11 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη

11 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη

 

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις μελέτες του ΟΗΕ, δυστυχώς, οι γυναίκες ακόμα και σήμερα αποτελούν λιγότερο από το 30% επί του συνόλου των ερευνητών παγκοσμίως. Η συμμετοχή των γυναικών στην έρευνα και την επιστήμη, σημειώνει σταδιακά μια πρόοδο, αλλά τα ερεθίσματα θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν για να παρατηρηθεί ουσιαστική βελτίωση στα ποσοστά.

Ο εκδοτικός κόσμος, ολοένα και περισσότερο προάγει την έκδοση βιβλίων που απευθύνονται στα παιδιά - κορίτσια αλλά και αγόρια- τα οποία πραγματεύονται τις ιστορίες μεγάλων γυναικών που πάλεψαν ενάντια στις κοινωνίες τους και θριάμβευσαν σε ανδροκρατούμενους χώρους. Επειδή λοιπόν, η έμπνευση, το κίνητρο και η αγάπη για την επιστήμη και την έρευνα θα πρέπει να καλλιεργείται από την πιο τρυφερή ηλικία ενός κοριτσιού, συγκεντρώσαμε για εσάς μια σειρά από βιβλία που μιλούν για υπέροχες, δυνατές και γενναίες γυναίκες που έγραψαν ιστορία και τις οποίες όλοι και όλες οφείλουμε να γνωρίζουμε!

Το Κάποτε... Δέκα υπέροχες γυναίκες από τις εκδόσεις Διόπτρα, αφηγείται τις ιστορίες 10 υπέροχων γυναικών που αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλα τα παιδιά που ονειρεύονται να κατακτήσουν τον κόσμο. Πιλότος ή προστάτιδα του περιβάλλοντος, χημικός ή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των παιδιών, κοσμοναύτισσα, συγγραφέας, ζωγράφος...

Στη σειρά Μικρά κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες των εκδόσεων Παπαδόπουλος παρουσιάζονται σχεδιάστριες, ζωγράφοι, εξερευνήτριες, επιστημόνισσες Γυναίκες μοναδικές από τις οποίες έχουμε πολλά να μάθουμε και με τις οποίες μπορούμε να ταυτιστούμε. Γυναίκες όπως η Κοκό Σανέλ, η Μαρί Κιουρί, η Αγκάθα Κρίστι, που μετέτρεψαν ένα μικρό όνειρο σε μια μεγάλη ιστορία. Μια νέα σειρά ιστοριών με τις οποίες νεαρά και λιγότερο νεαρά κορίτσια και αγόρια θα ανακαλύψουν ποιες ήταν και τι κατόρθωσαν οι σπουδαιότερες γυναίκες της σύγχρονης ιστορίας. Ανακαλύψτε όλα τα βιβλία της σειράς εδώ!

Τα πορτρέτα 40 γυναικών που αγωνίστηκαν για την ισότητα στα δικαιώματα και στις ευκαιρίες, που επαναστάτησαν και νίκησαν, παρουσιάζονται στο βιβλίο Γυναίκες : 40 αγωνίστριες για την ισότητα, από τις εκδόσεις Μίνωας. Θα ανακαλύψετε γυναίκες που αγωνίστηκαν κατά της βίας, της στέρησης της ελευθερίας και βοήθησαν ώστε να ακουστεί η φωνή των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Έκαναν τόσο πολλά για όλους, γυναίκες και άνδρες, ενώ οι πράξεις τους είχαν πάντα την ίδια κατεύθυνση, προς την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ποια θα επιλέξετε ως δικό σας πρότυπο; Γιατί αξίζει να παλεύουμε για τα όνειρά μας!

 

Το βιβλίο Υπέροχες γυναίκες που έσωσαν τον πλανήτη είναι γεμάτο εκπληκτικές ιστορίες γυναικών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην προστασία της Γης και όλων των πλασμάτων της.
Αντιμετώπισε το πρόβλημα των πλαστικών και της ανακύκλωσης μαζί με την Αϊζατου Σισεϊ, θαύμασε την ευφυΐα των χιμπαντζήδων μαζί με την Τζεϊν Γκουντολ και πάλεψε κατά της καταστροφικής αποδάσωσης μαζί με την Ουανγκαρι Μααταϊ. Μέσα από τη μοναδική εικονογράφησή του και τις απίθανες πληροφορίες που δίνει, το βιβλίο αυτό θα σου γνωρίσει μερικές μόνο από τις ξεχωριστές γυναίκες που έδωσαν τον δικό τους αγώνα για να προστατέψουν τον φυσικό μας κόσμο.

Αλλά και για τους γονείς που θέλουν να μεγαλώσουν κορίτσια που να πιστεύουν στις δυνάμεις τους το βιβλίο Μεγαλώνοντας κορίτσια που αγαπούν τον εαυτό τους είναι ένα βασικό εγχειρίδιο για κάθε σπίτι. Βασισμένοι σε επιστημονική έρευνα, αλλά και στην προσωπική εμπειρία που έχουν ως γονείς, οι συγγραφείς του βιβλίου αυτού παρουσιάζουν με απλότητα και σαφήνεια εφτά βασικά σημεία που θα μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα κορίτσια σ’ έναν κόσμο όπου δεν είναι πάντα εύκολο, και μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο, να είσαι κορίτσι.

 

Ας μεγαλώσουμε λοιπόν κορίτσια και αγόρια γεμάτα όνειρα, αυτοπεποίθηση και αλληλοσεβασμό, Κορίτσια που πιστεύουν ότι όλα είναι δυνατά και αγόρια που θα προασπίζονται την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, με στόχο ο κόσμος αύριο να είναι καλύτερος!