14 Φεβρουαρίου: Τα βιβλία που μιλούν για τον έρωτα

Όπως έγραψε ο Αλμπέρ Καμύ  “Πρέπει να έχει κανείς έναν έρωτα, έναν μεγάλο έρωτα, για να του εξασφαλίζει άλλοθι στις αδικαιολόγητες απελπισίες που κυριεύουν όλους μας”. Ο έρωτας, λοιπόν, έχει χιλιοτραγουδηθεί, χιλιομελετηθεί και θα συνεχίζει να ερευνάται για πάντα, αφού αποτελεί ένα από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα που ταλανίζουν την ανθρώπινη ψυχή. Σε έναν κόσμο που σταδιακά ο ένας απομακρύνεται από τον άλλον, που η επαφή μας με τους ανθρώπους γίνεται όλο και πιο δύσκολη, η ανάγκη μας να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε τον έρωτα είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, αν και ξένο έθιμο, αποτελεί μια ευκαιρία, μια υπενθύμιση για να εκφράσουμε την αγάπη μας δυνατά και καθαρά. Μια υπενθύμιση γι' αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε κάθε μέρα του χρόνου.

Ο έρωτας λοιπόν δεν έχει αποτυπωθεί σε καμία τέχνη πιο ουσιαστικά και πιο πολύμορφα από ότι στη λογοτεχνία και την ποίηση. Ίσως αυτό να εξηγείται από αυτήν τη βαθιά σχέση του με τις λέξεις και τα συναισθήματα.

Είναι σχεδόν αδύνατο να επιλέξουμε μόνο κάποια από τα μνημειώδη βιβλία για τον έρωτα, γι’αυτό η παρακάτω λίστα αποτελείται μονάχα από κάποιες προτάσεις....

Το Για τον έρωτα, του Μπουκόβσκι αποτελεί συλλογή ποιημάτων αφοπλιστικής ειλικρίνειας και αιχμηρού χιούμορ, γραμμένα με πηγαίο πάθος και συγκινητική ευθύτητα. Ο Τσαρλς Μπουκόβσκι γράφει για τον έρωτα, τη λαγνεία και την επιθυμία σε πρώτο πρόσωπο, άλλοτε με σκληρότητα και κυνισμό, άλλοτε με ευαισθησία και τρυφερότητα, και σκιαγραφεί, έτσι, τις πολλαπλές εκδοχές του ερωτευμένου ανθρώπου. Τα ποιήματά του, διασκεδαστικά ή όχι, συχνά παιγνιώδη, μιλούν για τη γοητεία του μυστηριώδους και το σεξ, την απόρριψη ή την αποδοχή από το αντικείμενο του πόθου, τον εγωισμό και τον ναρκισσισμό του ερωτευμένου υποκειμένου και, εν τέλει, για τη λυτρωτική δύναμη του έρωτα.

Ο Vladimir Nabokov χαρακτήρισε την Άννα Καρένινα του Τολστόι « μία από τις μεγαλύτερες ερωτικές ιστορίες στην παγκόσμια λογοτεχνία». Κατά κοινή αναγνώριση το σπουδαιότερο μυθιστόρημα του 19ου αιώνα, η "Άννα Καρένινα" έχει θεωρηθεί η πνευματική αυτοβιογραφία του Τολστόι. Με φόντο την αυτοκρατορική Ρωσία, το βιβλίο είναι ένας εμβριθής και σύνθετος στοχασμός πάνω στον παράφορο έρωτα και την ολέθρια απιστία.
Παντρεμένη με έναν ισχυρό κυβερνητικό παράγοντα, η Άννα Καρένινα είναι μια ωραία γυναίκα που ερωτεύεται βαθιά έναν πλούσιο αξιωματικό του στρατού, τον κομψό κόμη Βρόνσκι. Προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρει την αλήθεια και το νόημα στη ζωή της, αψηφά απερίσκεπτα τις συμβάσεις της ρωσικής κοινωνίας και εγκαταλείπει τον σύζυγο και τον γιό της για να ζήσει με τον εραστή της. Ο περίγυρος της την καταδικάζει και την εξοστρακίζει, και η ίδια παθαίνει συχνά κρίσεις ζήλιας που αποξενώνουν τον Βρόνσκι, με αποτέλεσμα να βουλιάζει σιγά σιγά σε μια αδιέξοδη κατάσταση.

Ο μεγάλος Γκάτσμπυ είναι μια από τις σπουδαιότερες ρομαντικές ιστορίες του 20ού αιώνα.
Ο συγγραφέας του, Francis Scott Fitzerald, μέσω της εμμονής του Γκάτσμπυ για την παλιά αγαπημένη του, κατορθώνει να αποτυπώσει μοναδικά τη νεοϋορκέζικη κοινωνία της δεκαετίας του ’20 και να περιγράψει με εξαίσιο τρόπο το κλίμα της εποχής λίγο πριν από το Μεγάλο Κραχ. Ο Γκάτσμπυ αρχίζει να δημιουργεί θόρυβο γύρω από το όνομά του με τα εξωφρενικά και φαντασμαγορικά πάρτι που διοργανώνει, στα οποία παρίσταται πάντα η υψηλή κοινωνία της πόλης.
Πίσω από την εκθαμβωτική χλιδή και τον ξέφρενο αυτό τρόπο ζωής κρύβεται, ωστόσο, ο μοναδικός και κρυφός σκοπός της ζωής του: ονειρεύεται να ξανακερδίσει τη νεανική του αγάπη Νταίζυ Φέυ, η οποία πλέον είναι παντρεμένη με τον βαθύπλουτο Τομ Μπιουκάναν.

Σε ένα από τα πλέον σκανδαλώδη έργα της εποχής του, τον Εραστή της λαίδης Τσάτερλι, ο Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρενς τολμά να περιγράψει τις σεξουαλικές συνευρέσεις ενός παράνομου ζευγαριού, αλλά ταυτόχρονα και να μιλήσει για την ανάγκη τους να βιώσουν την ολοκληρωτική τους ένωση μέσω του σώματος,του νου και της ψυχής. Δεν ήταν μόνο οι αισθησιακές περιγραφές και το λεξιλόγιο που αναστάτωσαν το αναγνωστικό κοινό τότε, αλλά και η σχέση ταμπού ανάμεσα σε μια λαίδη και τον υπάλληλο του συζύγου της, έναν άνθρωπο κατώτερης κοινωνικής τάξης.Στις μέρες μας το έργο αποτελεί ορόσημο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μια εκδοτική καινοτομία, μια σύγχρονη, πολυτελής σειρά εμβληματικών έργων, από τους σημαντικότερους συγγραφείς όλων των εποχών. Τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας χωρίς περικοπές, με έγχρωμη εικονογράφηση και διανθισμένα με επεξηγηματικά κείμενα που παρουσιάζουν την εποχή στην οποία γράφτηκαν αλλά και την επίδρασή τους στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Πώς µπορεί να ξεφύγει κανείς από τη µονοτονία σε µια µακροχρόνια σχέση; Αυτό είναι στην ουσία το ερώτηµα που θέτουν οι ήρωες του εµβληµατικού µυθιστορήµατος του Πασκάλ Μπρυκνέρ, Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα, πάνω στο πλοίο που θα τους οδηγήσει από τη Μασσαλία στην Κωνσταντινούπολη. O Φραντς αφηγείται στον συνταξιδιώτη του Ντιντιέ το χρονικό του ακραίου έρωτά του µε τη γοητευτική και µυστηριώδη Ρεβέκκα, αφήγηση που δε θα αφήσει ανέγγιχτη τη σχέση του Ντιντιέ µε τη δική του σύντροφο, την Μπεατρίς… Διπλή ιστορία έρωτα και προδοσίας, κεκλεισµένων των θυρών, τα Μαύρα φεγγάρια του έρωτα είναι ένα µεγάλο µυθιστόρηµα για τα όρια αλλά και για τα αδιέξοδα της ιδιωτικής ζωής, όταν εκείνη συντρίβεται υπό το κράτος της ίδιας της ελαφρότητάς της.

Αυτά τα βιβλία, είναι μερικά ανάμεσα σε τόσα ακόμα που αποτελούν ορόσημα στην ιστορία της ερωτικής λογοτεχνίας. Άλλωστε όπως έγραψε ο Ουίλλιαμ Φώκνερ "Ίσως να είχαν δίκιο που έβαλαν την αγάπη στα βιβλία. Ίσως επειδή δεν θα μπορούσε να ζει πουθενά αλλού". 

Μην τα χάσετε!