Οι Άτακτοι, του Διονύση Χαριτόπουλου

Οι Άτακτοι, του Διονύση Χαριτόπουλου

 

Ο Διονύσης Χαριτόπουλος, είκοσι πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του πολύ επιτυχημένου του βιβλίου Άρης- Ο Αρχηγός των Ατάκτων, μόλις κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο οι Άτακτοι από τις εκδόσεις Τόπος. Η έρευνα του Χαριτόπουλου για τον Άρη Βελουχιώτη δεν σταμάτησε ποτέ και το νέο βιβλίο αποτελεί συνέχεια του πρώτου. Πρόκειται για μια έρευνα αέναη και γεμάτη προσωπογραφίες των διαφόρων προσωπικοτήτων, μια σκιαγράφηση της ιστορίας του αρχηγού και της ηθικής του υπόστασης. Ο Χαριτόπουλος δεν ενδιαφέρεται να κάνει μια απλή καταγραφή γεγονότων, επιθυμεί να γνωρίσει να "συνομιλήσει" με τους πρωταγωνιστές της Ιστορίας. Θαυμάζει το σθένος τους, αλλά την ίδια στιγμή αναδεικνύει τις αδυναμίες και τα πάθη. Αυτοί οι ήρωες ήταν την ίδια στιγμή και άνθρωποι και η ανθρώπινη φύση δεν γίνεται να προσπεραστεί έτσι απλά, ακόμα και στο όνομα του υψηλότερου ιδανικού.

Το βιβλίο οι Άτακτοι μας δίνει μια εξαιρετικά λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων μέσα από μια τρομερά γρήγορη και ορμητική αφήγηση. Μεγάλο κομμάτι του βιβλίου αναφέρεται στην διαφωνία του Βελουχιώτη με το Κόμμα αλλά και στο μνημειώδες τέλος του. Ο συγγραφέας δίνει φωνή σε σημαντικές προσωπικότες που βρίσκονταν δίπλα στον Αρη Βελουχιώτη, όπως ο Νικηφόρος, εγγονός του Καραϊσκάκη, ο «Κοκκινογένης» Λευτέρης Χρυσιώτης (Σπύρος Τσιλιγιάννης) που ακολούθησε τον Αρη στα βουνά μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και τη σύγκρουση του με το ΚΚΕ, ο Περικλής (Γιώργος Χουλιάρας) που συμμετείχε στη μάχη του Γοργοποτάμου και πολλές άλλες κατά τη διάρκεια της αντίστασης και ο  Κλέαρχος, ο Ελληνας Ρομπέν των Δασών - Νάκος Μπελλής.

Οι επιτυχημένες προσπάθειες των μαχητών του ΕΛΑΣ να σώσουν την εβραϊκή κοινότητα της Αθήνας, ο ρόλος των γυναικών καπετανισσών, οι κόντρες αλλά και οι απαράβατοι κανόνες ηθικής του Βουνού είναι μερικά από τα θέματα που φωτίζονται στο βιβλίο.

 “Στο βουνό δεν βγαίνουν τα καλόπαιδα. Πρώτα βγαίνουν οι πιο ζωηροί, άτακτοι, απόκοτοι. Κι αν κατορθώσουν να σταθούν, τους μαθαίνουν και ακολουθούν κι άλλοι ψυχωμένοι. Μεταξύ τους και σπουδαίες μορφές: Ορέστης Νικηφόρος, Περικλής, Κωστούλας, Βερμαίος, Χρυσιώτης, Διαμαντής, Θάνος, Φεραίος, Μπελής, Καραλίβανος, Θεοχάρης, Τζαβέλας κ.ά. Με αφετηρία το Άρης ο αρχηγός των ατάκτων (1997) και με όλα τα νέα στοιχεία και τις πληροφορίες, που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια, φωτίζονται ξεχωριστά, πρόσωπα και γεγονότα που έχει σκεπάσει η μεγάλη σκιά του αρχηγού”, από την παρουσίαση του βιβλίου.

Αν σας ενδιαφέρουν τα βιβλία Ιστορίας τότε κάντε κλίκ παρακάτω: 

Βιβλία Ιστορίας