ ξενοδοχεία, κάτω από τη βροχή και υπό το φως των αστεριών, την ανταύγεια του χιονιού και τον κρότο των πυροτεχνημάτων, θα αποκαλυφθούν σοβαρά μυστικά, θα λυθούν κωμικές παρεξηγήσεις, θα παρθούν αποφάσεις και φυσικά η αγάπη θα βρει τον δρόμο της.

Το Μακριά απ' το αγριεμένο πλήθος αναβάθμισε τη δημιουργική πορεία και εκτόξευσε τη φήμη του Τόμας Χάρντυ.

Ο Γκάμπριελ Όουκ είναι βαθιά ερωτευμένος με τη δυναμική Μπαθσίμπα Έβερντιν. Και ίσως να κέρδιζε την αγάπη της, αν μια αναποδιά της τύχης δεν τον υποχρέωνε να καταλήξει ένας απλός βοσκός στη φάρμα της. Εξάλλου, ο συνετός Γκάμπριελ έχει να ανταγωνιστεί δυο ακόμη άντρες που τη διεκδικούν: τον γοητευτικό αλλά επικίνδυνο λοχία Τρόι, έναν νεαρό στρατιώτη χωρίς ηθικούς φραγμούς, και τον αξιοσέβαστο μεσήλικα κτηματία Μπόλντγουντ, στην κοιμισμένη ως τότε καρδιά του οποίου η όμορφη κοπέλα αφυπνίζει ένα άσβεστο πάθος. Κι ενώ η μοίρα των τριών επίδοξων μνηστήρων εξαρτάται από την επιλογή που θα κάνει εντέλει η Μπαθσίμπα, εκείνη ανακαλύπτει τις φοβερές συνέπειες της ανεξάρτητης μα παρορμητικής κι ευμετάβλητης φύσης της.

Για τον ψυχολόγο της παρέας

Σε κάθε πρόβλημα και κάθε κατάσταση αναλύει όλα τα διαφορετικά επίπεδα. Στον ελεύθερο του χρόνο κάνει διαλογισμό και γιόγκα και το σπίτι του έχει πάντα χαμηλό φωτισμό και αρωματικά κεριά αναμμένα για να δημιουργεί “ισορροπία στο περιβάλλον και την ψυχή του”. Σε έχει ζαλίσει με την ενδοσκόπηση και την αυτοκριτική, αλλά μην ανησυχείς έχουμε βρει τι θα του πάρεις. 

Τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε; Γιατί έχουμε συναισθήματα; Και τι είναι το ασυνείδητο; Το Ψυχολογία για Πολυάσχολους Ανθρώπους σας δίνει όλες τις απαντήσεις. Για αιώνες οι περίπλοκες διεργασίες του εγκεφάλου παρέμεναν ένα γοητευτικό αίνιγμα.  Σε αυτό το θαυμάσιο βιβλίο-οδηγό που συνοψίζει θεμελιώδη ζητήματα για την ανθρώπινη ψυχή, ο Joel Levy αποκαλύπτει τα μυστικά του εγκεφάλου.

Με ευσύνοπτα κεφάλαια και αναφορές που καλύπτουν όλο το ιστορικό φάσμα από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι το σήμερα, ο Levy παρουσιάζει τις θεωρίες και τους επιστήμονες που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τον εαυτό μας. Ένα περιεκτικό βιβλίο, με ξεχωριστές ενότητες για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων (όπως η επιδίωξη της ευτυχίας, η σημασία του ύπνου και της ψυχικής υγείας καθώς και οι αλλαγές στον εγκέφαλό μας με το γήρας) που πραγματεύεται το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Το μπλε δεν είναι ένα χρώμα, είναι ένα σύνολο αποχρώσεων, αντικειμένων, διαθέσεων, αναφορών, αναμνήσεων, συναισθημάτων. Η Μάγκι Νέλσον, στο βιβλίο της Σπουδή στο Μπλε, περιπλανιέται στη μελαγχολία, την απώλεια και τον πόθο διερευνώντας τη σύνδεση του χρώματος με το σώμα και το πνεύμα. Συνομιλώντας με τον Γκαίτε, τον Βιττγκενστάιν και τον Μπαρτ, γράφει ένα λυρικό δοκίμιο για τον έρωτα που τελειώνει, για το σώμα που υποφέρει και για την ομορφιά ως καταφύγιο στον καιρό της μοναξιάς και της θλίψης. «Το να ερωτευτεί κανείς το μπλε μήπως σημαίνει λοιπόν ότι ερωτεύτηκε μια ενόχληση; Ή μήπως ενόχληση είναι ο ίδιος ο έρωτας; Και τι σόι τρέλα τέλος πάντων είναι να ερωτεύεσαι κάτι που είναι δομικά ανίκανο να σε ερωτευτεί κι αυτό;»

Στο Εσύ τι είναι αυτό που ψάχνεις; ο Κρισναμούρτι δίνει τις απαντήσεις που αναζητάμε όλοι για την αγάπη, τις σχέσεις και τον σκοπό της ζωής, με τρόπο διαχρονικό και πανανθρώπινο. Ένας από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους του κόσμου, ο Τζίντου Κρισναμούρτι, προσφέρει τη σοφία του για έναν θεμέλιο λίθο της ζωής: τις σχέσεις μας. Απαντά στα βαθύτερα ερωτήματά μας, που αφορούν τους γονείς και τους συντρόφους έως τους συναδέλφους και τους φίλους, και αποκαλύπτει ένα μονοπάτι για να αγαπάμε πραγματικά τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο γύρω μας. Οι ζωές όλων μας διαμορφώνονται από την ποιότητα των σχέσεών μας. Κάθε αλληλεπίδραση με τους γύρω μας, από τους οικείους μας μέχρι τους αγνώστους, είναι μια ευκαιρία για στοχασμό. Αν γνωρίσουμε τις σχέσεις μας σε βάθος, θα μπορέσουμε να βιώσουμε πλήρως την ομορφιά και τον πλούτο τους.

Για τον ταξιδευτή 

Για εκείνον ή εκείνη που πάντα προσπαθεί να πείσει την παρέα να πάτε ένα ακόμα ταξιδάκι. Στην Αρκαδία, τη Μεσσηνία, την Ιρλανδία ή το Θιβέτ. Για εκείνον που κυκλοφορεί μονίμως με ένα backpack και πάντα δεύτερη αλλαξιά, μην τυχόν και χρειαστεί να φύγει για τόπους μακρινούς μετά τον καφέ σας. Για τον ίδιο που πάντα θα σας κουράζει με fun facts για τους Αζτέκους. Το ‘χουμε το δώρο του. 

Μετά από δύο εκδόσεις που έγιναν μπεστ σέλερ, Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ! ξαναχτυπά με το ΑΚΤΙΒΙΤΙ ΜΠΟΥΚ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ 3!Κατάλληλο για κάθε ηλικία και έξτρα απολαυστικό όταν το λύνεις με παρέα! Για ταξιδευτές με πολλή εμπειρία και πάρα πολλές γνώσεις. 

ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ. KIRKUS REVIEWS Πρόκειται για μια ιστορία του σπιτιού μας, της Γης, και των οργανισμών που εξαπλώθηκαν στην επιφάνειά της. […] είναι πολύ πιο μεγαλειώδης από οποιοδήποτε χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ, γεμάτη ανατροπές αντάξιες ενός μπεστ σέλερ αγωνίας. Αντλώντας από έρευνες δεκαετιών στο πεδίο κι από τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις, ο φημισμένος γεωλόγος Άντριου Νολ χαρίζει μια ενδελεχή και συνάμα προσιτή βιογραφία της Γης, ξεδιπλώνοντας τα 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια της επικής ιστορίας του πλανήτη μας σε οκτώ πλούσια εικονογραφημένα κεφάλαια.

Για τον ψαγμένο 

Έχεις και αυτόν τον φίλο ή τη φίλη που διαβάζει καταραμένους ποιητές, λογοτεχνία του μεσαίωνα, φιλοσοφία της Αναγέννησης και δεν μπορείς να τον/την πιάσεις πουθενά. Θέλει να σε τρέχει σε παρουσιάσεις πανεπιστημιακών βιβλίων και συνέδρια κοινωνιολογίας. Μην τρελαίνεσαι θα βρούμε ένα δώρο επιπέδου, για να μη χρειαστεί να σκεφτείς πολύ. 

Στο Πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος , ένας κορυφαίος επιστήμονας της εποχής μας αναλύει τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιβίωση και την ευημερία μας.

Ένας επιστήμονας μιλάει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος; Το ερώτημα φαντάζει απλό, αλλά δεν είναι. Η αστικοποίηση του σημερινού πληθυσμού και οι εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών στην αγροτική παραγωγή, στην ενέργεια και στην οικονομία άλλαξαν τον τρόπο που ζούμε. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε στη διάθεσή μας τέτοιο όγκο πληροφοριών. Και όμως οι περισσότεροι από εμάς, εγκλωβισμένοι στην εξειδίκευσή μας και αποκομμένοι από την πρωτογενή παραγωγή, αδυνατούμε να αντιληφθούμε τα βασικά μεγέθη και να συλλάβουμε τη μεγάλη εικόνα. Από την ενέργεια και την παραγωγή τροφίμων στις πρώτες ύλες και την παγκοσμιοποίη­ση, τους κινδύνους που διατρέχουμε, το περιβάλλον και το μέλλον, ο Vaclav Smil υποβάλλει τις θεωρίες και τις προτάσεις που διατυπώνονται σήμερα σ’ ένα διεξοδικό τεστ επαλήθευσης με βάση τα πραγματικά, αδιάσειστα στοιχεία και την ορθολογική σκέψη. Αν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον, πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο. Αλλά, για να τον αλλάξουμε, πρέπει πρώτα, χωρίς προκαταλήψεις, στηριγμένοι στα δεδομένα και μόνο, να μάθουμε πώς λειτουργεί πραγματικά.

Εναλλακτικά, ταξιδέψτε στο Σύμπαν και ανακαλύψτε τα μυστικά του με ξεναγό τον άνθρωπο που μας μύησε στη σαγήνη των άστρων, τον επιστήμονα που συνδύασε την αστροφυσική και την κοσμολογία με τη χαρισματική αφήγηση και το παραμύθι, τον Διονύση Σιμόπουλο. Το Με το βλέμμα στον ουρανό μας απαντάει στις καθημερινές ερωτήσεις: 

Γιατί, όταν κοιτάζουμε τα άστρα, μελετάμε… αναμνήσεις;

Πώς δημιουργείται μια μαύρη τρύπα;

Ποια είναι τα συστατικά των άστρων;

Γιατί τα άστρα νετρονίων είναι οι φάροι του Διαστήματος;

Ποια είναι η σχέση του χρυσού με τη σύγκρουση των άστρων;

Πόσες από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά τις χρωστάμε στη διαστημική τεχνολογία;

Για τον καλλιτέχνη 

Όλοι έχουμε έναν φίλο καλλιτέχνη, μουσικό, χορευτή, ηθοποιό ή έστω έναν φίλο που θα’θελε πολύ να είναι κάτι από αυτά. Εσύ μπορεί να μην καταλαβαίνεις πολλά από τέχνη, αλλά δε θέλεις να σε πουν και ανίδεο. Μην τυραννάς το μυαλό σου, θα σε βοηθήσουμε και εδώ. 

Το πάθος του Χαρούκι Μουρακάμι για τη μουσική έχει πολύ βαθιές ρίζες. Πριν στραφεί στη συγγραφή, διηύθυνε ένα τζαζ κλαμπ στο Τόκιο, ενώ η αισθητική και συναισθηματική δύναμη της μουσικής αναδύεται από όλα τα πολυαγαπημένα του λογοτεχνικά έργα. Ο Μουρακάμι, στο Περί μουσικής και μόνο, πραγματοποιεί ένα προσωπικό του όνειρο: να κάνει μια συζήτηση εκ βαθέων με τον φίλο του και παγκοσμίου φήμης διευθυντή ορχήστρας Σέιτζι Οζάουα για την κοινή τους αγάπη. Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες μιλούν αποκλειστικά περί μουσικής: από τον Μπραμς ως τον Μπετόβεν, από τον Λέοναρντ Μπέρνσταϊν ως τον Γκλεν Γκουλντ, από τη συλλογή δίσκων ως την όπερα, και για πολλά άλλα, προσφέροντάς μας τη μοναδική ευκαιρία να αντιληφθούμε τον τρόπο που σκέφτονται δύο μετρ.

Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα, το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι ο εαυτός σου. Αυτό είναι το μήνυμα του Austin Kleon, ενός νεαρού συγγραφέα και καλλιτέχνη που γνωρίζει πως η δημιουργικότητα είναι παντού, η δημιουργικότητα είναι για όλους. Ένα μανιφέστο για την ψηφιακή εποχή, το "Κλέψε σαν καλλιτέχνης" είναι ένας οδηγός του οποίου το θετικό μήνυμα, οι εικονογραφήσεις, οι ασκήσεις και τα παραδείγματα θα φέρουν κατευθείαν τους αναγνώστες σε επαφή με τη δημιουργική τους πλευρά.

Για τον οικογενειάρχη

Ναι όλοι έχουμε αυτούς τους φίλους που έγιναν γονείς και τίποτα πια δεν αξίζει αν δεν πρόκειται να βοηθήσει στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού τους. Εκείνοι που δεν ασχολούνται με το τι αρέσει σε εκείνους, αλλά με τι αρέσει στο παιδί. Πριν τρελαθούν τελείως, πρόλαβε να κάνεις το κατάλληλο δώρο. 

Το βιβλίο της Mona Delahooke, Μεγαλώστε το παιδί σας με το μυαλό και την καρδία, είναι ένα απίστευτο δώρο που είχαν ανάγκη οι γονείς. Με ήπιο, σοφό τρόπο εξηγεί πώς τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τη ζωή και τις σχέσεις. Δεν δείχνει μόνο το γιατί, αλλά μοιράζεται και πολλές ιστορίες σχετικά με το πώς οι γονείς μπορούν να στηρίξουν τα μικρά τους για να αναπτυχθούν. Το λαμπρό αυτό βιβλίο πρέπει να βρίσκεται σε κάθε σπίτι, σε κάθε παιδικό σταθμό και σε κάθε δημοτικό σχολείο. Maggie Dent, συγγραφέας του best seller From Boys to Men και παρουσιάστρια του podcast Parental As A

Το How to stop Losing your sh*t with your kids «ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΠΑΡΑ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΙ ΟΤΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΥΤΗ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ». Ωραία, ξεσπάσατε στα παιδιά σας. Εκνευριστήκατε, τους φωνάξατε, τους ουρλιάξατε. Ενοχλείστε και αντιδράτε άσχημα πολύ περισσότερο απ’ όσο θα παραδεχόσασταν. Ξέρετε ότι, ως γονείς, θέλετε να επιδεικνύετε ψυχραιμία και καλές προθέσεις. Αλλά, όσο και να προσπαθείτε, κάπου το χάνετε. Σε αυτόν τον προσιτό και ανάλαφρο οδηγό αναλύονται με ειλικρίνεια και ευαισθησία οι καταστάσεις κατά τις οποίες το χάνουμε ως γονείς, ενώ προσφέρονται ρεαλιστικές και χρηστικές συμβουλές, βασισμένες σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές, προκειμένου να διαχειριστούμε τα ξεσπάσματά μας αποτελεσματικά και χωρίς ενοχές.

Τα δώρα φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά και είναι ο έμπρακτος τρόπος να δηλώσουμε την αγάπη και τη στήριξή μας στα πιο κοντινά μας πρόσωπα.

Τα Χριστούγεννα είναι μια ανάσα μακριά και μη ξεχνάς ποτέ ότι το βιβλίο είναι ΠΑΝΤΑ το καλύτερο δώρο, αυτό είναι νόμος!

Για ό,τι άλλο ψάχνεις ρίξε μια ματιά εδώ και θα το βρείς!

Καλές Γιορτές!