Facebook Pixel

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΑΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΣΤΗΣ
Ειδική Τιμή 11,70 € was 13,00 €
SKU
BK321567-1
Αποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη

Τα ταξίδια στη Μεσόγειο είναι δύσκολα στις μέρες της πανδημίας και το βιβλίο αυτό προτείνει μια φυγή. Περιηγείται με σκίτσα και κείμενα τις μεγάλες και μικρές μεσογειακές πόλεις, αναζητώντας την ομορφιά της αστικότητας.
Αναζητά τις ποιότητες και την αίσθηση του οικείου στις πλατείες, στους δρόμους, στις αγορές, στα ταβερνάκια, στα καφενεία και στους ταρσανάδες. Αυτά συγκροτούν τη μεσογειακή αστικότητα στους οικισμούς της ενδοχώρας και των νησιών με την πυκνοκτισμένη κοσμοπολίτικη ιστορικότητα.
Χωρίς νοσταλγία γι' αυτό που χάνεται, 173 σκίτσα σε δεκάδες αστικά τοπία από δέκα μεσογειακές χώρες (Μαρόκο, Πορτογαλία, Ισπανία, Νότια Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τυνησία, Αίγυπτο, Τουρκία, Κύπρο) και τέσσερεις της "ευρύτερης" Μεσογείου (Αυστρία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Βέλγιο) κρατούν χαραγμένη στο χαρτί την εικόνα του τόπου και την απόλαυση της στιγμής. Αποτελούν μια διαφορετική ματιά στις παλιές μεσογειακές πόλεις οι οποίες, σε συνέχεια με την κατασκευασμένη ύπαιθρο, εκπέμπουν την μοναδική αστική ατμόσφαιρα.
Τα σκίτσα απεικονίζουν τις πολλαπλές εκδοχές της μεσογειακής αστικότητας και διασώζουν κάτι από το χρώμα, τους ήχους, τις φωνές και τα αρώματα αυτών των τόπων. Αυτά που νιώθει και απολαμβάνει ο επισκέπτης, που τον διαπερνούν, και κάποτε του αποτυπώνονται στο μυαλό. Έτσι, μέσα από τα σκίτσα του Κωστή Χατζημιχάλη, ξαναζούμε στους τόπους αυτούς με τους ανθρώπους τους, αναπνέουμε τον αέρα τους.
Τα σκίτσα δεν είναι επεξεργασία φωτογραφιών- όλα έχουν γίνει επιτόπου, άλλα σε ειδικά σημειωματάρια και άλλα σε απλά μπλοκ ή διαθέσιμα χαρτιά. Αποτελούν την παράπλευρη ωφέλεια των ταξιδιών του συγγραφέα στη Μεσόγειο από το 1963 μέχρι το 2020, τότε που δεν είχαμε πανδημία, δεν φορούσαμε μάσκες και κάναμε ταξίδια. Συγκροτούν ένα είδος γεωγραφικού-πολεο-αρχιτεκτονικού ημερολογίου και, μαζί με τα κείμενα που τα συνοδεύουν, συνθέτουν ένα ευχάριστο ανάγνωσμα και ένα διαφορετικό εργαλείο γνώσης και προσέγγισης του χώρου για όλες και όλους.

Προσωπικό: Εισαγωγή στην εκτός εμπορίου έκδοση του 2006
Άνοιγμα σ' αυτή την έκδοση
Δρόμοι και αγορές
Πλατείες και πλατώματα
Πέτρινα κτίσματα: Η τέχνη και ο μόχθος των μαστόρων
Ύφη και αναλογίες από κοντά
Πόλεις και χωριά
Η μεσογειακή εξαίρεση της Ερμούπολης
Και μια παρατήρηση για τη Λισαβόνα
Νησιά
Καφενεία, ζαχαροπλαστεία, ταβερνάκια
Κατασκευασμένη ύπαιθρος, φύση και η έννοια του "απέναντι"
Επέκεινα της αστικότητας
Ευρετήριο τοπωνυμίων
Ευρετήριο ονομάτων

Περισσότερες Πληροφορίες
ΣυγγραφέαςΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΣΤΗΣ
ΕκδότηςΝΗΣΟΣ
Barcode9789605891398
ISBN978-960-589-139-8
Σελίδες208
Έτος παραγωγής2021
Ημερομηνία κυκλοφορίας13 Μαΐ 2021
ΔιαθεσιμότηταΑποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη
Γράψτε τη Δική σας Αξιολόγηση
Αξιολογείτε:ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΑΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Η Βαθμολογία σας
Back to Top