Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, το αποκηρυγμένο μυθιστόρημα

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είναι με βεβαιότητα ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, όχι μόνο για την ισπανόφωνη λογοτεχνία αλλά και παγκοσμίως. Γεννιέται στις 6 Μαρτίου 1927 στο μικρό χωριό Αρακατάκα της Κολομβίας και πεθαίνει στις 17 Απριλίου 2014 στο Μεξικό. Παρόλο που ήταν ένας από τους κύριους εκπροσώπους του ρεαλισμού, δημιούργησε ταυτόχρονα έναν λογοτεχνικό λόγο και έναν κόσμο γεμάτο έντονη φαντασία, συμβολισμούς και ποιητική ομορφιά.

Τα μεγάλα έργα 

Από το "Εκατό χρόνια μοναξιά", το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, έως το "Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου" και  το "Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας", τα οποία αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και την πολιτική πραγματικότητα της Λατινικής Αμερικής, ο Μάρκες διαβάζεται και θα διαβάζεται από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για πολλά χρόνια ακόμα.

Πέρα από τη λογοτεχνική του καριέρα, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και σεναριογράφος, ενώ είχε στενές σχέσεις με πολιτικές φυσιογνωμίες όπως ο Φιντέλ Κάστρο. Η αντιπαράθεσή του με την αμερικανική κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση της είσοδός του στις Ηνωμένες Πολιτείες για πολλά χρόνια.

Μέχρι τον Αύγουστο

Το έργο του έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με την απόφαση των γιων του να δημοσιεύσουν το μυθιστόρημα "En agosto nos vemos”, Τα λέμε τον Αύγουστο, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Παρά την επιθυμία του πατέρα τους να μην κυκλοφορήσει, το βιβλίο ανοίγει ένα ενδιαφέρον ηθικό δίλημμα σχετικά με την πνευματική κληρονομιά και τον σεβασμό προς τη θέληση του συγγραφέα.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Γκαρσία Μάρκες είχε εκφράσει την επιθυμία του να καταστραφεί το έργο αυτό με τον θάνατό του. Ωστόσο, η οικογένειά του αποφάσισε να δημοσιεύσει το μυθιστόρημα. 

Το ηθικό δίλημμα

Το γεγονός ότι ο συγγραφέας δεν κατέστρεψε το έργο αυτό προτού εκφραστεί η επιθυμία του να μην κυκλοφορήσει μπορεί να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στη σκέψη του συγγραφέα ή μια αναγνώριση της σημασίας του έργου από την ίδια την οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση να δημοσιευθεί το μυθιστόρημα παρά την επιθυμία του συγγραφέα δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με την ηθική πλευρά της κατάστασης. Μήπως αυτό αποτελεί πράξη προδοσίας προς τον συγγραφέα και την πνευματική του κληρονομιά; Ή μήπως αντιπροσωπεύει την προσπάθεια να διατηρηθεί και να εκτιμηθεί η κληρονομιά του συγγραφέα από το κοινό; Πόσο βαρύνουσα είναι η άποψη του καλλιτέχνη για το έργο του, εφόσον αυτό περνάει πλέον στην αιωνιότητα; 

Πέραν αυτού του ηθικού διλήμματος, το έργο αυτό ανοίγει τον δρόμο για μια νέα κατηγορία ανάλυσης του λογοτεχνικού έργου του Γκαρσία Μάρκες. Με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται για τη διαδικασία δημιουργίας του μυθιστορήματος και τις δηλώσεις των γιων του συγγραφέα, οι αναγνώστες μπορούν να εξερευνήσουν περαιτέρω τις θεματικές και το ύφος που χαρακτηρίζουν το έργο του Γκαρσία Μάρκες.

 

Εμείς θα θέλαμε και τη δική σας άποψη, αλλά η δική μας θέληση να ανακαλύψουμε νέες πτυχές της ψυχής και της γραφής του συγγραφέα είναι δεδομένη. 

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες παραμένει ένας σημαντικός μεταφραστής της ανθρώπινης εμπειρίας και της κοινωνικής πολυπλοκότητας, κάθε βιβλίο είναι συναρπαστικό με έναν μοναδικό τρόπο και αυτό το βιβλίο σίγουρα αξίζει μια ανάγνωση. 

Βρείτε τα έργα του παρακάτω.