Facebook Pixel

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

ΜΟΥΣΤΑΪΡΑ ΕΛΙΝΑ
Ειδική Τιμή 27,20 € was 32,00 €
SKU
BK264680
Αποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη

Ο φόβος είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα του ανθρώπου. Τον έχουμε βιώσει όλοι και ίσως συνεχίζουμε να τον νιώθουμε.

Τι γίνεται, όμως, όταν τα παιδιά μας φοβούνται;
Συνήθως τα παιδιά έχουν συνεχή φόβο που διατηρείται στη σκέψη τους, ακόμα και όταν δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Τότε ο φόβος γίνεται φοβία και οδηγεί σε υπερβολικό άγχος, κάνοντας την καθημερινότητά τους δύσκολη.

Το παραμύθι "Δε φοβάμαι" τίποτα αντιμετωπίζει τους βασικούς φόβους των παιδιών με τρόπο απλό και κατανοητό. Η σοφή πριγκίπισσα Στέλλα ακούει τους φόβους των παιδιών για τον κακό λύκο, τους γιατρούς και τα εμβόλια, τη νύχτα, την πρώτη μέρα στο σχολείο, την καθαριότητα, την καταστροφή του πλανήτη και δίνει απαντήσεις.

Στο τέλος όλοι οι φόβοι έχουν καταρριφθεί και μπορούν όλα τα παιδιά να φωνάξουν "Δε φοβάμαι τίποτα". 

Το βιβλίο «Συγκριτικό Δίκαιο & Πολιτιστικά Αγαθά» κινείται σε δύο άξονες, του συγκριτικού δικαίου και των πολιτιστικών αγαθών, οι οποίοι όμως τελικά διαπλέκονται μεταξύ τους. Μετά από την Εισαγωγή όπου η συγγραφέας εξηγεί το νόημα που έχουν οι συγκρίσεις δικαίων, το πρώτο κεφάλαιο πραγματεύεται την απέραντη ποικιλία των δικαίων και την ομορφιά της• θέματα του κεφαλαίου αποτελούν, μεταξύ άλλων, ο νομικός πλουραλισμός τόσο στα προφορικά δίκαια των αυτοχθόνων όσο και στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στα πολιτιστικά αγαθά. Σε αυτό αναπτύσσονται ζητήματα όπως σε ποιον «ανήκει» ένας συγκεκριμένος πολιτισμός, τα έργα τέχνης ως βασικά στοιχεία της εθνικής (κρατικής) ταυτότητας, πολιτιστικά αγαθά και πολιτισμική ταυτότητα καθώς και η σημασία της γλώσσας για το συγκριτικό δίκαιο και για τα σχετικά με τα πολιτιστικά αγαθά κείμενα. Το τρίτο κεφάλαιο του έργου με τίτλο «Μουσεία. Δημόσια – Ιδιωτικά» εξετάζει την ταυτότητα των συλλεκτών και τις ιδιαιτερότητές τους, τις αρχαιολογικές συλλογές, τις συλλεκτικές πρακτικές, τον ρόλο των ιδιωτών συλλεκτών στη σύσταση και οργάνωση των μουσείων καθώς και το αν διαφέρουν τα μουσεία των διαφόρων κρατών – των διαφόρων κοινοτήτων. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύονται νομικές και πολιτιστικές μεταφυτεύσεις (γενικά περί μεταφυτεύσεων δικαίων, μεταφυτεύσεις στην Άπω Ανατολή και στην Κίνα) ενώ στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύεται η προστασία των πολιτιστικών αγαθών στα εθνικά δίκαια κρατών πρώην αποικιών ή υπό κάποιου είδους κυριαρχία αποικιοκρατικών δυνάμεων (Οθωμανική αυτοκρατορία, Λατινική Αμερική). Το έκτο κεφάλαιο πραγματεύεται την προστασία πολιτιστικών αγαθών που απειλούνται τόσο λόγω ενόπλων συγκρούσεων (π.χ. Ιράκ) αλλά και σε καιρούς ειρήνης όταν γίνεται προσπάθεια καταστροφής του πολιτισμικού παρελθόντος ενός λαού. Το έβδομο και τελευταίο κεφάλαιο του έργου είναι αφιερωμένο σε πολιτιστικά αγαθά που απομακρύνθηκαν από τον αρχικό τους χώρο και στην διεκδίκηση της επιστροφής τους. Εξετάζονται μεταξύ άλλων οι περιπτώσεις της Νεφερτίτης στην Αίγυπτο, του διαμαντιού Kohinoor, η υπόθεση Baldin – Bremen Kunsthalle καθώς και των Γλυπτών του Παρθενώνα τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Το έργο πλαισιώνεται από πλούσια ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία και αρθρογραφία.
 

Περισσότερες Πληροφορίες
ΣυγγραφέαςΜΟΥΣΤΑΪΡΑ ΕΛΙΝΑ
ΕκδότηςΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Barcode9789602729700
ISBN978-960-272-970-0
Σελίδες192
Ημερομηνία κυκλοφορίας15 Μαΐ 2012
ΔιαθεσιμότηταΑποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη
Γράψτε τη Δική σας Αξιολόγηση
Αξιολογείτε:ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ
Η Βαθμολογία σας
Back to Top