4+1 βιβλία για το Μάρτιο

Ο φετινός Μάρτιος ξεκίνησε με πολύ κρύο, αρκετά στενάχωρες εικόνας και δυστυχώς τίποτα δεν θυμίζει ακόμα άνοιξη. Ίσως ένα καλό βιβλίο είναι μια από τις μοναδικές διεξόδους από την πίεση της καθημερινότητας. Βιβλία γεμάτα έμπνευση που θα μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε και να νιώσουμε λίγο καλύτερα, ξεχνώντας τα θλιβερά γεγονότα που μας περιβάλλουν. Άλλωστε αυτή είναι η μαγεία της λογοτεχνίας, η ικανότητά της να μας μεταφέρει σε μια μόνο στιγμή σε κάποιον άλλο κόσμο.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα βιβλία που ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε για το μήνα Μάρτιο.

Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο, Άνταμ Σιλβέρα, εκδόσεις Διόπτρα

Ο Άνταμ Σιλβέρα στο μυθιστόρημα  του Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα μας υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει ζωή χωρίς θάνατο, αγάπη χωρίς απώλεια και ότι είναι δυνατόν από τη μία στιγμή στην άλλη να αλλάξει αναπάντεχα όλος μας ο κόσμος.  Ο Ματέο και ο Ρούφους είναι εντελώς άγνωστοι, αλλά, για διαφορετικούς λόγους, και οι δύο θέλουν να κάνουν έναν νέο φίλο. Έχουν μόνο είκοσι τέσσερις ώρες. Μέσα από την εφαρμογή Ο Τελευταίος Φίλος, ο Ρούφους και ο Ματέο πρόκειται να συναντηθούν για την τελευταία μεγάλη περιπέτεια· να ζήσουν μια ολόκληρη ζωή μέσα σε μια μέρα… Μια πολύ τρυφερή και συγκινητική ιστορία για τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων που θα σας καθηλώσει.

 

Η Πτώση, Τ. Τζ. Νιούμαν, εκδόσεις Κάκτος

Μόλις επιβιβαστήκατε σε μια πτήση προς Νέα Υόρκη. Υπάρχουν άλλοι 143 επιβάτες. Αυτό που δεν γνωρίζετε είναι ότι 30 λεπτά πριν την πτήση η οικογένεια του πιλότου έπεσε θύμα απαγωγής. Για να ζήσει η οικογένειά του, πρέπει όλοι οι επιβάτες της πτήσης σας να πεθάνουν. Ο μόνος τρόπος για να σωθεί η οικογένειά του είναι να ακολουθήσει ο πιλότος τις εντολές και να ρίξει το αεροπλάνο. Καλή πτήση!” Ένα βιβλίο που κόβει την ανάσα και μια ιστορία που μας κρατά σε αγωνία από την πρώτη έως την τελευταία φράση. Το βιβλίο του Νιούμαν είναι σίγουρα ένα mustread για τους λάτρεις της δράσης!

 

Ο δράκος δεν χορεύει, Λαβλέις Ερλ, εκδόσεις Oposito

Στο βιβλίο της η Ερλ Λαβλεις, Ο δράκος δε χορεύει, μας μεταφέρει στο Τρινιδάδ της Καραϊβικής και συγκεκριμένα στον Λόφο, μια φτωχογειτονιά στα περίχωρα της πρωτεύουσας, Πορτ οφ Σπέιν. Εκεί, κάτω ακριβώς από τη μύτη του εχθρού, όπου «ο ήλιος δύει στην πείνα και ανατέλλει στις λακκούβες των δρόμων», εκτυλίσσεται η άπραγη καθημερινότητα όσων αρνήθηκαν «να τους αλέσει ο μύλος της αποικιοκρατικής μηχανής και να τους ξεράσει σε κόκκους ζάχαρης, κακάο και ψίχα καρύδας». Με κεντρικό πρόσωπο τον Άλντρικ, που ερωτεύεται παράφορα τη σαγηνευτική Σύλβια και ριζοσπαστικοποιείται πολιτικά φτάνοντας μέχρι την ένοπλη δράση, παρακολουθούμε τις αντιφάσεις και τα διλήμματα μιας μετααποικιακής κοινωνίας σε μετάβαση… που ζει και ονειρεύεται σε ρυθμούς καλύψο.

 

Γείρε Πέσε Σήκω, Τζον ΜακΓκρέγκορ, εκδόσεις Άγρα

Όταν μια ερευνητική αποστολή στην Ανταρκτική πηγαίνει στραβά, οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες – τόσο για τους ανθρώπους που εμπλέκονται όσο και για τις οικογένειές τους στην πατρίδα. Ο Ρόμπερτ «Ντοκ » Ράιτ, ένας βετεράνος της επιτόπιας έρευνας στην Ανταρκτική, έχει τα στοιχεία για το τί συνέβη, αλλά δεν μπορεί πλέον να τα εκφράσει. Όσο η Άννα, η γυναίκα του, πλοηγείται στα δύσκολα τοπία της νέας της ζωής φροντίζοντάς τον, ο Ρόμπερτ αναγκάζεται να μάθει έναν ολόκληρο καινούργιο τρόπο για να υπάρχει στον κόσμο. Ο βραβευμένος συγγραφέας Τζον ΜακΓκρέγκορ επιστρέφει με ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που με υπνωτιστικό και τρυφερό τρόπο εξιχνιάζει την έννοια του ηρωισμού και εξερευνά την ακατάβλητη παρόρμηση του ανθρώπου να πει τις ιστορίες του – ακόμα και όταν ο κόσμος τον προδίδει. Ένας στοχασμός για τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αυτοθυσία και τον εγωισμό, το Γείρε Πέσε Σήκω είναι η ιστορία για το υποτιμημένο, παραγνωρισμένο κουράγιο που χρειάζεται ίσως μόνο και μόνο για να βγάλεις τη μέρα.

 

Οι Περιπέτειες του Βαρόνου Μινχάουζεν, Μπύργκερ Γκοντφρίνγ Αουγκουστ, Σμυρνιωτάκης Κλασικά

Ο πιο διάσημος ψεύτης βαρόνος αφηγείται  τις περιπέτειές του και καταπλήσσει το κοινό του με τα κατορθώματά του. Από τη στεριά ως τη θάλασσα και από τα έγκατα της Γης μέχρι τη Σελήνη, ο Μινχάουζεν έχει να πει πολλά για τις περιπλανήσεις του. Και αλίμονο σε όποιον αμφισβητήσει τα λεγόμενά του! Μια εκδοτική καινοτομία, μια σύγχρονη, πολυτελής σειρά εμβληματικών έργων, από τους σημαντικότερους συγγραφείς όλων των εποχών. Τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας χωρίς περικοπές, με έγχρωμη εικονογράφηση και διανθισμένα με επεξηγηματικά κείμενα που παρουσιάζουν την εποχή στην οποία γράφτηκαν αλλά και την επίδρασή τους στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Βρείτε αυτά κι άλλα πολλά μόνο εδώ

και...

Ταξιδέψτε κι εσείς με ένα βιβλίο !