Charles Dickens : 6+1 ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ήξερες για εκείνον

Ο Κάρολος Ντίκενς (Charles Dickens) είναι ένας από τους διασημότερους Άγγλους συγγραφείς παγκοσμίως, αδιαμφισβήτητα. Έγραψε τις ιστορίες του κατά τη διάρκεια της Βικτωριανής εποχής και εμπνεόταν από όσα έβλεπε να συμβαίνουν γύρω του, ασχολούμενος κυρίως με τα κακώς κείμενα και τα παρελκόμενα της εκβιομηχάνισης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ιστορίες του είναι καταθλιπτικές, καθώς ο κοινωνικός του σχολιασμός συνοδεύεται πάντα από ένα ιδιαίτερα καυστικό χιούμορ. 

Αυτό που είναι όμως πολύ εντυπωσιακό είναι η ίδια η ζωή του συγγραφέα. Ψάξαμε, λοιπόν, και βρήκαμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία και ιδιοτροπίες που είχε ο Dickens και τα οποία θεωρούμε πως θα σε ενδιαφέρουν κι εσένα αν τον αγαπάς από παιδί, όπως εμείς. 

 

1. Είχε κοράκια ως κατοικίδια ζώα 

Ο Dickens θαύμαζε πολύ τα κοράκια για την ευφυΐα τους. Είχε μάλιστα διάφορα κοράκια κατά τη διάρκεια της ζωής του ως κατοικίδια (πράγμα εντελώς ασυνήθιστο). Λέγεται πως από ένα από αυτά τα κοράκια, το οποίο είχε ονομάσει Grip εμπνεύστηκε ο Edgar Allan Poe το ποίημα του Το Κοράκι.

2. Θεωρείται ένας ήρωας της εποχής του 

Ο Dickens φαίνεται πως ήταν πολύ ευαισθητοποιημένος κοινωνικά, αν διαβάσει κανείς τα βιβλία του, αλλά η ζωή του αποδεικνύει ότι ήταν και πολύ θαρραλέος. Κάποτε βρέθηκε ανάμεσα στους επιζώντες ενός τροχαίου ατυχήματος, όπου ένα τραίνο εκτροχιάστηκε και όλα τα βαγόνια, εκτός από το δικό του, έπεσαν από μια γέφυρα. Ο ίδιος φρόντισε τους τραυματίες και μάλιστα έτρεξε στα συντρίμμια να αναζητήσει το χειρόγραφο που είχε αφήσει μέσα στο βαγόνι του. 

3. Λέγεται πως ίσως να έπασχε από επιληψία 

Δεν το ξέρουμε με βεβαιότητα, αλλά ο συγγραφέας βάσιζε πάντα τους χαρακτήρες του στην πραγματική ζωή. Αρκετοί εξ’αυτών έπασχαν από επιληπτικές κρίσεις και η ακρίβεια με την οποία περιγράφει την ασθένεια, έχει οδηγήσει πολλούς αναλυτές στη θεωρία ότι έπασχε και ο ίδιος από επιληψία. 

 

4. Το τελευταίο του βιβλίο παραμένει ένα μυστήριο 

Το 1870, ο Dickens πεθαίνει και αφήνει μισοτελειωμένη την τελευταία του ιστορία. Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για μια ιστορία μυστηρίου, όπου ποτέ δε θα μάθουμε ποιος έκανε τον φόνο. Αυτό ενέπνευσε πολλούς μεταγενέστερους συγγραφείς, οι οποίοι αποπειράθηκαν να ολοκληρώσουν αυτήν την ιστορία, δίνοντας το δικό τους τέλος. 

5. Η  Κοκκινοσκουφίτσα ήταν μια από τις βασικές του επιρροές

Μια από τις αγαπημένες του ιστορίες, ως παιδί, ήταν η γνωστή σε όλους μας, Κοκκινοσκουφίτσα. Κάποτε, μάλιστα, δήλωσε πως αυτή η ιστορία αποτέλεσε ένα από τα βασικά εναύσματα που τον οδήγησαν να ασχοληθεί με τη συγγραφή. 

6. Είχε κρυφό δωμάτιο στο σπίτι του

Όπως ακριβώς στις ταινίες, στο σπίτι του Dickens υπήρχε κρυφό δωμάτιο. Με επενδυμένη πόρτα βιβλιοθήκη, το σπίτι του έκρυβε ένα δωμάτιο, μόνο για τον ίδιο και πολύ εκλεκτούς καλεσμένους. 

7. Πίστευε στα φαντάσματα 

Όπως και πολλοί άλλοι στην εποχή του, πίστευε και ο ίδιος στα φαντάσματα και τα υπερφυσικά πλάσματα. Άλλωστε τα συμπεριελάμβανε και στα βιβλία του, με γνωστότερα εκείνα που επισκέπτονται τον Εμπενίζερ Σκρουτζ στο βιβλίο του Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων. Ήταν επίσης μέλος ενός κλειστού κλαμπ Φαντασμάτων, μαζί με τον φίλο του και συγγραφέα του Sherlock Holmes, Arthur Conan Doyle. 

Με τέτοιο καιρό σίγουρα ταιριάζει ένα ζεστό τσάι και ένα πολύ  καλό και σκοτεινό παραμύθι, όπως αυτά του Dickens. 

Βρείτε τα όλα εδώ!