Edgar Allan Poe: Ο μετρ του μυστηρίου και το παράξενο τέλος του

Ο Edgar Allan Poe, ένας από τους πιο σημαντικούς και μυστηριώδεις συγγραφείς του 19ου αιώνα, συχνά περιγράφεται ως ο "πρόγονος της μακάβρας λογοτεχνίας." Τα έργα του, γεμάτα σκοτεινή φαντασία, ανατριχίλες και ψυχολογικές αναλύσεις, έχουν επηρεάσει αμέτρητους συγγραφείς και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Ο Poe, ωστόσο, δεν ήταν μόνο ένας λογοτέχνης που σημάδεψε την ιστορία για το έργο του, αλλά και ένας άνθρωπος με μια πολύπλοκη ζωή, γεμάτη αναταράξεις, προσωπικές αναζητήσεις και μυστήρια.

Πέρα από το μακάβριο λογοτεχνικό του έργο, η ζωή του Edgar Allan Poe ήταν σύντομη και σε μεγάλο βαθμό δυστυχισμένη. Αφότου η νεαρή σύζυγός του, η Virginia, προσβλήθηκε από φυματίωση το 1842 και πέθανε πέντε χρόνια αργότερα, ο Poe φαίνεται ότι βυθίστηκε σε μια ατελείωτη εξαρτηση από το αλκοόλ.

Το καλοκαίρι του 1849, βρισκόταν στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, όπου ζήτησε σε γάμο την παλιά φίλη του, την Elmira Shelton. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1849, ο Poe αναχώρησε από το Ρίτσμοντ, με προορισμό  τη Φιλαδέλφεια. Τα στοιχεία σχετικά με τις πράξεις και την τοποθεσία του τις επόμενες μέρες παραμένουν αβέβαια, αλλά στις 3 Οκτωβρίου, ένας περαστικός παρατήρησε τον Poe συντετριμμένο σε μια ιρλανδική παμπ στη Βαλτιμόρη.

Όταν έφτασε ο φίλος του Poe, ο δρ. Joseph Snodgrass, βρήκε τον συγγραφέα σε κατάσταση πλήρους μέθης, φορώντας φθηνά ρούχα. Τον μετέφερε στο Washington College Hospital, όπου και πέθανε νωρίς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου. Οι τελευταίες λέξεις του λέξεις ήταν "Κύριε, βοήθα την καημένη μου ψυχή."

Ο θάνατος του Poe αποτελεί ένα μυστήριο εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένο πιστοποιητικό θανάτου, και κάποια τοπική εφημερίδα ανέφερε ως αιτία θανάτου του Poe τη "συμφόρηση του εγκεφάλου," που αποτελούσε ευφημισμό για δηλητηρίαση από αλκοόλ.

Λίγο μετά τον θάνατό του, ο Rufus Griswold, λογοτεχνικός αντίπαλος του Poe, έγραψε μια νεκρολογία στην οποία τον χαρακτήρισε ως έναν ηθικά κατεστραμένο, μεθύστακα γυναικά. Καθώς ο Griswold έγραψε επίσης την πρώτη βιογραφία του Poe, η προκατάληψη του σχημάτισε τη βάση της εικόνας του Poe στην κοινή γνώμη, αν και αργότεροι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκδοση του Griswold για τον Poe ήταν εξόχως υπερβολική.

Εκτός από τον αλκοολισμό, ιστορικοί και βιογράφοι έχουν προτείνει εναλλακτικές αιτίες θανάτου, από ελκώδεις βλάβες στον εγκέφαλο, επιληψία και φυματίωση μέχρι χολέρα, σύφιλη, ακόμα και λύσσα.

Ο συγγραφέας ορισμένων από τις σημαντικότερες τρομακτικές ιστορίες όλων των εποχών, είχε και ο ίδιος ένα τρομερά λογοτενχικό και μυστηριώδες τέλος, όπως ίσως και να επιθυμούσε. Το Κοράκι, Ο Χρυσός Σκαραβαίος, Τα ποιήματα, Το πηγάδι και το εκκρεμές είναι μονάχα κάποια από τα έργα του που λατρεύουμε και διαβάζουμε ξανά και ξανά. 

 

Βρες τα όλα εδώ.