Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού : Φιληθείτε, διώχνει το στρες!

Ένα φιλί έχει τόσες πολλές αναγνώσεις και κρύβει μέσα του τόσες πολλές αναμνήσεις...

Το πρώτο σου φιλί ήταν σίγουρα αμήχανο, πολλά επόμενα ήταν παθιασμένα.

Κάποτε κάποιος ή κάποια σου έδωσε ένα τρομερά απογοητευτικό φιλί και κάποιος ένα συγκλονιστικό.

Κάποτε ένιωσες σαν την Vivien Leigh, όταν την φιλάει με μνημειώδη τρόπο ο Cary Grant στο Όσα παίρνει ο Άνεμος.

Το φιλί είναι πολύ πιο ευεργετικό από ό,τι φαντάζεσαι, γι' αυτό κιόλας έχει ειδική μέρα για τον εορτασμό του. Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιουλίου δεν είναι το ίδιο γνωστή και εμπορική όσο εκείνη του Αγίου Βαλεντίνου, είναι όμως το ίδιο σημαντική. 

Για να δούμε ποιες είναι μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες του φιλιού: 

  1. Μειώνει το στρες, καθώς μειώνει την κορτιζόλη και αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. 
  2. Αποτελεί άσκηση για τους μύες του προσώπου! Ενεργοποιεί έως και 30 μύες, επομένως είναι η σωστή συνταγή για να διατηρήσετε αυτούς τους μύες γυμνασμένους. 
  3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού με την ανταλλαγή των 80 εκατομμυρίων βακτηρίων που ανταλλάσσουμε με το σύντροφο ή την σύντροφο μας όταν φιλιόμαστε, έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί μηχανισμό εξάπλωσης της ανόσιας. 
  4. Το φιλί απελευθερώνει την τοξίνη της αγάπης: την οξυτοκίνη και μας βοηθά να αναπτύξουμε πιο εύκολα το συναίσθημα της αγάπης, της εμπιστοσύνης και της οικειότητας με το ταίρι μας. 

Στη λογοτεχνία το φιλί έχει περιγράφει με πάρα πολλούς τρόπους, έχει υμνηθεί και έχει αναλυθεί σε πάρα πολλά διαφορετικά πλαίσια. Έχει ενηλικιώσει παιδιά, έχει απελευθερώσει ανθρώπους, έχει υπάρξει το έναυσμα ιστορικών ερώτων. 

Για τους ρομαντικούς και για εκείνους που θέλουν φέτος να διαβάσουν υπέροχες κλασικές και σύγχρονες ερωτικές ιστορίες, αλλά και  αναλύσεις, συγκεντρώσαμε κάποιες προτάσεις βιβλίων που δεν πρέπει με τίποτα να προσπεράσεις. 

Ο έρωτας είναι παιχνίδι μωρό μου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, εκδόσεις Διόπτρα 

Η ηρωίδα είναι μια από τις συνηθισμένες περιπτώσεις που έλαβε την πάγια εντολή να σπουδάσει, να γίνει ένα αξιοπρόσεχτο μέλος της αγέλης και, αν είναι δυνατόν, ο αρχηγός της. Όλα τα άλλα μοιάζανε μόνο με χάσιμο χρόνου. Κι έτσι βρέθηκε φοιτήτρια στα Εξάρχεια, στα μπαρ, στις καταλήψεις και στη γεμάτη ελπίδες εποχή για επανάσταση, να σπαταλάει τη μοναδική περιουσία του ανθρώπου: τον χρόνο. Μην ξέροντας προς τα πού να πορευτεί, κατευθύνθηκε προς έναν έρωτα, που τον λέγανε Βασίλη. Εκεί πάνω κούμπωσε όλες τις ελπίδες για τα δύσκολα ερωτήματα της ύπαρξης.

Κράτα το φιλί, Σύντομα μαθήματα για τον έρωτα, Massimo Recalcati, εκδόσεις Κέλευθος

Μια σειρά επτά σύντομων μαθημάτων, που διερευνούν το μυστήριο και το θαύμα του έρωτα: από το τυχαίο γεγονός της συνάντησης έως και το γεγονός του τέλους ή της διάρκειας του έρωτα· διάρκεια που είναι μυστηριώδης και θαυμαστή, όπως το γεγονός κάθε πρώτης συνάντησης.

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης, Μίλαν Κούντερα, Εκδόσεις Εστία 

Στην "Αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης", το γνωστότερο ίσως μυθιστόρημα του Κούντερα, έπειτα από το "Αστείο" που τον καθιέρωσε διεθνώς, ο συγγραφέας, με φόντο τη νεότερη πολιτική ιστορία και πρόσχημα μια πολυδαίδαλη ερωτική σχέση, μας ξεναγεί στην περιπέτεια της ανθρώπινης ύπαρξης, με συνομιλητές του τον Παρμενίδη, τον Νίτσε, τον Μπετόβεν κ.ά. Με το γνωστό χιούμορ και τον πικρό σαρκασμό του μας μιλά για τον έρωτα και το σεξ, για την ασύμπτωτη γλώσσα των εραστών, το αισθητικό αλλά και το πολιτικό κιτς, καθώς και για τις πάσης φύσεως επιταγές, τα «πρέπει» που καθορίζουν την ανθρώπινη ζωή, κάνοντας όλο και πιο ασήκωτο το βάρος της ελαφρότητάς της.

Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι, Ντέιβιντ Χ. Λόρενς, Σμυρνιωτάκης Κλασικά

Σε ένα από τα πλέον σκανδαλώδη έργα της εποχής του, τον Εραστή της λαίδης Τσάτερλι, ο Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρενς τολμά να περιγράψει τις σεξουαλικές συνευρέσεις ενός παράνομου ζευγαριού, αλλά ταυτόχρονα και να μιλήσει για την ανάγκη τους να βιώσουν την ολοκληρωτική τους ένωση μέσω του σώματος,του νου και της ψυχής. Δεν ήταν μόνο οι αισθησιακές περιγραφές και το λεξιλόγιο που αναστάτωσαν το αναγνωστικό κοινό τότε, αλλά και η σχέση ταμπού ανάμεσα σε μια λαίδη και τον υπάλληλο του συζύγου της, έναν άνθρωπο κατώτερης κοινωνικής τάξης.Στις μέρες μας το έργο αποτελεί ορόσημο της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Για τον έρωτα, Τσαρλς Μπουκόφσκι, Εκδόσεις Πατάκη 

Ποιήματα αφοπλιστικής ειλικρίνειας και αιχμηρού χιούμορ, γραμμένα με πηγαίο πάθος και συγκινητική ευθύτητα. Ο Τσαρλς Μπουκόβσκι γράφει για τον έρωτα, τη λαγνεία και την επιθυμία σε πρώτο πρόσωπο, άλλοτε με σκληρότητα και κυνισμό, άλλοτε με ευαισθησία και τρυφερότητα, και σκιαγραφεί, έτσι, τις πολλαπλές εκδοχές του ερωτευμένου ανθρώπου.

Πόσα πολλά είναι τα βιβλία για τον έρωτα, δε θα μπορούσαμε καν να υπολογίσουμε ! 

Βρείτε αυτά κι άλλα πολλά παρακάτω !