Facebook Pixel

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ
Ειδική Τιμή 8,21 € was 10,95 €
SKU
BK264810
Αποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη

Για το ευρύτερο κοινό, ο Αναστάσιος Πολυζωίδης (1802-1873) είναι ο δικαστής που με τη σθεναρή του στάση κατόρθωσε να γλιτώσει τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα από την άδικη θανατική καταδίκη που είχε προαποφασίσει γι' αυτούς το βαυαρικό καθεστώς. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί το μοναδικό επίτευγμα του δημόσιου βίου του. Κατά τα πρώτα χρόνια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, σε πολύ νεαρή ηλικία, εμπλούτισε τη νεοελληνική πολιτική σκέψη με μεταφράσεις συνταγματικών κειμένων και -το κυριότερο- με μια συνεκτική, σαφή και φιλοσοφικά τεκμηριωμένη θεωρία του "κοινοβουλευτικού συστήματος". Ουσιαστικά πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα υπεράσπιση του πολιτεύματος που σήμερα επικράτησε να αποκαλείται "φιλελεύθερη δημοκρατία", καθώς και των δικαιικών αρχών και θεσμών που του αρμόζουν. Αυτή την περίοδο της σκέψης του Πολυζωίδη επιχειρεί να αναδείξει η παρούσα έκδοση, η οποία περιλαμβάνει τη θεωρία γενική περί των διαφόρων διοικητικών συστημάτων και εξαιρέτως περί του κοινοβουλευτικού (Μεσολόγγι, 1825) και τη μετάφραση της Διακηρύξεως της ανεξαρτησίας υπό των αντιπροσώπων των Ηνωμένων Επικρατειών της Αμερικής, συνηγμένων εν συνεδρίω την 4 Ιουλίου 1776 (Μεσολόγγι, 1824). Τα επανεκδιδόμενα κείμενα συνοδεύονται από εισαγωγικό δοκίμιο των επιμελητών με το οποίο σκιαγραφείται το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της συγγραφής τους και προβάλλεται η πληρότητα και η ριζοσπασπκότητα της δημοκρατικής θεωρίας του Πολυζωίδη. 

Η φιλοσοφία άλλοτε κοιτάζει αφ υψηλού και με αλαζονεία την τέχνη και άλλοτε την παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς διεκδικώντας ένα ρόλο όχι απλώς δίπλα στην καλλιτεχνική πρακτική αλλά και μέσα σε αυτήν ως συστατικό της στοιχείο. Σήμερα, πολλά έργα τέχνης δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν αν δεν υπήρχε η φιλοσοφία που τα συνιστά, τα δικαιολογεί και τους δίνει νόημα. Στα κείμενα του παρόντος τόμου οι συγγραφείς επιχειρούν να ανιχνεύσουν τη συμπλοκή φιλοσοφίας και τέχνης συζητώντας την εικαστική χρήση του γραπτού λόγου, την καλλιτεχνική αξία της εννοιολογικής τέχνης, την πολυαισθητηριακή εμπειρία και τη συναισθησία στην τέχνη, τη σύμπραξη επιστήμης, φιλοσοφίας και τέχνης στην ανατομή του σώματος και, τέλος, το τέλος της τέχνης.


Περιλαμβάνονται τα κείμενα:

- Βάσω Κιντή, "Εισαγωγή: Φιλοσοφία και τέχνη"
- Κατερίνα Μπαντινάκη, "Η καλλιτεχνική αξία της εννοιολογικής τέχνης"
[Εννοιολογική τέχνη: 1. Αισθητική αξία, 2. Μορφή και περιεχόμενο, 3. Η γνωσιακή αξία της εννοιολογικής τέχνης]
- Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, "Η εικονικότητα της γλώσσας στο δωμάτιο των λέξεων. Μερικές σκέψεις για τον γραπτό λόγο στη σύγχρονη τέχνη"
[Οι γονείς του Πιπ. Το φαινόμενο. Δύο ερωτήματα. Οι πρωτοπόροι. Από το έργο στην ιδέα. Η αναλυτική φιλοσοφία ως μέσο. Εννοιακές κατασκευές στο ημίφως. Η γλώσσα ως αντίσταση στο νόημα. Η γλώσσα ως το υψηλό. Το δωμάτιο των λέξεων]
- Φαίη Ζήκα, "Ο ήχος του χρώματος"
- Ελένη Φιλιππάκη, "Η ανατομή του σώματος στη σύγχρονη τέχνη"
[Θανάτου ενθύμια: σκελετοί στο ντουλάπι· με ή χωρίς το δέρμα; Το σώμα ως καλλιτεχνικό μέσο: το μέρος και το όλον. Κοιτώντας το ζωντανό σώμα. Το ζωντανό σώμα ως καλλιτεχνικό μέσο: η ανατολή του καλλιτέχνη. Επίλογος]
- Στέλιος Βιρβιδάκης, "Το τέλος της τέχνης;"


 

Περισσότερες Πληροφορίες
ΣυγγραφέαςΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΕκδότηςΟΚΤΩ
Barcode9789609918671
ISBN978-960-99186-7-1
Σελίδες135
Ημερομηνία κυκλοφορίας15 Ιουν 2011
ΔιαθεσιμότηταΑποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη
Γράψτε τη Δική σας Αξιολόγηση
Αξιολογείτε:ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ
Η Βαθμολογία σας
Back to Top