Τα αστυνομικά μυθιστορήματα της χρονιάς!

Άλλη μια χρονιά πέρασε και για άλλη μια φορά τα βιβλια ήταν πολλά και σημαντικά! Για του λάτρεις του αστυνομικού μυθιστορήματος και των νουάρ ευτυχώς η εκδοτική παραγωγή ήταν εξαιρετικά πλούσια! 

Για να δούμε λοιπόν μερικά από τα αστυνομικά βιβλία που μας έκαναν φέτος εντύπωση και που θεωρούμε ότι αν δεν τα έχετε διαβάσει ακόμα θα πρέπει να μπουν στη λίστα σας για το 2022! 

Οι Κόρες του Άλεξ Μιχαηλίδης από τις εκδόσεις Διόπτρα ήταν σίγουρα ένα βιβλίο με συναρπαστική πλοκή που μας κράτησε σε ένταση από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα! Ο Έντουαρντ Φόσκα είναι δολοφόνος. Η Μαριάννα είναι βέβαιη γι’ αυτό. Όμως, δεν μπορεί να τον αγγίξει κανείς. Όμορφος και χαρισματικός, ο Φόσκα διδάσκει αρχαία τραγωδία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και λατρεύεται τόσο από το προσωπικό όσο και από τους φοιτητές του – ειδικά από τα μέλη μιας κλειστής ομάδας ευνοούμενων φοιτητριών, που είναι γνωστές ως Κόρες. Η Μαριάννα είναι μια λαμπρή αλλά και θλιμμένη ψυχολόγος η οποία αποκτά εμμονή με τις Κόρες, όταν ένα από τα μέλη τους –φίλη της ανιψιάς της, της Ζόι– βρίσκεται δολοφονημένο στο Κέμπριτζ. Έχοντας υπάρξει και η ίδια φοιτήτρια του πανεπιστημίου αυτού στο παρελθόν, δεν θα αργήσει να υποπτευθεί πως πίσω από την ειδυλλιακή ομορφιά των μεσαιωνικών κτιρίων και τις αρχαίες παραδόσεις κρύβεται κάτι απειλητικό. Και είναι πεπεισμένη πως, παρά το άλλοθί του, ο Έντουαρντ Φόσκα είναι ένοχος για τον φόνο. Γιατί όμως να βάλει στόχο μια φοιτήτριά του;
Και πώς δικαιολογείται η εμμονή του με τα Ελευσίνια Μυστήρια και το ταξίδι της Περσεφόνης –της Κόρης– στον Άδη; Όταν ανακαλύπτεται άλλο ένα πτώμα, η εμμονή της Μαριάννας να αποδείξει την ενοχή του Φόσκα βγαίνει εκτός ελέγχου, απειλώντας να καταστρέψει τόσο την αξιοπιστία της όσο και τις πιο στενές της σχέσεις. Όμως, είναι αποφασισμένη να σταματήσει αυτόν τον δολοφόνο, έστω κι αν της κοστίσει τα πάντα. Ακόμα και τη ζωή της…

Ένας από τους διασημότερους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικών βιβλίων, ο Τζό Νέσμπο δεν μας απογοήτευσε ούτε φέτος, αφου το τελευταίο του βιβλίο, ο Άρχοντας της Ζήλιας, ήταν ένα από τα πιο ευπώλητα βιβλία του 2021. ΠΟΘΟΣ. ΑΠΙΣΤΙΑ. ΖΗΛΙΑ. Επτά ιστορίες που πραγματεύονται τα πιο δυνατά ανθρώπινα συναισθήματα και ισορροπούν στο μεταίχμιο φαντασίας και πραγματικότητας μέσα από την πένα του θρυλικού Jo Nesbo.
Μια γυναίκα έχει συλλάβει το απόλυτο σχέδιο εκδίκησης απέναντι στον άντρα της που την απατάει με την καλύτερή της φίλη. Θα το ομολογήσει στον διπλανό της στη μοιραία πτήση της ζωής της. Ο αστυνόμος Νίκος Μπαλής, γνωστός ως «Άρχοντας της Ζήλιας», αναλαμβάνει να διαλευκάνει τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός Γερμανού τουρίστα στην Κάλυμνο και να λυτρωθεί από το παρελθόν του.

Συνθέτοντας με μαεστρία και συναρπαστικό τρόπο τα δύο επίπεδα της αφήγησής του, στο τελευταίο του βιβλίο Το Κόκκινο και το Φαιό, ο Μoρίς Αττιά μιλάει για την αναζήτηση της αλήθειας, τον εξτρεμισμό και τη βία, τη μεγάλη και τη μικρή Ιστορία, τις οικογενειακές σχέσεις, τον έρωτα, τη φιλία και την αφοσίωση, την κατάφαση στη ζωή και την άρνηση του θανάτου. Ο Πάκο Μαρτίνεθ, που τον γνωρίσαμε στο Μαύρο Αλγέρι, την Κόκκινη Μασσαλία, το Παρίσι μπλουζ και τη Λευκή Καραϊβική, εργάζεται ως δημοσιογράφος και ασφυκτιά μέσα στη ρουτινιάρικη ατμόσφαιρα της δουλειάς του. Νοσταλγεί τα χρόνια της δράσης, τότε που ήταν αστυνομικός. Βρισκόμαστε στο 1978- Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απάγουν τον Άλντο Μόρο. Αποσπάσματα του ημερολογίου και των επιστολών, που έγραφε ο Άλντο Μόρο κατά τη διάρκεια της κράτησής του, παρεμβάλλονται στην αφήγηση, δείχνοντας ότι εκείνος είχε συνειδητοποιήσει πως η κυβέρνηση θα τον θυσίαζε στον βωμό της αρχής "δεν διαπραγματευόμαστε με τους τρομοκράτες".
Η Λέα πέφτει θύμα ενός ύποπτου τροχαίου ατυχήματος. Ο Πάκο ρίχνεται με κέφι στην έρευνα και αυτής της υπόθεσης. Ξαναβρίσκει τα αντανακλαστικά του αστυνομικού που κάποτε υπήρξε. Όσο ο Πάκο βρίσκεται στη Ρώμη, η γυναίκα του, η Ιρέν, ανακαλύπτει καταχωνιασμένο ένα χειρόγραφο του πατέρα της που, με μυθιστορηματικό τρόπο, εξιστορεί την αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη το 1899 κατά της αντισημιτικής οργάνωσης "Η Μεγάλη Δύση της Γαλλίας", η οποία εξέδιδε και την κολοσσιαίας κυκλοφορίας εφημερίδα Ο Αντιεβραίος. Πίσω από την αφήγηση, αποκαλύπτονται σιγά σιγά οικογενειακά μυστικά που ίσως ρίξουν φως στην αυτοκτονία του πατέρα της.

Ο Ζ.Π. Μανσέτ στο προφητικό του μυθιστόρημα Νάδα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα, μιλά για μια τρομοκρατική ομάδα στο Παρίσι των αρχών του 1970 και την καταστροφική απαγωγή του Αμερικανού πρόξενου στο Παρίσι. Προαναγγέλλει με εξαιρετική οξυδέρκεια τις δράσεις των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων του β’ μισού της δεκαετίας του ’70 και αναλύσει με απρόβλεπτο τρόπο της σχέσεις κράτους και τρομοκρατίας.

Το μυθιστόρημα ο Μπράβος, του Άλαν Τρότερ εκτυλίσσεται σε μια πόλη γεμάτη απατεώνες και κακοποιούς. Ο μπράβος Μποξ και ο συνεργάτης του δέρνουν και  μαχαιρώνουν κατά παραγγελία. Κάποιο βράδυ, σ’ ένα τραπέζι πόκερ, συναντούν έναν συγγραφέα  «της κακιάς ώρας» και έναν μυστηριώδη ντετέκτιβ οι οποίοι τους εμπλέκουν σε μια ιστορία αποτρόπαιης βίας, που αφήνει πίσω της αμέτρητα πτώματα. Ο Ρ. Τσάντλερ, ο Α. Καμί, ο Φ. Ντικ και η Π. Χάισμιθ ενώνονται σε ένα εξαιρετικά φρέσκο μυθιστόρημα (The Guardian). Το απρόβλεπτο και εντυπωσιακό ντεμπούτο του Σκωτσέζου Άλαν Τρότερ (New Statesman), που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση όταν εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία (2019) και τιμήθηκε με το βραβείο Sceptre Prize.

Από την ελληνική σκηνή του αστυνομικού μυθιστορήματος δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τα παρακάτω: 

H ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ με την πρόσφατη ιστορία της παρουσιάζεται στο βιβλίο  Λάτιν Νουάρ του Ανδρέα Αποστολίδη, όπως τη φαντάζονται οι συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων : σε χώρες όπως το Μεξικό, η Κούβα, η Αργεντινή, το Περού, η Χιλή, η Κολομβία· συγγραφείς όπως ο Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ, ο Ρικάρντο Πίλια, ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, ο Λεονάρδο Παδούρα, ο Χουάν Σαστουράιν, η Κλαούντια Πινιέιρο, ο Ραμόν Δίας Ετερόβιτς, ο Λουίς Σεπούλβεδα κ.ά.· αλλά και ως απόηχος των αστυνομικών ιστοριών στο έργο άλλων, όπως ο Χουάν Χοσέ Σάερ και ο Ρομπέρτο Μπολάνιο, που συνενώνουν δύο γενιές. Στη στροφή του 20ου αιώνα και στην πορεία παγκοσμιοποίησης του αστυνομικού μυθιστορήματος, δύο τάσεις ξεχώρισαν: το Nordic και το Latin noir. Το λάτιν νουάρ έχει μεγαλύτερο λογοτεχνικό βάθος και εύρος. Κατάγεται από την έκρηξη της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας, το «μπουμ» της δεκαετίας του 1960. Το βιβλίο είναι παράγωγο της εργασίας για το ομώνυμο ντοκυμανταίρ διεθνούς παραγωγής. Οι βασικοί του εκπρόσωποι, συγγραφείς της γενιάς του 1970, έχουν αρχίσει να περνάνε στην τρίτη ηλικία, ενώ το είδος που δημιούργησαν έχει πλέον αναδειχθεί ως μια από τις πιο σημαντικές κατευθύνσεις του αστυνομικού μυθιστορήματος – μετά τον Χάμμετ και τον Τσάντλερ.

Ο Μιχάλης Χορευτάκης, με το δεύτερο μυθιστόρημά του, Τα δεσμά του Δράκου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, φαίνεται να είναι μια από τις πολλά υποσχόμενες φωνές του αστυνομικού στην Ελλάδα. Ο Μάνος Βενιέρης, ένας άνδρας που η ζωή του σημαδεύτηκε πρόσφατα από μια τραγωδία, εξαρτημένος πλέον από τα χάπια και το ποτό, αναλαμβάνει τη φύλαξη μιας πλούσιας κληρονόμου και των παιδιών της. Ώσπου ένα αποτρόπαιο έγκλημα θα τον οδηγήσει στη φυλακή ως τον μοναδικό ύποπτο.Έγκλειστος πια, προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον, με τη ζωή του να κινδυνεύει καθημερινά. Παράλληλα, ανασυνθέτει τα γεγονότα που τον οδήγησαν σε αυτή τη θέση και παλεύει να αποδείξει την αθωότητά του. Ένα ανατριχιαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με καταιγιστικό ρυθμό και συνεχείς ανατροπές. Ένα σκοτεινό παραμύθι για τον αγώνα ενός ανθρώπου να επιβιώσει, αντιμετωπίζοντας τον ισχυρότερο αντίπαλο: τον ίδιο του τον εαυτό. 

Τέλος, ο Δημήτρης Σίμος με το ψυχολογικό θρίλερ Σώσε με οδηγεί τον αναγνώστη μέσα από κρυφά μονοπάτια σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη. Με αφορμή το μνημόσυνο του πατέρα της, η Νικόλ Πομάνου, μια νεαρή καλλιτέχνις ξυλογλυπτικής, επισκέπτεται το χωριό της, το Κρυφό, για να συναντήσει τη μητέρα και τις δυο αδελφές της.
Η μικρότερη αδελφή της δεν εμφανίζεται στο καθορισμένο ραντεβού. Η εξαφάνισή της θα δοκιμάσει τους δεσμούς της οικογένειας. Για να τη σώσουν, πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μυστικά που τόσα χρόνια έκρυβαν στο Δάσος των Μανιταριών.
Την ίδια στιγμή, στον υγρότοπο του Εθνικού Πάρκου Θράκης, η αστυνόμος Λουκίδη ανακαλύπτει το παραμορφωμένο πτώμα μιας γυναίκας...
Ένα καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ αστυνομικής πλοκής που υπόσχεται να σας κόψει την ανάσα, βυθίζοντάς σας σε μια ιστορία ενοχής.

Αυτά τα αστυνομικά μυθιστορήματα ήταν μονάχα κάποια δείγματα της μεγάλης γκάμας των βιβλίων που κυκλοφόρησαν την χρονιά που τελείωσε!

Βρείτε όλα τα αστυνομικά μυθιστορήματα εδώ!

 

Καλή χρονιά με πολύ περισσότερο χρόνο για διάβασμα!