Λογοτεχνία Μαρτίου: Τα μυθιστορήματα που ξεχώρισαν

Μπήκε ο Μάρτιος και εμείς συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι, αλλά όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα νέα βιβλία συνεχίζουν να κυκλοφορούν, να μας συνοδεύουν και να μας ταξιδεύουν, τη στιγμή που δυστυχώς εμείς δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε.

Αξιόλογες νέες κυκλοφορίεςέφτασαν και σίγουρα θα μας συναρπάσουν. Οι νέες εκδόσεις σε ελληνική και ξένη πεζογραφία φανερώνουν την αδιάκοπα δημιουργική φάση στην οποία βρίσκεται ο χώρος του βιβλίου. 

                                    

Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε τις προτάσεις του greekbooks.gr γι αυτόν το μήνα: 

 

-             Το γυάλινο ξενοδοχείο, Emily St. John Mandel,Εκδόσεις Ίκαρος

Σε αυτή τη συναρπαστική ιστορία κρίσεων και επιβίωσης, η Emily St. John Mandel φωτίζει αθέατες πλευρές ενός μωσαϊκού που το συνθέτουν τα παραπήγματα των αστέγων, τα υπόγεια κλαμπ, η διεθνής ναυτιλία, οι παροχές των πολυτελών ξενοδοχείων, η ζωή σε μια ομοσπονδιακή φυλακή.

 

-             Η πλεξούδα, Colobani LeticiaΕκδόσεις Πατάκη

Στην Πλεξούδα διασταυρώνονται οι ζωές και η μοίρα τριών γυναικών που δε θα συναντηθούν ποτέ. Η πρώτη είναι η Σμίτα, η οποία ανήκει στην κάστα των Ανέγγιχτων, δηλαδή στο χαμηλότερο σκαλοπάτι της ινδικής κοινωνίας. Οι συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες ζει είναι άθλιες, όπως και η δουλειά της στα αποχωρητήρια. Έχει όμως άλλα όνειρα για τη μικρή της κόρη κι αυτό θα την οδηγήσει στο να πάρει μια παράτολμη απόφαση. Η δεύτερη είναι η Τζούλια από το Παλέρμο. Είναι αποφασισμένη να βρει λύση ώστε να μη χαθεί η βιοτεχνία του πατέρα της, που μοιάζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της αλλαγής των συνθηκών. Η τρίτη είναι η Σάρα, εξαιρετικά επιτυχημένη δικηγόρος στο Μόντρεαλ, που βλέπει τον κόσμο της να κλυδωνίζεται, μαζί με την υγεία της, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με τον κοινωνικό αποκλεισμό του εργασιακού της περιβάλλοντος όταν αποκαλύπτεται πως πάσχει από καρκίνο. Οι ιστορίες αυτών των τριών γυναικών, που καλούνται να παλέψουν ενάντια στη μοίρα τους, είναι άρρηκτα δεμένες με ένα παράξενο νήμα που κι οι ίδιες δε γνωρίζουν.

 

 

-             Αντίο Φαντάσματα, Nadia Terranova,Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Η τριανταεξάχρονη Ίντα επιστρέφει μετά από καιρό στη γενέτειρά της, τη Μεσίνα, για να βοηθήσει τη μητέρα της να ανακαινίσουν το σπίτι τους, προκειμένου να το πουλήσουν. Περιτριγυρισμένη από αντικείμενα και αναμνήσεις, η Ίντα πρέπει να αποφασίσει ποια κομμάτια του παρελθόντος θα κρατήσει και ποια θα αφήσει πίσω της. Την ίδια στιγμή, τα φαντάσματα της εφηβικής της ηλικίας μοιάζουν να αναδύονται από το παρελθόν: πριν από είκοσι τρία χρόνια, ο πατέρας της, άρρωστος από κατάθλιψη, εγκατέλειψε την οικογένειά του και εξαφανίστηκε στο πουθενά. Ξαφνικά, η μνήμη του στοιχειώνει και πάλι όχι μόνο την ύπαρξη της οικογένειάς του, μα και κάθε ρωγμή του σπιτιού, κάθε συζήτηση και σιωπή ανάμεσα σε μητέρα και κόρη. Και η Ίντα πρέπει πάση θυσία να βρει έναν τρόπο να σπάσει τα δεσμά της και να βγάλει τον πατέρα της από το προσκήνιο της ζωής της.

 

-             Ο γιός του Ιταλού, Rafel NadalΕκδόσεις Κλειδάριθμος

4 Σεπτεμβρίου 1943. Το Roma, θωρηκτό του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, αποπλέει από τη ναυτική βάση της Λα Σπέτσια, αλλά στα στενά του Μπονιφάτσιο βομβαρδίζεται από τη Λουφτβάφε. Οι επιζώντες ξεκινούν ένα ταξίδι που θα τους οδηγήσει στο Κάλντες ντε Μαλαβέγια, ένα μικρό χωριό της Καταλονίας όπου θα εγκατασταθούν σε αναμονή της επιστροφής τους στην Ιταλία. Εκεί, ο Τσίρο, ένας από τους Ιταλούς ναύτες, που σφυρίζει διαρκώς ναπολιτάνικα τραγούδια, συναντά την Τζοάνα, μια παντρεμένη γυναίκα που φυτεύει γαρίφαλα για να βρει διέξοδο από τον τελματωμένο γάμο της.

Εξήντα χρόνια αργότερα, μετά τον θάνατο της μητέρας του, ο Ματέου αποφασίζει να βρει τον άντρα που όλοι πιστεύουν ότι είναι ο πραγματικός του πατέρας.

 

-             Με το χέρι στο στήθος, Μανάκη Τζένη, Εκδόσεις Ωκεανίδα

Το νέο βιβλίο της Τζένης Μανάκη, από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, μόλις μας ήρθε, ζεστό ζεστό, από το τυπογραφείο! Έναατμοσφαιρικό μυθιστόρημα γεμάτο ταξίδια στον κόσμο, στηνψυχή, στον χρόνο, αλλά και στη μουσική και το θέατρο – τιςμεγάλες «αγάπες» της συγγραφέα. Και μ’ έναν τίτλο που επιτρέπει πολλαπλές αναγνώσεις: Με το χέρι στο στήθος. Για νασυγκρατήσεις τους ανεξέλεγκτους παλμούς της καρδιάς πουπροκαλεί η τέλεια ομορφιά ή ο αβάσταχτος ψυχικός πόνος ήακόμη και για να κρατήσεις με αγάπη κάτι πολύτιμο.

 

Βρείτε τα όλα με ένα κλίκ εδώ !

 

Καλή ανάγνωση !