Στέφανος Ξενάκης: Η χαρά έρχεται με το μοίρασμα...

Είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς και επιτυχημένους Έλληνες συγγραφείς, αφού κάθε βιβλίο του εξαφανίζεται σε χρόνο ρεκόρ από τα ράφια. Λίγο πριν τις γιορτές και την αλλαγή του χρόνου έχουμε σίγουρα ανάγκη λίγη από τη θετική του σκέψη.

 

Ποια είναι η σημασία της διατή­ρησης της φαντασίας μας ή της επαγρύπνησής της για το ευ ζην;

Συναίσθημα, φαντασία, δημιουρ­γικότητα, ευνσυναίσθηση, αυτοε­κτίμηση, αγάπη και άλλα πολλά τα έχουμε μάθει ως «soft skills». Κι όμως είναι τα hard skills για τη ζωή. «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση», είχε πει ο Einstein. Πρό­σφατα άκουγα μια συνέντευξη του Simon Sinek: «Κάποια στιγμή έκανε τη ρητορική ερώτηση: “Τι τελικά θα είναι πιο χρήσιμο για τα παιδιά μας όταν μεγαλώσουν; Η ικανότητα να κάνουν ξεκάθαρες, ειλικρινείς και συ­χνά άβολες συζητήσεις ή η τριγωνο­μετρία;”». Ο καθένας ας απαντήσει για τον εαυτό του.

 

Το να βελτιώνω τον εαυτό μου ση­μαίνει να επιδιώκω να σκέφτομαι το σύνολο πριν σκεφτώ το εγώ; Μπορεί να εξελιχθεί κανείς, τελικά, μονάχα ως μονάδα;

Το να είμαι καλά με μένα, το να με φροντίζω και να με εξελίσσω είναι εξαιρετικά σημαντικό. «Κάθε φορά που μαθαίνω κάτι καινούριο, ο εαυτός μου λέει ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», λέω σε κάποιο σημείο στο ΝΑΙ. Για μένα το να δουλεύω με το μέσα μου είναι απαραίτητη, αλλά όχι ικανή συν­θήκη για την ευζωία μου. Εάν δεν βοηθήσω, εάν δεν μοιραστώ, εάν δεν συνδεθώ, θα κρατήσω όλα τα συγκεκριμένα ΔΩΡΑ μόνο για μένα. Πόσο μίζερο είναι να ζει κανείς έτσι. Η χαρά έρχεται με το μοίρασμα. Ντοπαμίνη, σερετονίνη, ωκυτοκί­νη είναι οι νευροδιαβιβαστές της αγάπης. Το καλύτερο φαρμακείο είναι μέσα μας και είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο. «Εάν θέλεις να είσαι χαρούμενος, κάνε κάποιον άλλο χαρούμενο», λέει ο Δαλάι Λάμα. «Ξεκίνα από σένα», θα πρόσθετα εγώ, αλλά μη μείνεις σε σένα.

 

Τα Χριστούγεννα και ιδίως η Πρωτοχρονιά είναι περίοδοι αναδιοργάνωσης. Πώς πρέπει να διαμορφώσουμε τη λίστα στόχων μας, έτσι ώστε να επιτευχθούν έστω κάποιοι;

Δεν είναι ούτε η 1η του μηνός ούτε τα Χριστούγεννα ούτε η μέρα των πανελληνίων εξετάσεων οι μέρες που κρίνουν τη ζωή μας. Κάθε μέρα που ζούμε είναι η μέρα που κρίνει τη ζωή μας. Κάθε μέρα είναι αφορμή για νέα ξεκινήματα, πιο πολύ όμως για συνέπεια λόγων και έργων για τον καθένα μας. Ο μόνος που στο τέλος θα μας αξιολογήσει είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Πιστεύω πολύ πιο πολύ στη δέσμευση και στη συνέπεια απέ­ναντι στον ίδιο μας τον εαυτό. Κάπου είχα διαβάσει ένα ωραίο: «Discipline will take you to places motivation cannot».

 

Tι είναι το διάβασμα για εσάς και ποια είναι τα βιβλία που σας έχουν μείνει αξέχαστα;

Διάβασμα είναι ένα συνεχές ταξίδι έξω, αλλά πιο πολύ μέσα. Διάβασμα για μένα είναι ίσως η εποικοδομητικότερη συνήθεια για την ψυχή, αλλά και για το σώμα μου. Καταλαβαίνω ότι δεν είμαι καλά, όταν διαπιστώνω ότι έχω μέρες να διαβάσω, γι’ αυτό και πλέον διαβάζω κάθε μέρα. Κάθε χρόνο ξαναδιαβά­ζω κάποια βιβλία. Και κάθε χρόνο που τα ξαναδιαβάζω είναι σαν να τα διαβάζω για πρώτη φορά. Τον Προφήτη του Gibran, την Ασκητική του Καζαντζάκη και το Think & Grow Rich του Napoleon Hill.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗ